Maria Andreea Vârlan: „Cea mai frumoasă amintire din copilărie este aceea legată de faptul că tata mă împărtășea acasă, în dimineața de Paști”


Intră acum și în grupul de

Sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, o aduce an de an, acasă, în Bucovina, pe cântăreața Maria Andreea Vârlan. Pentru ea, Paştele se petrece în familie, alături de părinți și cele două surori. Într-un interviu în exclusivitate pentru NewsBucovina, Maria Andreea Vârlan a dezvăluit cum simțea această sărbătoare în copilărie, ce face în Săptămâna Patimilor, cum se pregătește pentru masa de Paște, dar și pe cine și-ar dori să invite în Bucovina.

News Bucovina: Suntem în Săptămâna Patimilor, cea mai importantă perioadă a Postului Mare. Ce face artista Maria Andreea în această săptămână?

Maria Andreea Vârlan: Din fericire, anul acesta am putut să vin acasă încă din Duminica Floriilor. Așa că, în Săptămâna Mare, suntem acasă, împreună, mergem la Denii, și atunci când nu suntem la biserică pregătim casa pentru Sfintele Paști. Artista din mine iese la iveală în Vinerea Mare, când e Denia mea preferată, Prohodul, care se cântă.

News Bucovina: Ce semnifică această săptămână pentru tine?

Maria Andreea Vârlan: Reprezintă o săptămână altfel. O săptămână în care păstrăm liniștea, ne rugăm mai mult, trăim Patimile Domnului mergând la Denii. Eu așa am crescut. Așa știu de când eram copil. Și încerc și eu, mai departe, să-mi învăț prietenii sau pe cei care nu știu.

News Bucovina: Cum era Paștele în copilărie?

Maria Andreea Vârlan: Atunci când mă gândesc la cum era copilăria mea de Paște, automat mă duc cu gândul la Părhăuți, locul unde tata a fost preot 10 ani și unde mi-am petrecut 8 ani din viață. Acolo am avut copilaria cea mai frumoasă, și asta include și zilele de Paști. Cred că cea mai frumoasă amintire din copilarie este aceea legată de faptul că tata mă împărtășea acasă, la casa parohială, în dimineața de Paști. Și acum țin minte inclusiv locul unde mă împărtășea.

News Bucovina: Ce te puneau părinții tăi să faci în această săptămână?

Maria Andreea Vârlan: Fiind mai mică și singurul copil pe vremea aceea, singura mea treabă era să vopsesc ouăle roșii. În rest, o mai încurcam pe mama la bucătărie, cu siguranță.

News Bucovina: Fiind trei fete acasă, cum se împărțeau treburile?

Maria Andreea Vârlan: Se împart. La prezent. Pentru că de Paște mereu ne întoarcem acasă. Fiecare ce ne dă mama de făcut, dar eu, după ce termin partea mea de curățenie, o ajut în bucatarie pe mama. Mai mult, de 3-4 ani de zile chiar fac singură drobul. Dar păștile, în continuare, ea le face.


News Bucovina: Care este cel mai important lucru pe care oamenii ar trebui să îl facă în această perioadă?

Maria Andreea Vârlan: Să se roage. Să înțeleagă ce înseamnă această săptămână. Să fie mai smeriți și mai milostivi. Să păstreze liniștea. Să primească lumină în suflete în adevăratul sens al cuvântului.

News Bucovina: Cum va arăta masa de Paște?

Maria Andreea Vârlan: Asta e partea mea preferată. Și vorbim de masa de Paște de la 6 dimineața. Cea în care, după ce vine tata de la biserică cu bucatele sfințite, cântăm Hristos a Înviat și ne așezăm la masă. E cea mai frumoasă tradiție a noastră. Masa de Paște va fi aranjată în culori vesele, de primăvară, de specialista casei, sora mea Ana Victoria, cea care studiaza și la o facultate în domeniu, și va avea bucate făcute de mama și de noi, atât cât o putem ajuta. Nu concepem o masă de Paște sau de Crăciun cu mâncare făcută de altcineva sau cumpărată.

News Bucovina: Se spune că pe cel cu care vei ciocni ouă roșii de Paște, îl vei întâlni în Rai. Crezi în acest obicei?

Maria Andreea Vârlan: Sa dea Dumnezeu să fie așa. Nici nu știam de acest obicei, dar cred că pe lângă ce spune tradiția, contează să fim și buni la suflet pentru a ajunge în rai.

News Bucovina: Pe cine ți-ai dori să inviți în Bucovina, la masa de Paște?

Maria Andreea Vârlan: Sunt multe persoane pe care le-aș chema la masă în Bucovina, dar prima care îmi vine în minte este Natalia Oreiro, artista mea preferată din copilărie. Pentru că știu că îi plac tradițiile, mâncarea, s-ar bucura foarte mult și ar aprecia fiecare moment. Și pentru că am cunoscut-o recent, și este exact așa cum mi-am imaginat-o toată viața.

News Bucovina: Peste tot ni se spune că sărbătorile reprezintă un bun prilej de a ne întâlni cu oameni dragi nouă, dar și pentru a ne ruga poate mai mult decât deobicei. Crezi în asta?

Maria Andreea Vârlan: Așa este. Cel puțin în Săptămâna Patimilor mergem mult mai des la biserică decât în restul anului. Așa este dintotdeauna pentru noi. Și mi-ar plăcea mult să crească și alți copii așa.Cât despre întâlnirile cu oameni dragi, în perioada sărbătorilor e important să fim alături de oamenii care sunt aproape de sufletul tău.

News Bucovina: Cum se simt sărbătorile în lumea mondenă a Capitalei?

Maria Andreea Vârlan: Nu se simt. Poate ei nu știu, poate nu au tradiții ca la noi, poate nu știu să-și exprime credința așa cum se întamplă în Bucovina. E important de știut că în Săptămâna Mare nu se petrece, nu se dansează, muzica se dă la un nivel mai mic, rugăciunea e mai puternică. Pentru unii, e o perioadă ca oricare alta. Pentru mine însă, așa cum am primit educația de la părinți și bunici, Săptămâna Mare va rămâne săptămâna în care Mântuitorul a pătimit pentru a Învia pentru noi. Trăim într-o epocă în care bloggerii și cei care sunt cunoscuți în social media au un cuvânt de spus. În cazul acesta, mi-ar plăcea ca și ei să transmită și informații de genul acesta pentru că cei care nu știu, să învețe și ei despre însemnătatea acestei perioade.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de