Omagiu inchinat poetului basarabean Grigore Vieru, la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Sala de Artă „Elena Greculesei” situată în incinta Bibliotecii Bucovinei ”I.G.Sbiera” Suceava a fost luni, 14 februarie, gazda evenimentului intitulat „Rădăcina de foc”, prin care s-a adus un omagiu regretatului peot basarabean Grigore Vieru, la doi ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 la 14 februarie, în satul Pereita, fostul judeţ Hotin, România, în prezent raionul Briceni din Republica Moldova şi a murit la 18 ianuarie 2009 la Chişinău, fiind cunoscut prin aportul pe care l-a adus literaturii române prin poeziile sale şi ca autor al celebrei cărţi pentru preşcolari „Albinuţa” (abecedar). A scris despre sufletul basarabenilor şi „a luptat cu vorba sau cu peniţa împotriva ruşinii de a ne numi limba moldovenească o sovietică invenţie odioasă, sau am putea evoca anii în care a luptat pentru redefinirea noastră identitară, pentru reafirmarea noastră, la noi acasă”, a precizat într-o scurtă prezentare unul dintre membrii Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia.

La manifestarea dedicată regretatului scriitor basarabean, au participat ca invitaţi de onoare poeţii Mihai Vicol şi Ioan Cosmei, altminteri prieteni cu Grigore Vieru, care au împărtăşit celor prezenţi conjunctura în care fiecare dintre ei l-a întâlnit pe basarabean, împărtăşind lucruri mărunte, dar interesante din timpul amiciţei lor. Ioan Cosmei a adus cu sine volumul „Rădăcină de foc” semnat Gigore Vieru, carte pe care a primit o dedicaţie scrisă din partea poetului basarabean, care spunea aşa: „Konfratelui şi confratelui Ion Cosmei ca să nu ne uite. De la noi pân’ la Cosmei, numai frăţorii mei/Din Suceava pân’ la noi, numai doruri vechi şi noi – 1989”.

Au urmat apoi momente artistice prin care membri ai Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) au rostit poeziile “Formular”, “Mi-e dor de tine mamă”, “Singurătate”, Acasă”, “Ultima oră”, “Cămăşile”, “Legământ”, “Scrisoare din Basarabia”, “Mă rog de tine ploaie”, moment succedat de prestaţia unui grup de copii, elevi al Şcolii Generale “Ion Creangă” din Suceava, care în acelaşi spirit au rostit poezii aparţinând scriitorului Grigore Vieru, cântând, dar şi dansând hore populare româneşti.

Cu această reprezentaţie, copiii vor participa la un festival din Italia, unde vor face cunoscute celor de acolo, o parte din obiceurile şi tradiţiile populare româneşti.

Manifestarea a avut drept scop păstrarea vie a amintirii poetului român, născut în Basarabia, în cadrul culturii românești de pretutindeni şi a fost organizată de GIRB în parteneriat cu Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” Suceava.


Intră acum și în grupul de