Andrei Țolescu, ambasadorul „Dialogului Structurat cu Tinerii” din județul Suceava: „Tinerii pot aduce progres României și un plus de valoare prin inițiativă și implicare”


Intră acum și în grupul de

Aflarea carierei potrivite reprezintă una dintre cale mai mari provocări pentru tineri, fie că se află încă pe băncile liceului, fie că sunt studenți sau și-au găsit deja un loc de muncă. Niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt, și cu atât mai mult atunci când ești tânăr, iar entuziasmul și dorința de a te răgăsi sunt la cote înalte.

Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Suceava, este exemplul cel mai potrivit pentru a demonstra că fiecare persoană însumează alegerile pe care le face pentru sine.

Andrei Țolescu

Andrei Țolescu, a studiat timp de trei ani la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, însă înainte de susținerea lucrării de licență, a realizat că ceea ce a învățăt nu-l reprezintă și că trebuie să facă altceva.

Astfel, din dorința de a ajuta semenii, a început diferite activități de voluntariat și s-a înscris la Facultatea de Pshihologie, iar acum este ambasador în județul Suceava al „Dialogului Structurat cu Tinerii” din cadrul Forumului Tinerilor din România, un program inițiat de Comisia Europeană.

Despre voluntariat, proiectul în care este implicat, dar mai ales care este aportul său în cadrul organizației, Andrei Țolescu a vorbit într-un interviu, în exclusivitate, pentru NEWSBUCOVINA.

NewsBucovina: Ce reprezintă Forumul Tinerilor din România?

Andrei Țolescu: Forumul Tinerilor din România este o organizație care adună mai multe asociații, fiind creat de Uniunea Europeană pentru a da tinerilor o voce.

În acest sens, pe lângă Forumul Tinerilor a fost creat și „Dialogul Structurat cu Tinerii”, ce are unul sau mai mulți ambasadori în fiecare județ. În Suceava, eu sunt ambasadorul „Dialogului Structurat cu Tinerii”, împreună cu Cristina Sabajuc, Oana Solonaru și Anastasia Mitrofan.

NewsBucovina: Care este misiunea ambasadorilor?

Andrei Țolescu: Ambasadorii au obligația de a crea două consultări cu tinerii, în mediul urban sau rural pentru a afla și pentru a rezolva problemele cu care se confruntă aceștia. Pe lângă aceste consultări, fiecare ambasador are șansa de a crea un proiect județean. În cazul meu este vorba despre proiectul „Alege inteligent facultatea și profesia de succes”, care se axează pe consilierea vocațională și profesională a tinerilor.

ANDREI TOLESCU (1)

NewsBucovina: De ce ai inițiat acest proiect?

Andrei Țolescu: Am inițiat proiectul „Alege inteligent facultatea și profesia de succes” pentru că m-am gândit la ceea ce este important în momentul de față pentru tineri. Am întâlnit oameni care mi-au oferit o perspectivă complexă asupra ceea ce înseamnă voluntariatul și modul în care acesta te dezvoltă și te formează. Când am ieșit de pe băncile liceului nu știam unde să mă duc și am ales pe baza unor criterii minimale. Am ajuns la Facultatea de Finanțe din Cluj, iar în anul trei mi-am dat seama că nu este drumul pe care vreau să-l parcurg. Am fost pus în situația de a alege: ori fac toată viața ceea ce nu-mi place, ori o iau de la început. Mi-am ales Facultatea de Psihologie, în ideea de a ajuta oamenii. La momentul respectiv, Facultatea de Psihologie mi s-a părut cea mai bună soluție pentru a ajunge la scopul meu. Am descoperit mulți oameni care m-au îndrumat în viață, între care și președintele Asociației „Tineri de Succes”, care mi-a deschis ochii spre voluntariat.

Eu sunt de părere că atunci când îți descoperi vocația, când îți descoperi pasiunea, când îți descoperi competențele și aptitudinile poți să-ți formezi un scop și un drum în viață. După ce ți-ai format scopul, îți este mai ușor să ajungi pe drumul tău și să activezi într-un anumit domeniu profesional.

