Carmen Veronica Steiciuc: “A fost un timp al regăsirilor, pe care n-am să-l uit niciodată”


Intră acum și în grupul de

Poeta suceveană Carmen Veronica Steiciuc a primit rezidenţă literară pentru poezie, pentru anul 2009, la Villa scriitoarei franceze Marguerite Yourcenar. În fiecare an, se desfăşoară un concurs de dosare de candidatură pentru rezidenţă literară la Villa scriitoarei Marguerite Yourcenar, la care participă scriitori europeni, autori de romane, nuvele, poezie, teatru, eseu, comedie şi literatură pentru tineri.

Candidaturile prezentate sunt apreciate de un juriu internaţional, experţi ai lumii literare de la Paris, care selectează un număr de 15 scriitori europeni, ce primesc rezidenţă literară pentru anul următor.

Sunteţi al doilea scriitor român, după ieşeanul Dan Lungu, care a obţinut rezidenţa literară la Villa Mont Noir a scriitoarei franceze Marguerite Yourcenar. Cum caracterizaţi perioada petrecută ca scriitor invitat în acest centru de rezidenţă?

Rezidenţa literară de la Villa scriitoarei Marguerite Yourcenar a fost o perioadă benefică în cariera mea de scriitor, oferindu-mi timpul necesar pentru a scrie un volum de poeme de dragoste într-un spaţiu plin de farmec, unde magia naturii te invită la contemplaţie şi îţi oferă inspiraţia necesară pentru a scrie. Vreau să mulţumesc staff-ului de la Villa Marguerite Yourcenar, în special, domnului director Achmy Halley şi, de asemenea, Consiliului General de Nord, pentru atenţia deosebită pe care o acordă scriitorilor europeni care vin aici să creeze.
Centrul departamental de rezidenţă pentru scriitorii europeni oferă scriitorilor rezidenţi atât condiţii optime pentru a scrie, cât şi o bună vizibilitate, prin întâlnirile pe care le programează cu publicul din Departamentul de Nord.

Când v-a fost acceptată candidatura pentru rezidenţa literară la Villa Mont Noir şi cât timp aţi petrecut acolo?

Anul trecut. Eu, personal, am avut statutul de scriitor invitat, timp de o lună. Aş vrea să subliniez că în acest centru rezidenţial, scriitorii se bucură de foarte mult respect, atât din partea publicului, cât şi a mass mediei. Atenţia este îndreptată spre autor, punându-se în valoare opera acestuia. Practic, Villa Marguerite Yourcenar promovează, cu profesionalism, valorile literare autentice din spaţiul european. Selecţia dosarelor de candidatură este făcută de către un juriu internaţional, format din scriitori renumiţi, critici literari, personalităţi literare, care se reunesc în fiecare an la Paris, la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, pentru a evalua dosarele de candidatură pentru anul următor. Membrii juriului de la Villa Marguerite Yourcenar au fost în acest an Mohammed Aissoui, jurnalist la Le Figaro Littéraire, Christiane Baroche, prozatoare, secretar general al Societăţii Scriitorilor, Clémence Boulouque, jurnalist cultural şi prozator francez, critic literar la France Culture, Bjørn Bredal, critic literar de la revista Politiken din Copenhaga, Jean Callens, scriitor, fostul director al Librariei Le Furet du Nord, Georges-Olivier Chateaureynaud, prozator, membru în juriul premiului Renaudot, Jacques De Decker, prozator şi secretar permanent al Academiei Regale de Limba şi Literatura Franceză din Belgia, Jacques Duquesne, prozator, jurnalist, membru în juriul premiului Interallié, Gilles Heure, istoric, eseist şi critic literar la Télérama
Lourdès Ventura, prozator, eseist şi jurnalist cultural de la Madrid.

Ca scriitor invitat aţi beneficiat de un program special pe durata rezidenţei literare?

Sigur. Am fost invitată la numeroase manifestări culturale. Aş aminti de Festivalul literar « Par Monts et par Mots » unde, pe durata celor patru zile, am avut întâlniri cu grupuri de elevi de la Colegiile Verlaine şi Flandres, din Lille. M-am bucurat să văd că elevii studiaseră cartea mea cu profesorii lor, înainte de aceste întâlniri, iar cei de la Colegiul Verlaine chiar au scris poeme scurte folosind titluri din cartea mea. Un lucru inedit.

Apoi, timp de două zile, în cadrul festivalului, la Salonul de Carte din spaţiul librăriilor, am avut întâlniri cu publicul şi am semnat dedicaţii pe cărţile mele, alături de nume reprezentative din spaţiul literar european, precum scriitorul francez Jean Callens, fostul director al Librăriei Le Furet du Nord, criticul literar Bjørn Bredal, din Danemarca, Gilles Heuré, istoric, eseist şi critic literar la Telerama, aceştia trei fiind şi membrii ai juriului, apoi Hervé Claude, jurnalist, realizator de programe la televiziunea France 2, Jose Manuel Fajardo, prozator şi jurnalist francez, Louis Monier, renumitul fotograf de la Paris, autorul fotografiei cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Eugen Ionesco, celebra fotografie care a făcut înconjurul lumii, Louis Monier i-a fotografiat pe majoritatea scriitorilor de valoare, celebrii Malraux, Romain Gary, Beckett, Aragon, Yourcenar, Duras…, şi, de asemenea, i-a imortalizat pe toţi rezidenţii de la Villa Marguerite Yourcenar, de la începutul acestui Centru rezidenţial pentru scriitorii europeni (1997). E o bucurie şi pentru mine, să ştiu că fotografia mea va rămâne alături de acele nume de valoare ale scrisului european. Totodată, au mai fost prezenţi René Pillot, autor de literatură umoristică şi regizor, din Lille, poetul Robert Rapilly, scriitorul Michel Reynaud, fondator al ediţiilor Tirésias, Josyane Savigneau, critic literar la revista Monde, Lucien Suel, prozator francez, Jean-Marc Turine, scriitor şi cineast din Belgia. Sunt doar câteva nume, din cei alături de care am participat la manifestarile culturale de pe parcursul festivalului.

