Crucea de gheata din centrul orasului a fost sfintita de Boboteaza (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Locuitori ai oraşului Suceava în frunte cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dintre care îi amintim pe primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harşovschi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, şi subprefectul judeţului, Angela Zarojanu, au participat miercuri, de Bobotează, la slujba de sfinţire a crucii de gheaţă, care a fost amplasată în centrul oraşului, pe scena unde este reprodusă scena Naşterii Mântuitorului. Crucea are doi metri înălţime, lungimea bazei de un metru şi o grosime de peste 25 de centimetri şi a fost adusă în oraş cu ajutorul Primăriei Bosanci.

În ciuda vremii capricioase, unii suceveni au fost dornici să asiste la slujba de sfinţire a tradiţionalei cruci, specifică Bobotezei, poate şi pentru că acesta este primul an în care autorităţile sucevene au organizat această manifestare.

Prezent la manifestare, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că “Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători de peste an, cea mai mare sărbătoare, pentru ortodocşi, la începutul anului şi iată că acest obicei al crucii de gheaţă se menţine, deoarece este un obicei frumos şi este bine să ne păstrăm tradiţiile şi credinţa.”

“Ceea ce se întâmplă astăzi în centrul Sucevei reprezintă un lucru deosebit şi vom încerca să transformăm acest eveniment într-o tradiţie pentru oraş, să facem an de an o cruce de gheaţă în centrul municipiului”, a conchis edilul sucevean.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi, iar după încheierea acesteia atât oficialităţile cât şi sucevenii prezenţi au fost binecuvântaţi cu apă sfinţită.

Înainte de sosirea preoţilor, crucea a fost “presărată” cu bănuţi, lăsaţi de către toţi cei care au participat la manifestare sau au trecut prin zonă, pentru că, potrivit tradiţiei, acest obicei aduce noroc şi poate chiar îndeplini o dorinţă. Aşadar, cu mic cu mare, sucevenii au “lipit” bănuţi pe crucea de gheaţă din centrul oraşului şi şi-au pus o dorinţă.

Nici oficialii Sucevei nu au trecut cu vederea acest obicei, lăsând şi ei câte o monedă şi o dorinţă “lipite” pe cruce.

Ceremonia de sfinţire a continuat cu un spectacol folcloric. Sucevenii au putut urmări evoluţia unor interpreţi şi rapsozi din judeţ, care au încântat publicul cu spectacolul “Dragu’ mi-i cu neamul meu”.


Intră acum și în grupul de