Sociologul Adrian Botezatu: Principala cauză a lipsei de progres, inclusiv a lipsei de autostrăzi este „ilfovismul”, o paradigmă politico-administrativă românescă definită prin obsesia maniacală pentru furtul din banii publici și fuga de orice răspundere


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a declarat, într-un interviu pentru News Bucovina, privind problema actuală a lipsei infrastructurii de transport că aceasta este determinată de „Ilfovism”, o paradigmă politico-administrativă românescă definită prin obsesia maniacală pentru furtul din banii publici și fuga de orice răspundere caracterizată de filosoful Petre Țuțea ca având trei mari caracteristici: cretinismul, acțiunea criminală și  voioșia

News Bucovina:- De ce nu avem autostrăzi  în România?

Adrian Botezatu:-Cauza este Ilfovismul. Ilfovismul este o paradigmă politico-administrativă românescă definită prin obsesia maniacală pentru furtul din banii publici și fuga de orice răspundere. Câteva exemple: Statul român se complace în situația în care 40% din forța de muncă activă a emigrat.

 Statul român oferă partidelor politice în acest an suma de 100 milioane de euro,  dar entități private au strâns fonduri pentru construcția primului spital oncologic pentru copii.

În România în administrația centrală de stat lucrează de cinci ori mai mult personal decât în administrația centrală de stat din Germania, iar aproape jumătate dintre salariații din București lucrează la stat, dar și altele

News Bucovina:- Care este soluția,  ce este  de făcut?

Adrian Botezatu:-După Primul Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri, mai mulți oameni politici și personalități culturale au propus construcția unei noi capitale în centrul țării la Feldioara la nord de Brașov. Interesele imobiliare din București au blocat acest proiect. De 100 de ani România a fost captivă discursurilor patriotico-naționaliste și lipsei de progres în dezvoltarea infrastructurii la nivel european.

 Soluția pentru România este o reformă politico administrativă profundă care să cuprindă  descentralizarea reală, reducerea cu 70% a instituțiilor centrale, o nouă capitală în centrul țării la Brașov, doar ca exemplu, în prezent Egiptul își construiește o noua capitală, dar și reducerea la o treime a  numărului de județe și de comune. Amintesc că Polonia a realizat în 1999 o reformă administrativă de succes.

Atâta timp cât capitala țării va fi la București,  subdezvoltarea României va fi garantată.

Petre Țuțea, care nu era nici ardelean, nici moldovean, spunea că Ilfovismul are trei mari caracteristici: cretinismul, acțiunea criminală și  voioșia.(N.B.)


Intră acum și în grupul de