Expoziția temporară „Florile Dobrogei Continentale” la Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei deschide pentru publicul larg, vineri, 6 octombrie 2023, expoziția temporară de fotografie intitulată „Florile Dobrogei Continentale”, la sediul muzeului – situat în Str. Unirii Nr. 3, mun. Vatra Dornei, jud. Suceava.

Expoziția, organizată în colaborare cu muzeograf dr. Emilian Pricop, specialist al Complexului Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, va fi disponibilă pentru public până la finalul lunii noiembrie a acestui an.

Titlul „Florile Dobrogei Continentale” descrie exhaustiv conţinutul expoziţiei, reflectând în mod direct aspecte din Flora Dobrogei, care numără aproximativ 2000 de specii de plante vasculare. Dintre acestea, 200 de taxoni sunt rari, inclusiv la nivel european, o serie de specii fiind endemice.

Expoziția are ca scop popularizarea științei în rândul elevilor, a profesorilor, a studenților, a familiilor și a publicului larg. Prin intermediul ilustrațiilor expuse, expoziția dorește să sensibilizeze vizitatorul cu privire la nevoia de conservare a speciilor rare de plante și să inducă dorința protejării acestora. În prezent, vegetația originală de stepă și de silvostepă ocupă în Dobrogea suprafețe mici, vegetația naturală fiind înlocuită de-a lungul timpul, ca urmare a intensificării activităților agricole, de terenuri cultivate.

La Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei, în cadrul expoziției temporare vor putea fi admirate 52 de planșe cu fotografii în format A3, reprezentând specii din flora Dobrogei Continentale, în marea lor majoritate specii rare pentru România și arealul european.

Având în vedere faptul că zona Dobrogei Continentale se încadrează într-un alt etaj de vegetație și prezintă numeroase particularități legate de relief, soluri și factorii climatici, ce o transformă într-o zonă naturală unică în țară, considerăm că va fi interesant pentru locuitorii unei zone montane să observe, în cadrul expoziției, specii puțin mai neobișnuite, predominant xerofite (de uscăciune), cu adaptări specifice pentru zone mai calde și aride – elemente cu care nu sunt atât de familiarizați.

Expoziția temporară „Florile Dobrogei Continentale” poate fi admirată, fără taxe suplimentare, în cadrul turului normal de vizitare, după următorul program: de marți până vineri între orele 10:00 – 17:00, iar sâmbăta și duminica între orele 10:00 – 14:00.


Intră acum și în grupul de