Expoziție inedită la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc care arată povestea românilor prinși în lupta dintre imperii, la începutul secolului XX.


Intră acum și în grupul de

Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc va organiza, vineri, de la ora 18:00, vernisajul expoziției temporare fanion „Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan”.

Potrivit organizatorilor, vizitatorii sunt invitați să descopere, în trei săli de la parterul muzeului, povestea inedită a unui carnețel de poezii scris de un câmpulungean în tranșeele Primului Război Mondial, regăsit în depozitul muzeului în 2018.

De la arme, măști de gaze și afișe de propagandă, până exemplificarea felului în care războiul a influențat creațiile artistice pe întreg globul, noua expoziție temporară își propune, printr-o scenografie care îmbină lumini, sunete și proiecții, să familiarizeze publicul cu povestea românilor prinși în lupta dintre imperii, la începutul secolului XX.

Organizatorii reamintesc că unda de șoc declanșată de atrocitățile Primului Război Mondial s-a propagat pe întregul glob, din marile metropole ale lumii până în cele mai mici așezări, iar trauma conflictului care a ucis sau rănit peste 40 de milioane de oameni, a primului război industrializat în masă, s-a simțit din tranșee până în creațiile artiștilor.

În 1914, în Bucovina, la Câmpulung, un soldat pe nume Costan Vaman Lucan era recrutat și trimis să servească ca Rezervist la Regimentul de Infanterie Teritorială, nr. 22 și a „Fost în cîmp la un Abt de Mitraliere, Oradia Mare, la 8.12.1915”. Un secol mai târziu, în 2018, în timpul unei activități de cercetare a patrimoniului din depozitele MAL, a fost descoperit un manuscris nu mai mare decât un carnețel de buzunar. Foile îngălbenite, starea lui fragilă, caligrafia îngrijită dar în primul rând titlul „Kîntece cătunești din război din anul 1914-15” au atras imediat atenția asupra faptului că ne aflam în fața unui document unic: manuscrisul de poezii de pe frontul Primului Război Mondial, semnat de Costan Vaman Lucan, aflat în armata Imperiului Austroungar.

„Vineri vom prezenta în premieră manuscrisul, cu o expoziție în trei săli de la parterul muzeului. Vom contextualiza momentul scrierii lui printr-o revizitare a urmărilor primei deflagrații mondiale. Vom etala un patrimoniu inedit, scos în premieră din depozitele muzeului și din colecțiile câtorva pasionați de istorie. Vom observa cum arta a fost mereu o unealtă pentru depășirea traumelor, de la cei mai mari artiști ai lumii până la un soldat, aflat într-o tranșee”, precizează organizatorii.

În cadrul vernisajului se va relansa volumul publicat în 2019 și îngrijit de pr. prof. muzeograf Mihai Botezat care publică atât în facsimil cât și tehnoredactat întregul conținut al carnețelului și alte date fascinante despre viața lui Costan Vaman Lucan.

La vernisaj va lua cuvântul Petrică Ciocan, profesor de istorie la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” și Stelu Erhan, meșter de buciume și urmaș al poetului Costan Vaman Lucan.

Expoziția va fi deschisă până la data de 26 februarie 2023. Programul de vizitare la Muzeul Arta Lemnului este de marți până vineri, de la 9 la 18 și de sâmbătă până duminică, de la 10 la 18. Biletul pentru adulți costă 4 lei și 1 leu pentru elevi și studenți.


Intră acum și în grupul de