Peste o mie de porții de meniu medieval preparate de Chef Cătălin Scărlătescu la Crâșma lui Moș Iordache din Muzeul Satului Bucovinean FOTO VIDEO


Intră acum și în grupul de

Peste o mie de porții de meniu medieval, cu puține ingrediente, dar foarte gustos, au fost pregătite de chef Cătălin Scărlătescu, duminică, în cadrul unui eveniment din Programul Ștefanian care s-a desfășurat la Crâșma lui Moș Iordache din Muzeul Satului Bucovinean cu sprijinul Auchan, Lidl și Carpatis.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a Programul Ștefanian este unul prin care se evocă epoca lui Ștefan cel Mare și că în acest an se promovează gastronomia din acea epocă.

„Vrem, nu vrem, și aceasta este o parte componentă a vieții cotidiene a secolului XV”, a spus Emil Ursu. El a arătat că evenimentul organizat duminică prezintă publicului și un altfel de gătit cu foarte puține ingrediente.

Directorul Muzeului Bucovinei a adăugat că astfel cei prezenți vor afla că în acea perioadă nu se gătea cu ceapă, roșii, ardei sau ulei și că mâncărurile de post se făceau atunci cu untură animală.

Chef Cătălin Scărlătescu a explicat că meniul conține doar ingrediente care existau în acea perioadă și că va prepara pastramă, carne de pui prăjită (așchii de pui) sau tocană cu carne de porc, folosind multe verdețuri și usturoi.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a vorbit despre faptul că în această zonă se mai păstrează gătitul în acest fel.

El a spus că sarmalele în cuib se faceau fără să se amestece cărnurile, în cuib fiind câte o sărmăluță cu carne de purcel, cu carne de viței, una cu carne de miel și una cu ciuperci care erau învelite în foi de varză.

Niță a vorbit de și dulceața de moșmoane din merișoare sălbatice.

El a spus că este un fan al gastronomiei pentru că face și el preparate la stâna pe care o are la Gura Humorului și chiar îi place să se implice în prepararea bucatelor.

Niță a spus că și-ar fi dorit să mănânce „Măi Tătucă”, o mâncare preparată din copite de porc, puse în ceaun cu untură, usturoi, cimbrișor și care se servește cu mămăliguță și un vin bun.

Muzeul Satului Bucovinean a fost plin duminică după amiaza de vizitatori care au degustat preparatele lui chef Cătălin Scărlătescu, dar foarte mulți au discutat cu acesta și s-au fotografiat cu el.

Pe parcursul evenimentului în Muzeul Satului Bucovinean au intrat 1.849 de vizitatori potrivit statisticii oficiale a instituției.


Intră acum și în grupul de