A început cea de-a XX-a ediție a Zilelor Culturii Polone. Sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava și Solonețu Nou mai multe manifestări dedicate relaţiilor istorice şi culturale polono-române


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava, în perioada 14-16 septembrie a.c., cea de-a XX-a ediție a evenimentului „Zilele Culturii Polone”, ce se desfășoară sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone a avut loc vineri, 14 septembrie, la Muzeul de Istorie din Suceava, la eveniment participând membri ai Uniunii Polonezilor din România, reprezentanți ai Senatului Poloniei, ai Ambasadei Poloniei la București și ai Institutului Polonez din București, reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, reprezentanți ai Consiliului Județean ai Voievodatului Małopolska, dar și prefectul Sucevei și președintele Consiliului Județean Suceava.

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a deschis cea de-a XX-a ediție a Zilelor Culturii Polone adresând urări de bun venit oaspeților, după care consulul Ambasadei Poloniei la București a dat citire mesajului transmis de președintele Poloniei către participanții și organizatorii Zilelor Culturii Polone.

„Sunt recunoscător pentru munca grea pe care o depuneți contribuind în fiecare zi la promovarea culturii, tradițiilor și istoriei poloneze. Îmi exprim aprecierea pentru efortul pe care l-ați depus în pregătirea programului bogat al întâlnirii din acest an. Acesta arată cât de importante sunt relațiile polono-române, valoarea patrimoniului cultural polonez, simțul identității și unității conaționalilor, într-un an special care comemorează 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei. Sunt convins că expozițiile, concertele, întâlnirile de promovare și simpozionul internațional vor fi o experiență interesantă, vor aduce o mulțime de bucurii și vor rămâne o lungă perioadă de timp în memoria tuturor participanților la eveniment”, a transmis președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Prezent la Zilele Culturii Polone, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că anul acesta este unul special atât pentru poporul polonez, care sărbătorește Centenarul Independenței Poloniei, dar și pentru poporul român, care sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

„Avem o istorie comună, foarte multe lucruri pe care trebuie să le urmăm cu demnitate și să aducem omagii înaintașilor noștri”, a spus Gheorghe Flutur.

El a menționat că relațiile cu Uniunea Polonezilor din România sunt foate bune, fapt pentru care, fiind în An Centenar, a acordat distincția „Meritul Bucovinei” președintelui Ghervazen Longher, dar și foștilor consuli ai Ambasadei Poloniei la București.

„Despre comunitatea poloneză din România nu am decât cuvinte de laudă”, a mai spus președintele Consiliului Județean Suceava.

La rândul său, prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a precizat că minoritatea poloneză a fost singura care a aprobat în martie 1918 unirea Basarabiei cu România și că Polonia a fost întotdeauna un partener corect pentru România.

Ea a mai spus că are datoria să vegheze la respectarea drepturilor minorităților din județul Suceava și că încurajează toate activitățile minorității poloneze.

„Ce mă bucură cel mai mult e că am reușit prin acest parteneriat să asigurăm copiilor minorității poloneze să poată învăța în limba maternă. Avem școli cu predare în limba polonă în Solonețul Nou, în Poiana Micului și Gura Humorului. Și mai mult decât atât, acești copii au rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale. Misiunea mea ca prefect este foarte ușoară în acest județ”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a mai arătat că Uniunea Polonezilor din România reușește să pună în valoare această minoritate în județul Suceava, apreciind că totul se întâmplă ca într-o mare familie.

Deputatul din partea Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, a ținut să menționeze faptul că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Uniunea Polonezilor din România celebrează, la Suceava, Zilele Culturii Polone.

Totodată, Victoria Longher a evidențiat faptul că pentru Polonia anul 1918 a însemnat recucerirea independenței, după 123 de ani de împărțiri și ocupație străină.

„Experiența istorică a țărilor noastre este asemănătoare și inseparabilă. Iată că, în Anul Centenarului, noi, Uniunea Polonezilor din România, contribuim la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, tocmai prin această conferință unde se întâlnesc toți specialiștii relațiilor româno-polone. Nu de puține ori, președinți ai Poloniei au afirmat că Uniunea Polonezilor din România este puntea de legătură dintre cele două țări. Consider că Zilele Culturii Polone reprezintă un prilej de reuniune a prietenilor celor două țări, România și Polonia, și de a duce mai departe istoria relațiilor româno-polone”, a spus Victoria Longher.

Cea de-a XX-a ediție a Zilelor Culturii Polone a continuat cu vernisajul expozițiilor „Poloneze și românce care au schimbat lumea” și „RO mania”, după care a fost deschis simpozionul internațional „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României”.

Astfel, „Poloneze și românce care au schimbat lumea” este o expoziție excepțională pregătită de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și Marii Uniri a României.

Expoziția prezintă 34 de femei excepționale – poloneze și românce, care au avut curaj și determinare să schimbe țara lor, Europa și întreaga lume.

De asemenea, expoziția „RO mania” este o expoziție de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Władysław Kubień – polonez din regiunea Transolza (locuita de numeroasă diaspora poloneză) în Republica Cehă – artist plastic, grafician, sculptor și fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele și taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar și în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziții din multe locuri din România.

Potrivit programului anunțat de organizatori, sâmbătă, pe 15 septembrie, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România, iar de la ora 13.30, sucevenii sunt invitați să ia parte, pe esplanada Casei de Cultură, la un moment polonez pregătit de Fanfara de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa.

Ziua de 16 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblului „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Fanfarei de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Małopolska și a trupei „Pieczarki” din regiunea Żywiec-ului care prezintă un dinamic folk rock muntenesc. (M.T.)


Intră acum și în grupul de