Intră acum și în grupul de
Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” organizează în perioada 1-10 septembrie 2012, expoziţia de carte şi documente precum şi campania In Memoriam EUGENIU COŞERIU, la împlinirea a 10 ani de la plecarea spre eternitate a celebrului savant, care a fost legat de Suceava prin rădăcini şi proiecte culturale de anvergură internaţională, informează într-un comunicat de presă, scriitoarea Angela Furtună.
“EUGENIU COŞERIU (sau Eugeniu Coşeriu, Eugenio Coseriu, n. 27 iulie 1921, n. comuna Mihăileni, judeţul Bălţi, azi în Republica Moldova – d. 7 septembrie 2002, d. Tübingen, Germania) a fost un filolog romanist de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).
A absolvit liceul “Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa la aproape 50 de universităţi din întreaga lume.
Peste tot pe unde a colindat prin lume, Eugeniu Coşeriu şi-a pus energia şi inteligenţa la lucru şi în slujba intereselor de lobby ale ţării sale, România şi nefericita Basarabie, după propria expresie ce traduce destinul tragic al acestei Provincii Române de Aur ce rătăceşte departe de ţară datorită conjuncturilor istorice şi geopolitice nefavorabile şi prelungit ostile.
Eugeniu Coşeriu a fost mentorul şi brandul academic ce a dat amploare inetrnaţională programului sucevean Colocviile Internaţionale de Ştiinţe ale Limbajului CISL al USV, animând într-o perioadă recentă mai multe conştiinţe de lingvişti, filosofi şi scriitori din Cluj (Centrul de lingvistică coşeriană condus de profesorul Borcilă), Chişinău, Cernăuţi, Iaşi, Suceava, Galaţi.
„Politicienii ar trebui să cunoască bine cultura românească, să şi-o însuşească şi în mod critic, ca să ştie ce anume apără, cum apără şi de ce trebuie să apere. Să aibă un jurământ de fidelitate faţă de această cultură”, arăta Eugeniu Coşeriu, în ultimul interviu acordat de acesta în România, la 20 octombrie 2011, scriitoarei Angela Furtună, în cadrul Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale limbajului desfăşurat la Suceava.
Intră acum și în grupul de