Prefectul Mirela Adomnicăi recunoaște că există o birocrație exagerată de care s-a lovit și ea: Cetățeanul este purtat între instituții fără a fi vina unui funcționar. E nevoie de o reformă legislativă VIDEO


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a afirmat în cadrul Interviurilor News Bucovina că birocrația exagerată de care s-a lovit chiar din funcția de prefect la inițierea unui proiecte de Hotărâre de Guvern este determinată de legislația stufoasă care nu este coroborată.

„Această birocrație este justificată pentru că s-a legiferat. Vă spun că dintr-o experiență în administrația publică și inclusiv în Parlament am ajuns să legiferăm plecând de la prezumția de vinovăție. Atunci securizăm legislația de așa natură încât să nu se mai repete o speță dintr-un județ”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că fiind coordonator de la nivelul Prefecturii instituțiile deconcentrate, imaginea sa de ansamblu este că fiecare instituție are „Biblia” ei.

„Legifernându-se separat s-a ajuns să nu se mai coroboreze între ele aceste „biblii” astfel încât dacă mergi într-o instituție publică și funcționarul îți invocă un articol, un alineat, îi spui că are dreptate, ajungi tu, cetățean nevoit să obții tot felul de avize, la altă instituție care spune că nu, acolo vi s-a spus așa, dar potrivit legislației noastre trebuie de fapt așa. Cetățeanul este purtat între instituții fără a fi vina unui funcționar”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a arătat că s-a ajuns, în ultimii doi-trei ani, la o evidentă lipsă  de asumare de răspundere pe un vid legislativ, pe un text de lege care poate intepretat diferit din partea unui eșalon doi, a unui funcționar public, pentru a evita să fie, eventual tras, la răspundere.

„Dintre două rele, aleg răul cel mai mic pentru ei în sensul că resping o solicitare a unui cetățean deși știe că are dreptate în speța lui, dar nu se regăsește cu articol și alineat în „biblia” funcționarului public”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a adăugat că de aceea, birocrația există și că o recunoaște.

„Blocajele create de-a lungul timpului le-am simțit și din perspectiva unui inițiator de proiecte de hotărâre de Guvern care trebuie avizate pe la tot felul de ministere de resort. Postura asta: și tu ai dreptate, și tu ai dreptate nu ajută. De aceea e necesară o reformă legislativă, dar pentru asta trebuie vremuri normale.Avem nevoie să ne așezăm fiecare la locul nostru și să ne facem datoria astfel încât această fiecare rotiță într-un angrenaj să facă să funcționeze complet”, a conchis Mirela Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de