Castigatorul trofeului „Lira de aur” ar putea canta, la viitoarea editie, cu Filarmonica Botosani


Intră acum și în grupul de

Părerea unanimă a celor care au participat, într-un fel sau altul la ediţiile concursului „Lira de Aur” este aceea că acesta devine „din ce în ce mai puternic”. Aflat la a IV-a ediţia după reluare, şi la a XXXI-a, de la începuturile lui, concursul devine tot mai reprezentativ pentru municipiu.

„Faptul că oficialităţile sucevene reuşesc să ţină acest concurs este un ajutor extraordinar pentru muzică şi pentru învăţământ, în general, dar să notăm că acest concurs devine an de an unul dintre cele mai importante pentru tineret. Eu cunosc viaţa culturală a sucevenilor, pentru că sunt şi eu sucevean, şi prin faptul că acest concurs, şi nu numai reuşeşte să adune multă lume la Suceava, să cunoască şi oraşul turistic, devine important şi Colegiul de Artă, devine importantă toată Suceava pentru ceea ce se face pentru învăţământ”, a precizat rectorul Universităţii de Arte din Iaşi, prof. univ. Viorel Munteanu, preşedintele juriului.

Prof. Munteanu a spus că la ediţia trecută a avut propunerea de a se introduce în concurs şi o secţiune de muzică de cameră, iar anul acesta mai are o propunere: „Pentru că e bine ca fiecare ediţie să aducă ceva nou. Faptul că acest concert al Filarmonicii botoşănene a fost programat în timpul concursului este extraordinar şi dintr-o dată mi s-a întrezărit o idee foarte bună: poate reuşim să discutăm cu filarmonica ca anul viitor, când va veni din nou cu un concert, să prezinte ca solist pe cel care va câştiga Lira de Aur de la Suceava, adică solistul concertului să fie Lira de aur de la Suceava. Cine câştigă Lira anul ăsta, primeşte pe lângă premiul respectiv şi o invitaţie la concert, ca să cânte pentru ceilalţi interpreţi. Ar fi, într-adevăr, încă un stimulent în plus şi cred că o onoare şi pentru Filarmonica din Botoşani să facă acest lucru”.

Concursul reuneşte interpreţi din aproape toată ţara, în afară de Suceava: Iaşi Cluj, Piatra Neamţ, Roşiorii de Vede, Botoşani, Sighetu Marmaţiei, Bucureşti Timişoara, Galaţi, Constanţa, Bacău, Baia Mare şi Chişinău. Peste 40% dintre interpreţii înscrişi sunt de la Iaşi, Suceava având în concurs 28 de instrumentişti la toate secţiunile, de la Chişinău fiind invitaţi 12 instrumentişti.


Intră acum și în grupul de