INTERVIU Noul purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava: „Condiția fizică și psihică ne este impusă tuturor pentru a face față diferitelor situații”


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava are, începând de luni, 8 februarie a.c., un nou purtător de cuvânt. Este vorba despre sublocotenentul Nicoleta Turculeţ, care a preluat atribuţiile ofiţerului responsabil cu relaţiile publice şi cu publicul.

nicoleta turculet

 

Nicoleta Turculeţ, în vârstă de 23 de ani,  este absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, promoția 2011, și absolventă a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, specializarea jandarmi, fiind licențiată în științe juridice în 2014.

Până să ocupe funcția de purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, timp de aproximativ un an și jumătate, tânăra a fost comandant de pluton, având în subordine 25 de jandarmi.

Cu simț de răspundere și seriozitate, Nicoleta Turculeţ s-a integrat în rândul jandarmilor foarte  ușor, mai ales că și-a dorit încă de mică să îmbrace haina militară.

Despre alegeri, responsabilități și obiective, într-un domeniu în care fermitatea în aplicarea legilor își spune cuvântul, sublocotenentul Nicoleta Turculeţ a vorbit într-un interviu, în exclusivitate, pentru NewsBucovina.

 Nicoleta Turculet (1)

NewsBucovina: Ce te-a determinat să alegi o carieră militară, dat fiind faptul că această profesie este preferată în special de bărbați?

Nicoleta Turculeț: Deși se spune că este o profesie dedicată mai mult bărbaților, meseria de jandarm atrage și fete. Motivele care m-au determinat să mă îndrept către această carieră sunt ideea de a lucra și de a face parte dintr-o echipă care îi ajută pe ceilalți și stabilitatea locului de muncă. A fost o provocare pentru mine să urmez o carieră care ani de zile, în mod tradițional, a fost dedicată mai mult bărbaților.

 

NB: Care a fost traseul tău profesional după finalizarea studiilor?

NT: După ce am absolvit Academia de Poliție, am fost repartizată în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava ocupând funcția de comandant de pluton, iar din luna februarie 2016 ocup funcția de ofițer responsabil cu relațiile publice și cu publicul.

 

NB: Ce responsabilități ai avut în calitate de comandant de pluton?

NT: În calitate de comandant de pluton, am condus activitățile pe linie de pază și protecție instituțională în cadrul a două obiective aflate în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava. Este vorba despre Palatul de Justiție și Parchetul Suceava, unde am coordonat activitatea a 25 de jandarmi care asigurau atât paza și protecția obiectivelor, cât și ordinea interioară în sălile de judecată.

Faptul că în perioada în care am ocupat funcția de comandant de pluton nu s-au înregistrat incidente privind activitatea jandarmilor, reprezintă pentru mine o satisfacție că mi-am îndeplinit sarcinile în mod corespunzator.

 

NB: Cum ai primit vestea că vei fi numită purtător de cuvânt?

NT: Vestea că voi fi numită pe funcția de purtător de cuvânt am primit-o ca pe o provocare. Consider că pentru a te dezvolta profesional trebuie să întâlnești provocări sub diverse forme. Fiind o responsabilitate nouă, îmi doresc să mă ridic la nivelul așteptărilor tuturor celor cu care interacționez.

Nicoleta Turculet (3)

NB: Care sunt obiectivele tale profesionale?

NT: Doresc să prezint obiectiv misiunile colegilor mei și să depun toate eforturile, astfel încât IJJ Suceava să beneficieze de încrederea cetățenilor, cel puțin la nivelul actual. Menționez că în sondajele de opinie la nivel național, Jandarmeria Română ocupă constant unul din primele trei locuri în ceea ce privește încrederea cetățenilor în instituțiile executive ale statului. Acest aspect reprezintă o materializare a eforturilor fiecărui ofițer, maistru militar sau subofițer, o recunoaștere din partea comunității a modului în care jandarmii înțeleg să-și facă datoria.

 

NB: Ți-a  fost greu să te adaptezi cu această carieră, să îți schimbi stilul de viață, să porți bocanci în loc de pantofi cu toc?

NT: Ținând cont de faptul că de când eram copil îmi doream foarte mult să urmez această carieră, nu a fost dificil pentru mine să mă adaptez cerințelor care se impun și să adopt o conduită specifică sistemului militar.

 

NB: Cum este să fii femeie printre jandarmi?

NT: Cu toții suntem colegi, astfel încât este irelevantă apartenența de gen. Avem nevoie unii de alții pe teren, unde munca de echipă este foarte importantă.

Condiția fizică și psihică ne este impusă tuturor pentru a face față diferitelor situații, iar fiecare trebuie să se conformeze cerințelor postului pe care îl ocupă, astfel încat nu contează faptul că ești femeie sau bărbat.

 

NB: Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o până acum?

NT: Un aspect important este sa fii pregătit profesional pentru a face față tuturor situațiilor. De asemenea, am învățat că respectul și comunicarea sunt valori care contează în relațiile cu cetățenii.

 

NB: Care au fost cele mai dificile momente din cariera ta?

NT: Datorită pregătirii permanente în domeniu, dar și a sprijinului venit din partea colegilor, până în prezent nu am întâlnit situații cărora să nu reușesc să le fac față.

 

NB: Ce înseamnă pentru tine uniforma militară?

NT: Consider că uniforma militară înseamnă disciplină și respect, oferindu-ți un statut în societate.

 

NB: Cum îți petreci timpul liber?

NT: Nu pot să încep decât cu sportul. În funcție de timpul liber pe care îl am, îmi place să alerg, să fac drumeții pe munte, în general plimbări în natură. De asemenea, îmi place să rezolv puzzle-uri.

 

NB: Ce sfaturi ai pentru tinerele care vor să urmeze o carieră de jandarm?

NT: Deși este o meserie solicitantă, recomand  tuturor tinerilor, atât fetelor cât și băieților, să se pregătească intelectual și fizic înainte de a îmbrățișa această carieră.

Pe lângă satisfacții personale, această meserie presupune anumite riscuri și sacrificii.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de