Intră acum și în grupul de
Sucevencele au prilejul, de Ziua Femeii, în data de 8 martie, să se întâlnească cu apreciatul scriitor Dan Lungu, care le va provoca pe reprezentantele sexului frumos la o discuţie deschisă ce are la bază noul său roman intitulat “Cum să uiţi o femeie”. Întâlnirea, găzduită de galeria de artă “City Gallery” din incinta Shopping City Suceava, va avea loc luni, de la ora 14:00 şi reprezintă un cadou pe care Asociaţia SEVA, împreună cu Shopping City Suceava, Editura Polirom şi Librăriile Alexandria, îl face sucevencelor.
Referitor la acest eveniment, Angela Zarojanu, reprezentanta Asociaţiei SEVA, a declarat că “a devenit o tradiţie ca în fiecare început de primavară să organizez un eveniment special destinat mai ales femeilor, care să ne lumineze sufletul, să ne dea speranţă şi încredere, să ne facă mai puternice, să ne dea tăria de a merge mai departe. Anul acesta m-am gândit la o discuţie care are ca temă puterea şi modalitatea de a uita o femeie. Este o întrebare incitantă la care nu poţi da un răspuns simplu. De aceea l-am invitat pe scriitorul Dan Lungu, de la care aşteptăm cu nerăbdare argumentele sale că, deşi noi, femeile, suntem mai puţin vizibile în societate, avem un rol hotărâtor în marcarea destinului celui de lângă noi”.
“Jumătate dragoste, jumătate despre dragoste. Aşa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Tulburător şi amuzant, înfiorat de nelinişti existenţiale şi cutreierat de psihologii accidentale, “Cum să uiţi o femeie” este, în acelaşi timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei şi recucerirea inocenţei, despre toleranţă, despre cum de poate vorbi de Dumnezeu în ziua de azi”, este descrierea pe care Editura Polirom o face volumului semnat de Dan Lungu.
Pentru a-i familiariza pe cei prezenţi cu cel mai recent roman al său, scriitorul va lectura un fragment din “Cum să uiţi o femeie”. Dan Lungu va oferi autografe doritorilor şi, pentru că este Ziua Femeii, va împărtăşi câteva povestiri sugestive pentru această zi.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, polonă, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă.
Conferenţiar la Catedra de Sociologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Dan Lungu a făcut studii postdoctorale la Sorbona şi este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris). În 1996, iniţiază, la Iaşi, grupul literar “Club 8”. Între 2001 şi 2002, a fost redactor-şef al revistei de cultură “Timpul”. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères” din Franţa, alături de autori ca Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun sau Simona Popescu.
Romanul de debut, „Raiul găinilor” (2004; ediţia a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni în topul vânzărilor editurii franceze “Jacqueline Chambon”, iar ediţia germană a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania. Cel de-al doilea roman, „Sînt o babă comunistă” (2007, Ed. Polirom), se află în curs de adaptare cinematografică, în regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile “Jean Monnet” (Franta, 2008).
De curând, scriitorul a publicat un al treilea roman, “Cum să uiţi o femeie” (2009). Tot la Polirom a mai publicat două volume de proză scurtă, “Băieţi de gaşcă” (2005) şi „Proză cu amănuntul” (editia a II-a, 2008). La aceeaşi editură, alături de Radu Pavel Gheo, a coordonat volumul colectiv „Tovaraşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008), iar alături de Lucian Dan Teodorovici, volumul „Str. Revoluţiei nr. 89” (2009).
I s-au montat piesele “Cu cuţitul la os” (Green Hours, Teatrul Luni, 2002), “Nuntă la parter” (spectacol-lectură la Teatrul Odeon, 2003; spectacol-lectură la Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2006, în cadrul proiectului DramatIS) şi “Vrăjitoarea pofticioasă” (piesă pentru copii, Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2008 ). Piesa “Parcă aşa se spune, nu?” a fost una dintre câştigătoarele “Bursei de texte noi”, Dramafest, ediţia 2008.
Dan Lungu este distins cu “Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literara din 1993”, “Premiul Editurii Nemira pentru proză scurta” (1997), “Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proză” (1999), “Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii”, ca reprezentant al “Club-ului 8” (2001), “Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză” (2005), “Premiul V. Pogor, al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru activitate literara” (2007).
În anul 2009, scriitorul Dan Lungu a fost numit “Personalitatea culturală a anului”.
Intră acum și în grupul de