Incidenţa infecţiilor intraspitaliceşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava -0,23 la sută în primul trimestru din 2016 şi 0,24 la sută în anul 2015


Intră acum și în grupul de

Incidenţa infecţiilor intraspitaliceşti a fost de 0,23 la sută în primul trimestru al anului 2016 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în acest interval de timp fiind înregistrate 29 de astfel de cazuri, din care, cele mai multe, au fost gastroenterite provocate de Clostridium difficile.

Vasile Rambu

Potrivit unui raport al Compartimentului de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale din cadrul SJU Suceava, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 29 de cazuri de infecţii nosocomiale, din care 15 cazuri de gastroenterite, 10 cazuri de infecţii superficiale de plagă operatorie şi câte două cazuri de pneumonii şi sepsis.

În acelaşi raport se precizează că  printre agenţii patogeni izolaţi din infecţiile nosocomiale, cel mai frecvent izolat a fost Clostridium difficile- în 15 cazuri şi Acinetobacter spp- 4 cazuri, iar unul dintre factorii de risc ai infecţiilor nosocomiale l-a constituit consumul de antibiotice, în cazul gastroenteritelor.

Totodată, în perioada menţionată, nu s-au înregistrat focare de infecţie nosocomială.

În cursul anului 2015, la SJU Suceava s-au înregistrat 110 cazuri de infecţii nosocomiale,  reprezentând o incidenţă de 0,24 la sută, toate infecţiile fiind declarate de medicii curanţi.

Din totalul infecţiilor nosocomiale, pe tipuri de infecţii, predominante au fost cele digestive- 81, urmate de infecţiile superficiale de plagă operatorie- 17 cazuri, septicemie-5 cazuri, precum şi un caz de infecţie profundă de plagă operatorie, un caz de endometrită şi un caz de infecţie a nou-născutului.

Apariţia cazurilor de enterocolite cu Clostridium difficile a fost înregistrată într-un procent de 60 la sută la pacienţi cu afecţiuni digestive precum colecistite, ulcer gastric sau neoplasm de colon.

În cursul anului 2015, cele mai multe cazuri de enterocolite cu Clostridium difficile s-au raportat în lunile mai- 13 cazuri, iunie- 10 cazuri şi iulie- 10 cazuri.

Faţă de anii anteriori, în anul 2015, cel mai frecvent agent etiologic a fost Clostridium difficile în cazul enterocolitelor acute, urmat de Stafilococul auriu, dar şi de un alt agent patogen, Acinetobacter spp.

În raportul respectiv se arată că incidenţa infecţiilor nosocomiale în SJU Suceava se menţine”la valori constante”, sub media incidenţei din alte ţări, dar şi din alte unităţi spitaliceşti din ţară.

Probe de sanitaţie au fost prelevate din secţii ale SJU Suceava pentru a se verifica eficienţa produselor dezinfectante utilizate

De precizat este că, în cursul zilei de vineri, au fost prelevate mai multe probe de sanitaţie de pe suprafeţe, tegumente, dar şi probe de aeromicrofloră din secţii chirurgicale şi medicale ale SJU Suceava pentru a se verifica eficienţa substanţelor dezinfectante utilizate în acest spital, iar analizele au fost efectuate în Laboratorul DSP Suceava şi, potrivit rezultatelor, acestea au ieşit conforme.

Reamintim că în contextul semnalării în mass-media a unor probleme legate de situaţia substanţelor dezinfectante furnizate de firma Hexa Pharma, respectiv a produsului Thor, despre care s-a scris că ar fi fost diluat faţă de concentraţia prevăzută în prospect, Ministrul Sănătăţii a dispus, în cursul săptămânii trecute, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice eficienţa acestora prin autocontrolul propriu.

Totodată, s-a dispus ca  Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică să supravegheze acest proces şi să recolteze, prin sondaj, probe suplimentare care să fie analizate în laboratoarele proprii.

 

Produsul Thor nu a mai fost achiziţionat de SJU Suceava de la firma Hexi Pharma din anul 2014, însă alte substanţe dezinfectante au fost furnizate de compania respectivă în cursul acestui an

În stocul SJU Suceava se aflau la data de 1 mai 2016 mai multe produse furnizate de Hexi Pharma, respectiv Hexio- A(Clorhexin A)- 133 de litri, Clorhexin B- 169 de litri, Hexio- iod(Polyiodine)- 496 de litri, Hexio-cid(Therasept)- 26 de litri, Hexio-iod(Scrub)- 160 de litri, Anyosine DD1- 46 de litri, Polyiodine tinctură- 44 de litri şi Suprasept- 70 de litri.

De la începutul anului 2016, SJU Suceava a contractat câte 1750 de litri de Clorhexin A şi Clorhexin B, 1050 de litri de Polyiodine şi 1400 de litri de Therasept, produsele fiind însoţite atât de certificate de conformitate, cât şi de avizul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide şi au fost achiziţionate prin Sistemul Electronic de Achiziţie Publică.

Substanţe dezinfectante au mai fost achiziţionate în anul 2016 de SJU Suceava şi de la alţi trei producători şi comercianţi de profil.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că, în cadrul videoconferinţei desfăşurată, miercuri, ministrul Sănătăţii a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la demararea anchetei penale în cazul produselor biocide.

“În acest context, toate acţiunile în legătură cu această cauză se vor derula în coordonarea Parchetului General. În conformitate cu dispoziţia din data de 29.04.2016, referitoare la măsurile de control pentru verificarea modului de utilizare a produselor biocide în unităţile sanitare publice şi private din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania în cauză, au fost prelevate teste de sanitaţie din 285 de spitale. Acţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea Direcţiilor de Sănătate Publică, care au raportat în cadrul videoconferinţei rezultatele testelor de laborator.

Astfel, dintr-un număr total de 3.536 teste de sanitaţie aplicate produselor biocide utilizate în unităţile sanitare, 4,25% au fost neconforme. Pentru acestea din urmă, ministrul Sănătăţii a dispus reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai unităţilor spitaliceşti aferente, luarea măsurilor administrative conform prevederilor legale în vigoare”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică ca până la data de 11 mai 2016 să efectueze”o analiză internă pe marginea discrepanţelor dintre rezulatele controalelor inter şi intra-judeţene la nivelul unităţilor sanitare cu paturi”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de