NewsBucovina: Cui trebuie să se adreseze părinții, elevii sau profesorii care sunt interesați de acest proiect?

Andrei Țolescu: În cazul în care există persoane interesate de proiectul „Alege inteligent facultatea și profesia de succes” și consideră că aflarea competențelor este importantă, pot să mă contacteze pe adresa de e-mail [email protected]. Astfel, vom putea aduce acest proiect în liceele care îl solicită. Țin să precizez că proiectul este gratuit, fiind susținut prin diverse parteneriate.

NewsBucovina: În opinia ta, ce înseamnă să faci voluntariat?

Andrei Țolescu: Voluntariatul este primul pas către drumul spre succes și este un must-have în societatea de astăzi pentru că îți permite să creezi relații și să te dezvolți personal. Este important să ne gândim la voluntariat ca la un mod de a-ți descoperi propriile competențe, aptitudini și valori. În momentul de față, doar mergând la școală sau la facultate este dificil să te descoperi pe tine. Voluntariatul te pune în situația de a face ceva practic. Prin practică descoperi ceea ce îți place să faci și astfel crești atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Voluntariatul este la fel de important sau chiar mai important decât educația în sine pentru că vei vedea ceea ce vei face pe viitor. Dacă vrei cu adevărat să te descoperi pe tine, să-ți găsești un scop în viață, cel mai important lucru este să faci voluntariat.

NewsBucovina: Revenind la Forumul Tinerilor din România, prin ce se diferențiază acesta de alte ONG-uri din țară?

Andrei Țolescu: Un ONG acționează pe o singură problemă, în schimb Forumul Tinerilor adună aceste ONG-uri, fiind capabil de a gestiona diferite probleme sau situații. În același timp, Forumul Tinerilor are capacitatea de a discuta și cu mediul administrativ. Avem și o susținere din partea Uniunii Europene și a Comisiei Europene, ceea ce ne dă un plus de autoritate față de un alt ONG. Noi ne dorim foarte mult să avem deschidere din partea tinerilor, să se implice în consultările ce vor avea loc în viitor deoarece în cele din urmă acesta este singurul mod prin care putem da o voce tinerilor, atât la nivel județean, cât și la nivel național.

NewsBucovina: Cum se pot implica tinerii în acțiunile din cadrul Dialogului Structurat cu Tinerii?

Andrei Țolescu: Pentru a face consultările vom avea nevoie de echipe la nivel local. Cei care își doresc să facă parte din echipa mea și să organizăm consultările, să-mi trimită un mesaj cu textul „vreau să devin voluntar în cadrul echipei ambasadori ai Dialogului Structurat cu Tinerii” pe adresa de e-mail [email protected].

NewsBucovina: Cum ajung mesajele voastre la tineri?

Andrei Țolescu: În momentul de față prin diferite campanii pe rețelele de socializare. Țin să menționez că ceea ce contează este ca tinerii să se implice în soluționarea problemelor și să evite să aștepte ca cineva să vină și să le spună ce să facă sau să le rezolve propriile probleme. Sistemul actual ne împinge către o mentalitate negativistă, ceea ce ne face, în general, să ne plângem. Ne plângem de ceea ce au alții, de ceea ce nu ne convine, dar nu facem ceva pentru a schimba lucrurile. În acest caz, „Forumul Tinerilor” intervine prin programul „Dialogul Structurat cu Tinerii” pentru a da voce tinerilor ce doresc să se implice direct în discutarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă. Cel mai simplu mod de a rămâne la curent cu activitatea noastră este să accesați pagina de Facebook a „Forumului Tinerilor”

NewsBucovina: Pot tinerii schimba România?

Andrei Țolescu: Tinerii pot aduce progres României și un plus de valoare prin inițiativă și implicare. Eu nu cred că pot să o schimbe, dar cred că o pot îmbunătăți și pot face acest lucru prin voluntariat.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de