“Noaptea cea mai lunga” fara “Hara te colinda la tine acasa!”


Intră acum și în grupul de

La Muzeul Bucovinei a avut loc, aşa cum ne-am obişnuit, an de an, în seara zilei de 22 decembrie, celebra manifestare intitulată “Noaptea cea mai lungă”, care a cuprins atât momente omagiale cât şi lirice, o premiere, şi mult aşteptatul concert de colinde tradiţionale marca “Hara”. Noutatea din acest an a reprezentat-o faptul că îndrăgita formaţie nu a mai colindat sucevenii la ei acasă, ci au ales să meargă cu colindul la Centrul de plasament “Speranţa”din Suceava.

Seara a fost deschisă de directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, care a anunţat celebrarea celei de-a VII-a ediţii a celei mai lungi nopţi la muzeu, manifestare care iniţial şi-a propus să fie un fel de “revelion al artelor”, lucru care nu a fost posibil decât la primele două ediţii.

La ora 17.36, s-a dat startul, din punct de vedere astronomic, la noaptea cea mai lungă a anului, în Piaţa Drapelelor, unde participanţii la acţiune au invitat trecătorii să aprindă o lumânare în memoria eroilor Revoluţiei române.

De la ora 18.15, în Muzeul de Istorie a fost onorat scriitorul sucevean Ion Beldeanu, căruia i s-a acordat cu această ocazie “Diploma de excelenţă a Muzeului Bucovinei” pentru întreaga sa activitate în domeniul culturii. Despre meritele deosebite şi despre omul Ion Beldeanu au vorbit pe rând Emil Ursu, apoi poetul Ion Cosmei, unul dintre prietenii apropiaţi ai scriitorului.

Acesta din urmă a debutat în anul 1973 la Editura “Eminescu” cu un caiet de poezie. De-a lungul activităţii sale literare, a fost distins cu următoarele premii – Premiul Eminescu pentru proiecţii al Ministerului Culturii, Putna 1995, Premiul Uniunii scritorilor din România – Filiala Iaşi pentru “Trilogia Bucovina care ne doare”, 1996, carte în urma căreia s-a ales cu o interdicţie de a merge în Ucraina, Premiul Scriitorilor din România – Filiala Iaşi pentru volumul de versuri “Realitatea are chipul tău”, 2002, Premiul scriitorilor din Republica Moldova-Chişinău, 2002, Premiul revistei “Convorbiri literare” 1999, Premiul pentru poezie George Bacovia, 2001, al revistei “Ateneu” din Bacău, Premiul de excelenţă al Uniunii scriitorilor bucovineni din Cernăuţi, 2000 etc. “Practic vorbim despre o personalitate foarte complexă, uneori prieten, alteori mai puţin prieten din punct de vedere al activităţii pe care a desfăşurat-o în presă, însă întotdeauna a fost Ion Beldeanu”, a concis Emil Ursu.

Cel mai aşteptat moment al serii a fost concertul de colinde tradiţionale oferit sucevenilor de trupa “Hara”, prezentă la Suceava în cadrul acestei manifestări pentru al patrulea an consecutiv. Aceştia au interpretat, cu patos, colindele: “Leru-i Doamne”, “La toată casa-i lumină”, “La poalele muntelui”, ş.a.

Conform spuselor directorului Emil Ursu, în această iarnă, formaţia “Hara” nu a mai fost subiectul tombolei “Hara te colindă la tine acasă”, pentru simplul motiv că formaţia a plecat după concertul susţinut la muzeu, să colinde copiii de la Centrul de plasament “Speranţa” din Suceava.

“Noaptea cea mai lungă” s-a încheiat cu un moment dedicat poetului Adrian Păunescu, unde au evoluat interpreţi de muzică folk, precum Mihaela Popescu şi Cornel Angelescu, vechi membri ai Cenacluui “Flacăra”. Alături de aceştia, poetul Ioan Manole a recitat versuri din lirica păunesciană.

Cei prezenţi la evenimentele de aseară au avut ocazia şi posibilitatea de a vizita gratuit Muzeul de Istorie, atât expoziţiile permanente, cât şi pe cele temporare existente.


Intră acum și în grupul de