Vernisaj foto si lansare de carte, cu ocazia „Zilei Politiei Romane”


Intră acum și în grupul de

În contextul activităţilor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava cu prilejul “Zilei Poliţiei Române”, în cursul zilei de joi, au avut loc două manifestări culturale dedicate iubitorilor de artă, la galeria Millenium, la care au participat oameni de cultură, istorici şi profesori universitari ale căror alocuţiuni au făcut referire şi la semnificaţia istorică a acestei zile.

Manifestarea a reunit două evenimente, unul care a vizat vernisajul Expoziţiei de Fotografie „Bucovina Mileniului III – Crâmpeie de viaţă”, cu exponate selectate de Victor Rusu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina şi Preşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina, iar al doilea a constat în lansarea cărţii „Iubind ca un orfan”, autor fiind poliţistul Ionuţ Lesenciuc, angajat în cadrul I.P.J. Suceava.

Ambele momente au fost moderate de Bogdana Ioana Crăciun, responsabil PR în cadrul Biroului de Presă al I.P.J. Suceava. “Dacă mâine, 25 martie, toate manifestările vor avea o conotaţie oficială, astăzi am dori să avem răgazul pentru un strop de spiritualitate. Şi pentru că inspectoratul nostru găzduieşte de câţiva ani o galerie de artă, Galleria Millenium, astăzi invitaţia merge spre două evenimente culturale.

Primul eveniment pentru care am cerut ajutorul unui artist deosebit în persoana lui Victor Rusu trimite la crâmpeie de viaţă, sau la imagini care dau viaţă, care dau un plus de savoare inspectoratului nostru. O altă provocare lansată este cea de a primi o carte scrisă de unul dintre colegii noştri. Poate că este evenimentul la care nu ne aşteptam. De regulă, poliţistul are cu totul altă misiune, ori îi cunoaştem pe cei din jurul nostru atribuindu-le un rol profesional, uitând că fiecare dintre noi purtăm şi o înzestrare deosebită”, a precizat Ioana Crăciun.

Victor Rusu, invitat special în cadrul vernisajului a specificat că lucrările expuse nu îi aparţin de această dată, colecţia expusă pe simeze fiind rodul a cinci ani de concurs internaţional de artă fotografică organizat de Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina. „Expoziţia şi concursul se derulează sub genericul < Bucovina mileniul III > care se află la cea de-a VIII-a ediţie. Anul trecut, am vrut să etalăm într-o colecţie unică premiile din cinci ediţii ale acestui concurs internaţional, iar rezultatele le vedeţi expuse aici”, a menţionat Victor Rusu.

Manifestarea a continuat cu desfăşurarea celui de-al doilea eveniment la care Ioan Lesenciuc angajat în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi-a prezentat în câteva cuvinte cartea intitulată „Iubind ca un orfan” . „Nu voi dezvălui foarte multe despre cele scrise în carte, îi voi lăsa pe invitaţii mei să descopere poeziile care fac parte din volum. Subiectul de faţă îşi propune a fi o revoltă dincolo de lumea cotidianului pe care o identificăm doar prin acele convenţii, de o parte a socialului, iar de cealaltă parte mă raportez cu stricteţe la convenţiile descoperite de matematică, descoperire care devine suportul ştiinţific pentru teoriile care descriu universul.

În felul acesta, m-am descoperit în profunda emoţie de toamnă a poetului Nichita Stănescu găsind ca supreme lucrurile pe care le ducem cu noi mai departe. Prin aceasta trag un semnal de alarmă vis-a-vis de lipsa noastră de a ne pune mereu şi mereu întrebări, de a fi mai raţionali cu noi înşine şi de a nu trăi sub un imperiu al manipulării”, a explicat autorul.

Cele două evenimente s-au bucurat de un public numeros alcătuit în mare parte din colegii de serviciu ai autorului Ioan Lesenciuc, care au venit special pentru a-şi susţine colegul în activitatea culturală desfăşurată.


Intră acum și în grupul de