Interviu cu Ovidiu Emanuel Gafincu, videograf: „Orice om tinteste cat mai sus, dar ca sa ajungi sus, pornesti de jos.”


Intră acum și în grupul de

Are 20 de ani, este foarte talentat și i-a cucerit pe internauți cu un videoclip de prezentare al orașului Suceava. Ovidiu Emanuel Gafincu este pasionat de arta video de mai bine de trei ani și nu ratează nicio secvență atunci când are camera video în mâini. A facut dintr-un hobby o mică afacere, iar în viitor își dorește să ne surprindă cu materiale video cât mai interesante.

Ovidiu Gafincu

NewsBucovina: – Spune-ne câteva cuvinte despre începuturile tale în arta video. La ce vârstă ai luat prima dată contact cu un aparat foto/video și care au fost primele subiecte?

Ovidiu Gafincu:- Prima dată am început să filmez pe la 17 ani, cand am pus mâna pe aparatul fratelui meu. Am început să filmez diferite lucruri, mai mult natura. Dupa aceea, am încercat să montez filmulețele, să le dau culoare. Acesta a fost începutul. După, m-am documentat în ceea ce privește filmarea de eveniment.

NB:- Mai lucrezi cu cineva?

Ovidiu Gafincu:- Da, lucrez împreună cu fratele meu care se ocupă de partea de fotografie.

NB: – Ce îți place cel mai mult pe partea video?

Ovidiu Gafincu: – Îmi plac foarte mult cadrele instantanee, momentul în care îi suprind pe oameni fară ca ei să știe deoarece au niște acțiuni normale. În momentul în care pui pe cineva să stea la o poză sau îl filmezi, începe să devină puțin mai emoționat sau rigid. În schimb, când ai cadre instantanee, îl găsești exact cum este el, râzând, emoționat…

NB: – De unde te inspiri? Ai un videograf pe care îl urmărești?

Ovidiu Gafincu: – Nu am un anumit videograf de la care mă inspir, în schimb, caut mereu în mediul online mai multe filme de la care aș putea sa mă inspir și să îmi formez propriul stil de a filma.

NB: -Ai un scenariu pentru fiecare eveniment pe care îl filmezi sau vezi la fața locului ce se poate regiza?

Ovidiu Gafincu: -Nu este un scenariu pentru fiecare filmare, prefer să gândesc cum să fac un film când sunt la fața locului pentru a vedea ce mi se oferă. Nu există un scenariu scris dinainte. Totul decurge firesc, așa cum doresc clienții.

NB: -Cât timp filmezi, în medie, la un eveniment?

Ovidiu Gafincu: -Sunt diferite evenimente care durează 9-10 ore, dar sunt și evenimente care durează 24 de ore. Din 24 de ore, se filmează aproape 80%. Prefer să filmez mai mult pentru a avea de unde alege la montaj.

NB: -Este dificilă prelucrarea filmării?

Ovidiu Gafincu: -Este foarte dificilă. Se folosesc programe speciale, pe care trebuie să le înveți singur în mare parte. Editarea video se bazează pe două elemente: imagine și sunet. La imagine trebuie să ai grijă la culori deoarece culoarea fură ochiul, iar sunetul trebuie sincronizat pe imagine.

NB: -Ai un studio în care lucrezi? Ce aparate folosești?

Ovidiu Gafincu: -Studio încă nu am. Prefer să iau cadre în natură deoarece îmi oferă mai multe posibilități de a lucra cu oamenii. Filmez cu un DSLR, un Canon 7D cu mai multe obiective și cu o cameră standard, Canon XF100.

NB:- În momentul de față se poate spune că este „la modă” sa fii fotograf sau videograf. În opinia ta, contează ce aparat folosești sau talentul este mai important?

Ovidiu Gafincu: – Conteaza 50% aparatura și 50% creativitatea. În momentul în care ești creativ, aparatura te ajută foarte mult și invers. Dacă nu ai creativitate și ai aparatură, îți ies filme standard. Dar dacă ai și creativitate și aparatura te ajută, automat poți spune că ies lucruri bune deoarece sunt multe obiective care lucrează culorile și astfel poți face orice doar din aparat. Aparatul îți ușurează munca de acasă. Dacă pe teren lucrezi cu aparate bune, acasă nu trebuie să mai lucrezi foarte mult pe partea de editare.

NB:  -Ce parere ai despre cei care folosesc aparatul pe automat?

Ovidiu Gafincu: -Aparatele sunt folosite în principiu pentru a fi folosite la anumite evenimente. Cele destinate pentru producția foto/video vin cu multe setări pe care trebuie să le știi. Aparatul trebuie știut de la cap la coadă. Dacă într-o parte lumina este mai puternică, iar în cealaltă parte este mai slabă, trebuie să știi ce să setezi pentru a face un echilibru.

NB: -Ce îți spun părinții, prietenii? Te încurajează în ceea ce faci?

Ovidiu Gafincu: – Da, părinții încearcă mereu să îmi dea impresia că este loc de mai bine. Dacă le arăt ceva ei îmi spun că este frumos, dar îmi transmit că vor să vadă ceva mult mai bun de la mine. Acest lucru mă motivează și pe mine și vreau să arăt că pot mai mult. Și prietenii mă încurajează foarte mult.

NB: -Care au fost reacțiile lor după ce ai realizat videoclipul de prezentare al orașului Suceava?

Ovidiu Gafincu: -Au rămas uimiți. Mulți dintre ei mi-au apreciat filmulețul, prin comentarii, like-uri, l-au distribuit, dar și în lumea reală am primit multe felicitări.

NB: -Se poate transforma un hobby într-o afacere?

Ovidiu Gafincu: -Da, se poate, doar dacă ești motivat, lucrezi cu drag și încerci ca pasiunea ta să fie văzută bine și de ceilalți.

NB:  -Cum vezi acest domeniu, în Suceava, în viitor?

Ovidiu Gafincu: -În Suceava îl văd momentan în creștere deoarece multă lume își dorește evenimente filmate diferit față cele standard. Acum teaserele de prezentare a evenimentelor sunt mult mai bine vazute. Oamenii preferă să se uite la un teaser de patru minute care să surprindă toate secvențele principale.

NB: -Care sunt cerințele clienților în momentul de față?

Ovidiu Gafincu: -Mulți își doresc ceva inedit, ceva nou, care să fie al lor și să își pună amprenta pe filmul respectiv. Să fie ceva ce nu au mai văzut, să fie doar al lor.

NB: -Ce vei face în continuare pe plan profesional?

Ovidiu Gafincu: -Voi continua cu producția video, dar după aceea, dacă se va ivi ocazia, voi dori să lucrez la un post de televiziune. De acolo poți să îți iei zborul spre mai mult, spre mai bine. Orice om țintește cât mai sus, dar ca să ajungi sus, pornești de jos. Vreau să muncesc într-un post de televiziune!


Intră acum și în grupul de