Albumul “Arta memoriei”, de Traian Postolache, a fost lansat la Muzeul de Istorie în cadrul manifestărilor dedicate marcării a 120 de ani de la înfiinţarea Muzeului Bucovinei


Intră acum și în grupul de
  • Artistul plastic Traian Postolache s-a născut la Rădăuţi în 7 septembrie 1953 şi s-a stins din viață în luna iulie 2016, la vârsta de 63 de ani.
  • El a absolvit cursurile Facultăţii de Arte Plastice Iaşi în anul 1979, apoi în perioada 1979-1990 a urmat specializări postuniversitare în design industrial, biblioteconomie, muzeologie-muzeografie, iar începând cu anul 1990 a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia Pictură.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constatin Ursu, a declarat, sâmbătă, că apariţia albumului “Arta memoriei”, de Traian Postolache, volum îngrijit de Editura Karl A. Romstorfer, sub egida Muzeului Bucovinei şi a Consiliului Judeţean Suceava, a fost finanţată de Consiliul Judeţean Suceava.

“Este un album cât se poate de consistent, practic, este structurat pe întreaga creaţie a artistului, sunt cicluri, nu este integral opera, ar fi fost imposibil, însă este exact ce trebuie să fie pentru a sugera ciclurile pe care artistul le-a pictat de-a lungul vieţii.  Conform criticii de specialitate, Traian Postolache, care a trăit neştiut, nu-i singurul caz în artele plastice, se pare că este unul din marii artişti ai României, nu sunt vorbe mari, alături de Paul Gherasim sau de Ion Irimescu. Probabil, într-un timp foarte scurt, acest lucru va fi mult, mult mai evident, iar albumul de faţă nu face altceva decât să vină şi să aducă, în special pentru critică, dar şi pentru iubitorii de artă, un reper”, a spus Ursu.

Ursu a precizat că albumul a fost coordonat de criticul de artă Oliv Mircea, fotografiile au fost realizate de artistul fotograf Petru Palamar, iar designer grafic al volumului este Cristian Mucileanu.

Directorul Muzeului Bucovinei a mai spus că volumul cuprinde, pe lângă imagini ale lucrărilor lui Traian Postolache, şi texte ce poartă semnătura artistului plastic rădăuţean, care “sunt esenţiale pentru înţelegerea operei acestuia”.

Ursu a subliniat că apariţia acestui album marchează şi debutul unei noi serii a Editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Bucovinei, şi anume “Colecţia de artă”.

Prezent la lansarea volumului „Arta memoriei”, criticul de artă Oliv Mircea a mărturisit că strategia sa de apropiere de opera şi de artistul plastic Traian Postolache a fost concepută “cu prietenie, cu înţelegere şi cu un sentiment larg care-i uneşte pe cei ce cred în aceleaşi valori”.

“Sigur că nu era greu să înţelegi aproape de la prima privire că pictorul avea un suflet larg şi cald şi îşi slujea vocaţia cu adâncă tăcere şi bunăvoinţă. Acestea sunt calităţi pe care le găseşti din ce în ce mai rar în lumea de astăzi”, a explicat Oliv Mircea care a adăugat că albumul “Arta memoriei” “ne arată ce a mai rămas după ce totul a fost trăit” afirmând că artistul plastic Traian Postolache “a trăit totul aproape fără rest” .

Criticul de artă bistriţean a spus că Traian Postolache a fost un „cultivator de memorie creativă”, iar  prin intermediul picturii lui şi, mai ales, prin textele sale  “te invită să nu ţii seama de gălăgia şi de precipitarea din jur care, cu siguranţă, ascunde un vid”.

“Tot el îţi promite că, pătrunzând în lumea picturii lui, ajungi la o cunoaştere intensivă şi scapi de confuzii. Când spuneam că face o melancolie barocă toată pictura lui, mă gândeam la faptul că el respectă pe de o parte şi toate regulile post-modernităţii, creând în suprafeţele pe care le dezvăluie privitorului o mişcare atât de vie, încât unicul centru al unei picturi dispare, se transformă, în stilul lucrărilor baroce, în mai multe centre, şi de acolo izvorăsc temele pe care artistul le caută cu precădere”, a menţionat criticul de artă Oliv Mircea.

El a subliniat că s-a apropiat “cu prietenie” de opera artistului plastic rădăuţean, pe care, deşi nu îl cunoscuse, a reuşit să îi descopere “habitudinile, respiraţia, viziunea”.

Oliv Mircea a amintit participanţilor despre expoziţia vernisată în luna octombrie 2019, la Muzeul de Istorie Suceava, cu lucrări din opera regretatului artist plastic rădăuţean, iar la acel eveniment, pe care el îl consideră un “regal absolut al culturii vizuale româneşti”, a vorbit despre muzicalitatea picturii lui Traian Postolache.

“La vernisajul de aici, am început să vorbesc despre muzicalitatea picturii lui, despre tonurile pe care le are cromatica lui şi să avansez ideea că pictura pe care Traian Postolache o face în secţiuni transversale  are ceva din muzica Simfoniei nr.1 a lui Gustav Mahler, şi să am surpriza să mă întrebe fiica lui, Miriam, că de unde ştiam că tatăl ei asculta zilnic muzica lui Gustav Mahler. Pictura spune foarte multe lucruri şi nu suntem decât la începutul înţelegerii şi a gustului pe care ni-l dă această pictură”, a mai spus Oliv Mircea.

Criticul de artă bistriţean i-a invitat pe participanţi să citească textele şi să vizualizeze imaginile prezentate în album.

“Vă invit să citiţi textele lui Traian Postolache, vă invit să priviţi imaginile pe care el vi le lasă  şi, dacă aveţi timp, să vă gândiţi la faptul că în aceşti din urmă aproape 40 de ani, Bucovina ne-a dat un mare artist, un mare artist, pe Traian Postolache, pe acest artist care a trăit modest la Rădăuţi. Din studiile pe care le-a citit despre ezoterism, studii pe care i le datorează lui Vasile Lovinescu, el a învăţat că nu trebuie să se agite prea mult dacă lumea nu îl bagă în seamă, că va veni clipa. Iată, a venit clipa!”, a mai spus Oliv Mircea.

Artistul plastic Traian Postolache s-a născut la Rădăuţi în 7 septembrie 1953 şi s-a stins din viață în luna iulie 2016, la vârsta de 63 de ani.

El a absolvit cursurile Facultăţii de Arte Plastice Iaşi în anul 1979, apoi în perioada 1979-1990 a urmat specializări postuniversitare în design industrial, biblioteconomie, muzeologie-muzeografie, iar începând cu anul 1990 a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia Pictură.

De-a lungul vieţii, artistul plastic rădăuţean a deschis numeroase expoziţii personale şi a participat cu lucrări în expoziţii de grup în galerii de artă, muzee şi alte spaţii publice din ţară şi străinătate.  

În perioada 1999-2008, Traian Postolache a fost director al Muzeului Etnografic din Rădăuţi.

Artistul plastic rădăuţean a înfiinţat cu sprijinul Primăriei Rădăuţi galeria de artă contemporană, pe care a şi condus-o o perioadă, în acest spaţiu  fiind expuse lucrări  ale unor artişti din întreaga ţară.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de