Mii de sucevence sunt consiliate pentru alegerea metodelor de contracepție la Centrul Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie


Intră acum și în grupul de

Peste 1700 de sucevence s-au adresat în primul trimestru al acestui an Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie Suceava, 625 dintre acestea efectuând testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Medicul primar Maria Bucşineanu din cadrul Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie Suceava a declarat pentru NewsBucovina că, anual, sunt peste 7500 de femei care se adresează acestui centru, iar în primul trimestru al anului 2017 au fost înregistrate 1736 de persoane.

Ea a spus că în primele trei luni ale acestui an au fost recoltate 625 de teste Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin pacientelor care se află în evidenţele acestui centru.

Medicul sucevean a explicat că CJPFC Suceava a fost în perioada 2010-2012 şi centru de recoltare în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Ea a precizat că în cadrul CJPFC Suceava femeile sunt consiliate pentru alegerea informată şi pentru utilizarea metodelor de contracepţie, majoritatea celor care se adresează acestui centru având vârste peste 18 ani.

“Sunt şi fete care doresc consiliere privind metodele contraceptive, dar şi în privinţa prevenirii bolilor cu transmitere sexuală, înainte de debutul vieţii sexuale”, a spus dr. Bucşineanu.

Referindu-se la metodele contraceptive, medicul sucevean a spus că sunt persoane care preferă metoda de barieră- prezervativele, pe care le primesc gratuit de la cabinet, dar că CJPFC Suceava dispune şi de o gamă variată de anticoncepţionale orale, ce pot fi achiziţionate contracost.

Ea a mai spus că femeile sunt consiliate privind metodele de contracepţie, iar din momentul utilizării acestora sunt consultate şi urmărite lunar şi trimestrial.

Întrebat fiind care sunt riscurile utilizării anticoncepţionalelor, medicul sucevean a explicat că acestea sunt foarte mici atunci când administrarea lor este corectă.

“Dacă femeia este bine consiliată şi medicul nu sesizează vreo contraindicaţie în folosirea metodei contraceptive, nu există riscuri” a spus Bucşineanu care a adăugat că anamneza şi anumite analize de laborator sunt foarte importante, iar din acest motiv pilulele contraceptive nu pot fi eliberate de farmacii.

Dr. Maria Bucşineanu a arătat că utilizarea metodelor contraceptive nu are ca efect nici creşterea în greutate a persoanei şi nici modificarea fertilităţii, unele pilule contraceptive având şi efect cosmetic, în tratarea acneei, iar metoda contraceptivă este adaptată strict fiecărei femei, în funcţie de vârstă, de starea de sănătate, de antecedentele personale patologice, de antecedentele ginecologice şi obstetricale, de bolile de care suferă, de tratamentele pe care le urmează, dar şi de dorinţa de a avea sau nu copii în viitor.

“Există contraindicaţii majore în folosirea metodelor contraceptive şi contraindicaţii relative”, a spus medicul sucevean.

Ea a explicat că femeile care doresc o sarcină au nevoie de o perioadă de aproximativ trei luni de zile din momentul întreruperii administrării pilulei contraceptive şi până la concepţie.

Medicul sucevean a arătat că întreruperea frecventă a folosirii metodei contraceptive este “nesănătoasă”, arătând că o metodă contraceptivă poate fi folosită timp de trei ani fără întrerupere, cu o monitorizare periodică din partea medicului de planning familial. Dr.Maria Bucşineanu a subliniat și efectele noncontraceptive ale anticoncepționalelor, respectiv ameliorarea durerilor menstruale și a sindromului premenstrual, regularizarea ciclului menstrual, scăderea sângerării menstruale, tratamentul ovaritei chistice benigne recurente, ameliorarea acneei, scăderea riscului de cancer ovarian și endometrial.

Totodată, dr. Bucşineanu a menţionat că şi în prezent se acordă consiliere persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva HPV(Human Papilloma Virus), iar vaccinul poate fi achiziţionat din farmacii, adăugând că, în perioada 2010-2013, în cadrul acestui centru au fost vaccinate gratuit antiHPV un număr de 252 de persoane, prin derularea unui program naţional.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de