“Balcic 2010”, impresii de calatorie, expuse pe simeze la City Gallery


Intră acum și în grupul de

Dimineaţa zilei de sâmbătă, 13 noiembrie, a fost una deosebită în incinta City Gallery din Shopping City Suceava, care a găzduit expoziţia de pictură şi grafică “Balcic 2010” şi lansarea volumului “Vernisaje elective” al cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă.

Evenimentul a debutat cu premierea lui Valentin Ciucă, care a primit placheta omagială “15 ani” din partea lui Dumitru Cucu, preşedintele Fundaţiei Culturale Bucovina.

„Pe data de 15 octombrie a.c., Fundaţia Culturală a Bucovinei a sărbătorit 15 ani de la înfiinţare, prilej cu care a înmânat celor care au contribuit la dezvoltarea literaturii şi artei în Bucovina, Medalia de argint şi Cartea aniversară pentru promovarea artei şi literaturii în Bucovina. Cu acest prilej, înmânez domnului Valentin Ciucă medalia de argint şi cartea aniversară aferentă”, a anunţat Dumitru Cucu în debutul evenimentului.

“Balcic 2010” este o expoziţie de pictură şi grafică care cuprinde lucrări ale artiştilor plastici profesionişti Dumitru Bostan, Mihail Gavril, Niculai Moroşan şi Mihail Voicu, cei patru colegi de liceu care, prin evenimentul pe care îl propun iubitorilor de artă din Suceava, doresc să continue proiectul „4+1” început anul trecut în octombrie.

Pentru oraşul Suceava nu este însă prima manifestare de acest fel, Balcicul cu frumuseţea sa fiind marcat şi în 2008, când a avut loc prima ediţie intitulată „Pictori bucovineni la Balcic”, la care au participat Angela Bolnavu, Puşa Pâslaru Ionescu, Lucia Puşcaşu, Niculai Moroşan şi Iulian Asimionesei.

Invitat să îşi expună impresiile pertinente în urma vizualizării expoziţiei „Balcic 2010”, Valenin Ciucă a vorbit pe rând despre cei patru pictori care au realizat lucrările şi despre stilul adoptat de fiecare dintre ei.

Astfel, Mihai Gavril a fost numit de către critic, „sacerdot cu barba matusalemică ca vârstă”, care “are nu numai o cotă, da şi un fel de a fi debordant în tot ceea ce face, cu o generozitate care îi aduce evident şi multă ură pentru că un artist care place devine suspect”. ”În lumea noastră, dacă se pot ierta anumite lucruri, ele se iartă, dar succesul nu se iartă niciodată. El are o paletă atât de largă, atât de expresivă în tot ceea ce face, indiferent de tehnica pe care o vizează”, a apreciat Valentin Ciucă, care a invitat publicul “să se îmbete cu lucrările lui Mihail Gavril, de policromatismul atât de subtil, de dinamica, de reflexivitatea lucrărilor lui”.

„Am sentimentul că aş putea să locuiesc oricând în palatul reginei Maria, să văd oarecum indiscret şi micile derapaje de la moralitatea cuplului familial, iubirile şi toate celelalte care sunt şi ele omeneşti. Artistul are o predispoziţie în tot ceea ce face pentru o scenografie cu totul savantă şi raporturile lui, armoniile sunt întotdeauna capabile să genereze lecturi de gradul al II-lea. La început vrei să pricepi sensurile, după care te laşi purtat de o revelaţie”, a completat cugetatul maestru.

În opinia lui Valentin Ciucă, Balcicul nu a fost de la început o mitologie. “A devenit o mitologie în momentul când artiştii chemaţi acolo de un primar foarte deştept şi care a simţit că trebuie să dea personalitate unui loc care avea personalitate ţintind vastul mării şi dimensiunea orientalică a acelei zone în care populaţii diverite etnic convieţuiau şi chiar aveau sentimentul că fiecare în parte şi toţi la un loc sunt condamnaţi la eternitate. Acolo timpul se oprea aproape întotdeauna în loc, cafenelele şi turcii făceau cafele nemaipomenite, iar din când în când tătăroaicele deveneau nişte odalisce”, a spus Ciucă.

Apreciativ, criticul a remarcat că primele lucrări expuse în galerie, aparţinând lui Dumitru Bostan Junior sunt nişte epure. Epura este o fâlfâire de aripă sau o trecere de creion aproape invizibilă, iar artistul a vrut să arate că absolutul, cosmosul se naşte odată cu prima lui tuşă. Este o delicateţe, un rafinament al traseului, astfel încât privitorul simte că îi este adresat şi în acelaşi timp aparţine unui spaţiu pe care până la urmă nu îl poate controla.

„Mihail Voicu are o resposabilitate enormă pentru păstrarea patrimoniului naţional şi lucrul acesta este de la sine. Faptul că este un artist îl ajută să funcţioneze la acele selectivităţi la care participarea conştientă, valorizatoare îl onorează cu totul.

El vine cu o formulă mai modernă printr-un mod de a reacţiona direct, lucru care cere o educaţie plastică foarte solidă”, a apreciat Valentin Ciucă, făcând referire la lucrările talentatului Mihail Voicu.

Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost apreciat artistul Niculai Moroşan, pe care prietenii îl cunosc sub numele de “Moro”, care în opinia criticului abordează o pictură în două registre. „Are o parte mai dură, are mai bine fixate reperele estetice ale unei geometrii ferme, a încercării de a valora suprafeţele într-un mod diferit, după care trece de la desene la acuarele”, a apreciat Valentin Ciucă.

O prezenţă remarcabilă la vernisaj a fost şi subprefectul Sucevei, Angela Zarojanu, care a subliniat, la final, importanţa evenimentului.

Lucrările care au fost expuse pe simezele din „City Gallery” sunt rodul experimentelor şi trăirilor artistice a celor patru prieteni (Dumitru Bostan, Mihail Gavril, Niculai Moroşan şi Mihail Voicu), din perioada de vară a acestui an, la tabăra de creaţie de la Balcic, Bulgaria.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 15 decembrie 2010.


Intră acum și în grupul de