Festivalul “Intalniri Bucovinene” de la Campulung Moldovenesc a ajuns la a XXIV-a editie


Intră acum și în grupul de

Municipiul Câmpulung Moldovenesc va găzdui în perioada 19-21 iulie 2013, Festivalul Internaţional de Folclor ”Întâlniri bucovinene”, care a ajuns la ediţia cu numărul XXIV.

copil bucium

Potrivit primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, „Intâlnirile Bucovinene” ocupă un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind între timp, cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei prin participarea organizatorică a cinci ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora. “La spectacolele din România (Câmpulung Moldovenesc) de exemplu, urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari. Aflat la a 24-a editie, acest festival constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar şi dintre statele central şi est europene, şi este în permanenţă deschis alăturării altor ţări care au comunităţi etnice bucovinene. Organizat în cele cinci ţări: Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Ucraina, din luna mai şi până in octombrie, festivalul motivează tânăra generaţie bucovineană să preia cu entuziasm şi să continue tradiţia festivalului, dar contribuie în mod substanţial şi la creşterea interesului pentru Bucovina şi România ca destinatie turistică”, a declarat edilul-şef câmpulungean.

Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de municipiul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de “Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. Atmosfera „Intâlnirilor bucovinenilor” şi susţinerea ei în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina istorică (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani in Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună inţelegere, continua să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou. Interesul bucovinenilor polonezi pentru polonezii români, ucraineni şi pentru alţi frati ai lor împrăştiaţi în lume a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional. Astfel s-a hotărât lărgirea participarii la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul internaţional de folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.

Drept rezultat, „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina” s-a transformat într-un festival internaţional, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare bucovinene.

intalniri bucovinene programVă prezentăm programul complet al manifestărilor:

VINERI, 19 IULIE 2013 

Ora 11.00 – 13.00 :  parada portului popular

Ora 13.00 – 13.15 : deschiderea oficială a festivalului

Ora 13.20 – 16.00 : spectacol-concurs “Comori de suflet românesc”

Ora 16.00 – 18.00 : spectacol invitaţi din străinătate (Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Moldova)

Ora 18.00 – 21.30 : spectacol-concurs “Comori de suflet românesc”

Ora 21.00 – 22.00 : spectacol al Ansamblului artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava

 

SAMBĂTĂ, 20 IULIE 2013 

Ora 13.30 – 16.00 : spectacol cu solişti din Bucovina

Ora 14.45 – 15.00 : Concursul „O poveste pentru fiecare obiectiv turistic” – festivitate de premiere

Ora 16.00 – 19.00 : spectacol invitaţi din străinătate (Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Moldova)

Ora 19,00 – 20,00 : spectacol cu solişti din Bucovina

Ora 20.00 – 21.00 : recital Alexandru Brădătan – Gura Humorului, Paul Ananie – Maramureş (laureat Mamaia 2011)

Ora 22.00 : „Balul gospodarilor” – seară festivă

 

DUMINICĂ, 21 IULIE 2013 

Ora 13.00 – 15.00 : spectacol-concurs „Comori de suflet românesc”

Ora 15.00 – 16.00 : spectacol invitaţi din străinătate (Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Moldova)

Ora 16.00 – 19.30 : spectacol-concurs „Comori de suflet românesc”

Ora 19.30 – 20.30 : spectacol invitaţi din străinătate (Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Moldova)

Ora 20.30 – 21.00 : Recital: Lansare Orchestra Municipală DOINA RARĂULUI Câmpulung Moldovenesc

Ora 21.00 – 21.15 : festivitatea de premiere „Comori de suflet românesc”

Ora 21.15 – 22.00 : recital extraordinar: Gelu Voicu

 

 

 


Intră acum și în grupul de