Steagul lui Ştefan cel Mare a sosit la Suceava


Intră acum și în grupul de

Steagul de luptă al domnitorului moldovean Ştefan ce Mare, dăruit în anul 1500 Mănăstirii Zografu de la Muntele Athos, a fost adus, miercuri după amiază, la Suceava. Momentul a fost unul special şi organizarea ca atare, astfel încât steagul a fost primit la intrarea în oraş de un alai de călăreţi şi apoi condus până la biserica Mirăuţi din Suceava, cea mai veche din oraş, unde erau miruiţi pe vremuri, domnitorii Moldovei, înainte de înscăunare.

Steagul domnitorului va fi de altfel piesa centrală a unei expoziţii dedicate împlinirii a 650 de ani de stat moldav şi care va fi vernisată joi la Muzeul de Istorie din Suceava. Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare a fost condus până la intrarea în Biserica Mirăuţi de un alai de 23 de călăreţi care purtau replici ale unor steaguri ale Moldovei şi României, primul purtător de drapel din coloană, pe un cal alb, purtând o replică a steagului de luptă al lui Ştefan cel Mare. Coloana s-a deplasat până în zona centrală a municipiului, unde, la Biserica Mirăuţi, care are hramul „Sf. Gheorghe”, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă de sfinţire, iar o formaţie de jandarmi a prezentat onorul.

Parohul Bisericii Mirăuţi, preotul Gheorghe Hostiuc, a subliniat, în finalul slujbei, importanţa evocării înaintaşilor şi a reamintit că această biserică, aflată la mică distanţă de Cetatea de Scaun, a fost folosită de domnitorii Moldovei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la rândul său că aducerea steagului de luptă al lui Ştefan cel Mare la Suceava este un eveniment foarte important şi face parte din acţiunile organizate de autorităţile sucevene de marcare a împlinirii a 650 de ani de la înfiinţarea Moldovei. El a mulţumit celor de la Complexul Muzeal Bucovina, dar şi celor care, în mod personal, s-au implicat în acţiune pentru ca steagul să poată fi adus la Suceava.


Intră acum și în grupul de