Patru volume de poezie contemporana, lansate la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Patru cunoscuţi scriitori suceveni, Ion Beldeanu, Ion Cozmei, Constantin Hrehor şi Constantin Severin şi-au lansat joi, volumele care fac parte din colecţia “Opera Omnia – Poezie Contemporană”, printate la editura TipoMoldova.

Evenimentul care a avut loc în Sala de Arte “Elena Greculesei”, a Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera” i-a avut ca invitaţi speciali pe criticul literar Nicolae Cîrlan, poetul şi jurnalistul Liviu D. Clement şi scriitorul Aurel Ştefanachi, directorul editurii ieşene „Tipo Moldova”.

Primilor doi invitaţi le-a revenit sarcina de a prezenta câte două volume, după cum urmează: Nicolae Cîrlan a vorbit despre „Indiferenţa textului”, volum semnat de Ion Beldeanu, respectiv despre „Vinovatul din absidă”, volum semnat de Constantin Hrehor, iar jurnalistului Liviu D. Clement a făcut aprecieri cu privire la volumele „Pacient la vama destinului”, scrisă de poetul Ion Cozmei, respectiv „Improvizaţii pe cifraj armonic”, ce poartă semnătura autorului Constantin Severin.

Referitor la scrierile poetului Constantin Hrehor, criticul literar Nicolae Cîrlan a apreciat: “Hrehor este un om care impresionează prin verbul său complex, poeziile sale fiind asemeni unei galaxii. Fiind în atenţia criticii literare de prestigiu, Constantin Hrehor scrie o poezie de mare rezistenţă, fiind un poet autentic. După părerea mea, cel mai reuşit volum al său este < Ninsori providenţiale >. Apreciez felul în care scriitorul ştie să extragă răspunsurile, el având bunul simţ de a a deschide perspectivele povestitorului”.

În aceeaşi notă apreciativă, Nicolae Cîrlan a vorbit şi despre Ion Beldeanu, fost preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, fost redactor – şef la publicaţia „Bucovina Literară”, despre care a avut numai cuvinte de laudă. „Ion Beldeanu este un poet al provinciei, un poet citadin, care scrie în creaţia sa despre oraş. Până în prezent este autorul a 20 de cărţi, unele de poezie, altele de proză şi publicistică, aşteptăm din partea sa volume de exegetică şi dramaturgie, pentru ca gama să fie completă. Din acest motiv eu îl numesc un totalitar, el dorind să se exprime prin toate genurile literare. Citind cartea sa, „Indiferenţa textului”, vă veţi umple de revoltă, poate de lacrimi, acest volum fiind unul de referinţă”, a arătat criticul literar, care susţine că Ion Beldeanu este un poet greu de decriptat şi că poezia sa solicită cititorul – “Între versurile poeziei sale există spaţii semantice libere, cititorul fiind stimulat să participle la creaţia autorului”, a adăugat Cîrlan.

La rândul său, jurnalistul Liviu D. Clement a apreciat faptul că atât Ion Cozmei, în volumul „Pacient la vama destinului”, cât şi Constantin Severin, în volumul „Improvizaţii pe cifraj armonic”, comunică foarte bine cu locul, cu ţara, cu lumea mare a literaturii.

“Cozmei este mai degrabă un poet de agora, care spune dinăuntru spre afară, poezia sa trebuind recitată cu glas tare, pe când în cazul lui Constantin Severin, poezia se întoarce spre sine şi redă aventuri textuale foarte interesante, care cer de regulă lecturi repetate a aceleiaşi poezii”, este de părere jurnalistul.

La finalul manifestării, cei patru autori suceveni i-au adus mulţumiri poetului Aurel Ştefanachi, directorul editurii ieşene „Tipo Moldova”, pentru tipărirea celor patru volume.


Intră acum și în grupul de