Asociatia „Art Conservation Support” a lansat volumul „Monumente Medievale din Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Lucrarea „Monumente Medievale din Bucovina”, dedicată promovării, conservării şi restaurării monumentelor de patrimoniu cultural din Bucovina, a fost lansată, vineri, de Asociaţia “Art Conservation Support” (ACS), în cadrul Simpozionului Naţional de Artă şi Civilizaţie Medievală ce a avut loc în perioada 26-28 noiembrie la Muzeul de Istorie din Suceava.

Cartea „Monumente Medievale din Bucovina”, editată atât în limba română cât şi în limba engleză, este prima lucrare apărută în cadrul Editurii ACS şi prezintă o colecţie impresionantă de imagini color, reprezentative pentru monumentele de patrimoniu din regiunea Bucovinei. Cartea beneficiază de documentarea şi experienţa celor doi autori ai textului, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă de prestigiu, expert în artă medievală, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române şi prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator cu o experienţă de aproape 40 de ani în coordonarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina şi nu numai.

„Mănăstirile şi bisericile sunt principalele puncte de atracţie ale zonei, atât cele pictate la interior şi exterior, de faimă universală, înscrise pe Lista Patrimoniului Universal cât şi cele de interes naţional. Viaţa monahală sau comunitar-parohială pulsează în fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate şi chiar de cultură. Muzee de excepţie valorifică piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise şi argintărie liturgică, la icoane, mobilier, veşminte şi piese de arhitectură”, apreciază prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.

„Pe lângă aspectele cu caracter documentar şi istoric, această publicaţie se referă, într-un capitol aparte, şi la unele probleme generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale. Urmărind o scurtă istorie a restaurării ne-am propus o aducere în prim plan a unui domeniu mai puţin cunoscut dar în urma căruia privitorul descoperă adevăratele valori artistice. De altfel, această carte prezintă numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperată de sub acumulări consistente de praf şi fum. În felul acesta am dori o conştientizare a efortului depus de către restauratori atât pentru conservarea picturilor cât şi pentru punerea în valoare a moştenirilor artistice transmise în timp”, explică prof. univ. dr. Oliviu Boldura.

Formatul prietenos al cărţii de 240 de pagini oferă informaţii esenţiale despre monumentele din Bucovina, fiind un material util şi accesibil pentru publicul larg şi turiştii de pretutindeni care vizitează Bucovina.

Pentru realizarea cărţii „Monumente Medievale din Bucovina” foarte importante au fost colaborarea asociaţiei cu Tipografia Accent Print din Suceava, şi sprijinul firmei CERECS ART, ca executant al lucrărilor de conservare – restaurare a picturii murale de la o serie de monumente din zonă. Asociaţia aduce mulţumiri pentru colaborare Episcopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi tuturor beneficiarilor de la monumentele regăsite în lucrare.

Cartea este disponibilă în prezent la monumente, în librăria Muzeului de Istorie, în reţeaua General Cart, Librăriile Cărtureşti din toată ţara, Librăria Dalles şi Librăria Engleză din Bucureşti, Librăria Okian din Braşov şi în alte librării care au preluat cartea indirect.

Asociaţia Art Conservation Support a fost înfiinţată în 2009, ca o dorinţă de a veni în întâmpinarea nevoilor patrimoniului cultural. Fondată de 4 membri, cunoscători ai problemelor cu care se confruntă acest domeniu, Asociaţia ACS a primit în rândurile sale, prin aderare, atât specialişti: restauratori, istorici de artă, chimişti, cât şi alţi susţinători ai patrimoniului cultural. Misiunea ACS este de a contribui la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; de a susţine activitatea de conservare – restaurare a operelor de artă; de a participa la monitorizarea şi inventarierea componentelor patrimoniului cultural.


Intră acum și în grupul de