Spectacolul „Pluralul englezesc” se joaca, in februarie, pe scena de la Suceava


Intră acum și în grupul de

pluralul-englezesc-o-poveste-romaneasca-18414342

Casa de Cultură din Suceava va găzdui joi, 20 februarie 2014, de la ora 19.00, spectacolul de umor, parvenire şi decădere “Pluralul englezesc”, în care vor juca actori de marcă ai teatrului românesc – ION DICHISEANU, CEZARA DAFINESCU, CONSTANTIN COTIMANIS, VICTORIA COCIAŞ, ARMAND CALOTĂ şi DELIA NARTEA.

Gazdele evenimentului arată într-un comunicat de presă, că spectacolul se va juca sub bagheta regizorului Toma Enache şi că “Pluralul englezesc” este considerată una dintre cele mai apreciate comedii din lume.

În 1972, odată cu premiera piesei “Pluralul Englezesc”, reputaţia lui Alan Ayckbourn de a fi unul dintre cei mai promiţători dramaturgi britanici era definitiv câştigată. Au trecut 42 de ani de atunci, dar piesa se joacă în continuare cu un succes fulminant, deoarece mesajul este la fel de relevant şi în societatea actuală. Ayckbourn atinge teme atemporale: inversarea rolurilor, ascensiunea şi decăderea socială, negarea orbitoare, atingând problema alcoolismului şi a depresiei.

Piesa prezintă trei Ajunuri de Crăciun, trei petreceri diferite, găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din trei clase sociale diferite: familia Sidney dornică de parvenire socială – soţul (Armand Calotă) şi soţia sa Jane (Delia Nartea), familia arhitectului Geoffrey – (Constantin Cotimanis) şi soţia sa Eva – (Victoria Cociaş) şi familia bancherului Ronald – (Ion Dichiseanu) şi soţia sa, Marion (Cezara Dafinescu). Acţiunea are loc metaforic în bucătăriile cuplurilor, determinând publicul să se identifice cu personajele. În camera neformală, oamenii îşi lasă garda jos şi acţionează fără să se ascundă.

Ceea ce face “Pluralul Englezesc” nu doar una dintre cele mai bune piese a lui Ayckbourn, dar de asemenea, una dintre cele mai bune comedii contemporane din lume, este umorul său briliant, înrădăcinat într-o nemiloasă prezentare de slăbiciuni de caracter.

“Eu mai curând dezvălui în personajele mele defecte”, spunea autorul în 1976. “Într-o piesă ca Pluralul englezesc, toate personajele au defecte oribile. Este o afirmaţie destul de cinică, care spune că, dacă eşti o persoană lipsită de imaginaţie, de orice fel de sentiment pentru semenii tăi şi te concentrezi numai pe câştig, atunci vei sfârşi prin a deveni foarte bogat şi de succes, dar vei fi o persoană groaznică. Iar dacă eşti la toate vulnerabil şi emotiv şi ai o relaţie strânsă cu oamenii, nu vei avea foarte mult succes, dar vei fi o persoană plăcută. Vreau să spun: Vai de cei blajini!”, se arată în document.

Geniul lui Ayckbourn, care este la ora actuală cel mai jucat dramaturg după Shakespeare, constă în umorul irezistibil cu care prezintă temele atât de amare ale societăţii. Drama pe care o trăiesc personajele din “Pluralul englezesc” nu devastează publicul, ci îi creează un şoc al propriei recunoaşteri, corectând viciul printr-o manieră constructivă.

“Joi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Suceava, sunteţi invitaţi să gustaţi o comedie vie, intensă, dar şi să faceţi o radiografie crudă a societăţii.

În funcţie de categorie, biletele se pot achiziţiona la preţul de 60 sau 80 de lei. Biletele se găsesc la casa de bilete a sălii de spectacol”, transmit gazdele evenimentului.


Intră acum și în grupul de