O particica din patrimoniul Muzeului Brukenthal va ajunge la Muzeul Bucovinei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Exponate rare, de colecţie, datând din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, care au aparţinut masonilor din Transilvania, vor face obiectul unei expoziţii intitulată „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”, ce va fi găzduită de Muzeul de Istorie Suceava, în perioada 18 martie – 3 aprilie.

„Este o expoziţie inedită pe piaţa suceveană care sper să se bucure de succes, pe de-o parte din cauza subiectului, iar pe de altă parte din cauza rarităţii pieselor de această factură, cu atât mai mult cu cât sunt piese din Colecţia Muzeului Brukenthal, toate din categoria tezaur, pentru care Muzeul Bucovinei va plăti o asigurare în valoare de 73.200 lei, sumă strânsă cu sprijinul sponsorilor.

Vor fi expuse un număr de 72 de piese printre care: mistrie din alamă aurită-lemn, abanos, fildeş, echer din alamă aurită, pene de scris legate cu panglică – alamă aurită, spadă alamă aurită fier, cheie din fildeş, compas cu arc gradat – alamă aurită, compas şi triunchi echilateral – alamă aurită, cruce – alamă aurită şi sticlă, pisălog – alamă aurită, bătător – alamă aurită şi fildeş, daltă, secure, eşarfă din fir de argint, craniu uman din os, o medalie din argint a lui Samuil Brukenthal, fost mason şi multe alte obiecte de tezaur care au depozitate ani de zile în depozitul Muzeului din Sibiu”, a declarat, marţi, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vernisajul expoziţiei „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal” va avea loc la Muzeul de Istorie Suceava în data de 18 martie, de la ora 14.00, şi-l va avea ca invitat special pe prof. univ.dr. Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Emil Ursu a mai anunţat că anul acesta, Muzeul Bucovinei va mai organiza încă două expoziţii în colaborare cu Muzeul Brukenthal, una legată de arme medievale, „pentru că muzeul din Sibiu deţine o colecţie impresionantă, probabil cea mai mare din România”, iar cealaltă va fi dedicată picturii româneşti.


Intră acum și în grupul de