Perspective moderne asupra Spatiului Cosmic, exprimate in culoare, la Observatorul Astronomic Suceava


Intră acum și în grupul de

Douăzeci şi şapte de picturi în ulei ce au avut ca temă, după cum spune şi numele sub care au fost reunite lucrările – „Călătorie în Univers”, au fost vernisate sâmbătă, la Observatorul Astronomic Suceava, în prezenţa realizatorilor săi şi a coordonatorului de proiect lect. univ. dr. Cristian Ungureanu, afişând perspective variate, moderne asupra structurii matematice a Spaţiului Cosmic.

Realizatorii picturilor, studenţi în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi s-au jucat cu spaţiul fără dimensiuni oferit de noţiunea de Univers, acolo unde conform celor mai recente studii de fizică şi matematică ale secolului XX, timpul şi spaţiul sunt nedeterminate. Potrivit coordonatorului de proiect, tocmai această tematică a făcut obiectul de studiu şi de interes al gânditorilor, al artiştilor, al filosofilor din toate timpurile.

Tema expoziţiei a fost inspirată de o vizită realitată anul trecut de aceeaşi echipă de artişti venită de la Iaşi, la Observatorul Astronomic Suceava, care au avut atunci ocazia de a se bucura de programul de observator oferit în cadrul instituţiei sucevene, moment ce e devenit principala sursă de inspiraţie pentru tinerii pictori.

„Studenţii mei au abordat cu mare plăcere ideea unui astfel de proiect, la care au început lucrul încă de la debutul anului universitar 2010-2011. Interesul şi fascinaţia de care ei au dat dovadă demonstrează mirajul cosmic şi faptul că tinerii au încercat să răspundă la întrebări precum: oare vom putea executa la nivelul nostru de viaţă, o ieşire dincolo de nivelul atmosferic? Oare vor apărea soluţii de colonizare ale altor teritorii, dacă Pământul nu va mai face faţă atitudinii deşanţate ale speciei umane? Vom reuşi să transformăm relaţia cu planeta a cărei conştiinţă o reprezentăm tocmai noi? Toate aceste problematici – gândirea omului modern, tentaţia noastră de a investiga spaţiul, omul în raport cu Universul, timpul în relaţie directă cu spaţiul, o uşoară dominantă erotică în raport cu viziunea feminină prin care a fost văzută planeta Pământ întotdeauna” – au constituit perspective abordate în tablouri de elevii mei”, a explicat Cristi Ungureanu.

Vernisajul expoziţiei „Călătorie în Univers” s-a încheiat cu o abordare ce se înscrie în Universul artelor, privită într-o cheie ştiinţifică, matematică, dată de prezentarea video a unui studiu elaborat de lect. univ. dr. Cristian Ungureanu, referitor la structura matematică a Universului şi la geometria sacră (floarea vieţii, fructul vieţii ş.a.) „De aproximativ zece ani fac o investigaţie în zona aceasta a geometriei secrete a picturii europene, pornind de la arta bizantină, extinsă în zona artelor europene. Prezentarea de astăzi este o premieră şi pentru studenţii mei. Am prezentat această documentare în urmă cu două săptămâni, la Academia de Artă din Venezia”, a explicat profesorul.

Tinerii artişti care au expus în cadrul expoziţiei „Călătorie în Univers” sunt: Irina Voicu, Ilian Arsenie, Iliana Ciofu, Larissa Cernăuţi, Lenka Husakova, Ligia Popa, Marcela Gramatic, Mihaela Pavăl, Mihai Pavel, Nicuşor Marin, Oana Ciubotaru, Olga Godovaniuc, Raluca Daniliuc şi Rodica Grosu.


Intră acum și în grupul de