Pe lângă manifestările menţionate, aş mai aminti atelierele de creaţie literară, mesele rotunde, conferinţele, lecturile, cafenelele literare, vizionarea filmului Stella de Sylvie Verheyde, vernisajul expoziţiei de fotografie a artistei Florence Levillain din Paris, spectacolul muzical-umoristic “Madame Raymonde exagerează”, astea fiind câteva din manifestările culturale la care am fost invitată şi am participat.

Cum au decurs întâlnirile cu publicul francez din Lille?

Pe 11 iunie, am fost invitată de Asociaţia franco-română “Printemps Roumain” din Lille care, în colaborare cu Villa Marguerite Yourcenar şi cu Librăria internaţională V.O., mi-au organizat o frumoasă şi interesantă întâlnire cu publicul, la Librăria internaţională V.O.

Acolo a avut loc lansarea ediţiei bilingve, româno-franceze, a cărţii mele “ Cu o pereche de aripi noi/ Avec une paire d’ailes nouvelles”, şi am discutat despre starea literaturii române de după revoluţie şi despre poezia care se scrie în acest moment în România. Lecturile din poezia mea s-au transformat într-un joc frumos, în care eu citeam varianta în limba română a poemelor, iar varianta în limba franceză era citită de persoanele din public. A fost un joc antrenant pe care publicul l-a savurat pe deplin. Apoi, pe 18 iunie, am fost invitată de către Librăria Colombe d’Argent din Lille care, în parteneriat cu Villa Marguerite Yourcenar, mi-au organizat, de asemenea, o întâlnire cu publicul francez.
Prezenţa mea în diferite manifestări culturale a fost mediatizată şi în presa din Lille. Pentru mine însă, surpriza cea mai frumoasă a fost faptul că binecunoscutul scriitor Matei Vişniec, de la Paris, mi-a luat un scurt interviu pentru Radio France International, pentru emisiunea în limba română.

În ce fel v-a marcat timpul petrecut la Villa Mont Noir? Ce anume v-a inspirat să scrieţi poeme de dragoste?

În această rezidenţă, am reuşit să refac legătura cu natura, în esenţa ei. Este binecunoscut faptul că, pentru a crea, este necesar să cunoşti şi să cucereşti lumea vizibilă. Practic, acolo, scriitorul se regăseşte singur în faţa naturii, fără nici o altă cale de evadare. Acolo, am trăit toate singurătăţile lumii, adunate într-o formă desăvârşită de frumuseţe. Am regăsit o parte din mine pe care o pierdusem în primii zori ai acestei lumi. Am redevenit Arbore. Sunet. Nuanţă. Cer. Linişte…

Am scris la Villa Mont Noir un volum de poeme de dragoste, poeme desprinse din calmul cu care iubirea ne îmbrăţişează trecerea în fiecare zi. Pentru că, pe unde trecem, lăsăm urme. Urme energetice care locuiesc apoi în amintirile lucrurilor. Pe mine mă fascinează, în general, emoţia care rămâne în lucruri, pe unde trecem. Iar acolo, la Villa Mont Noir, se regăsesc energii de cele mai înalte vibraţii. Acolo, viaţa are altă culoare. Iar timpul este o spirală care atrage frumosul în toate formele lui.

Cea mai profundă expresie a creativităţii umane este arta, ca o ilustrare izbutită a biografiei unui timp. Un timp care se manifestă în imaginaţia creatorului şi naşte adevăruri de diferite forme. Un astfel de adevăr am avut bucuria să-l trăiesc şi eu, la Villa Mont Noir. A fost un timp al regăsirilor, pe care n-am să-l uit niciodată.

Carmen Veronica Steiciuc este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău, iar în cursul anului 2005 a fost primită în Ordinul Poeţilor Mantelaţi din Torino-Italia.

Printre volumele de poezii publicate de Carmen Veronica Steiciuc se numără „Culoarea neprevăzută a orei”(1995), „The essence of a dream”(2003), „Poeme de religii diferite”(2004), „Cu o pereche de aripi noi” (2005), “Cu o pereche de aripi noi / Avec une paire d’ailes nouvelles”, ediţie bilingvă română- franceză (2008).
De remarcat este că poeta suceveană Carmen Veronica Steiciuc a obţinut Marele Premiu „Nicolae Labiş” la Suceava în 1991, Premiul Ambasadei Franţei în România „Arthur Rimbaud” – 1992, Premiul I la concursul „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu, 1992,
Premiul „Cele mai frumoase poeme de dragoste”- Bucureşti, 1991, Premiul I la concursul „Moştenirea Văcăreştilor” – Târgovişte, 1991, Premiile „International Poet of Merit” acordate de Societatea Internaţională a Poeţilor din Washington D.C., SUA, 1998, 1999 şi 2000, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2005 – volumul „Cu o pereche de aripi noi” şi Premiul pentru poezie religioasă la Concursul „Natale Oggi” – Torino, Italia, 2007.


Intră acum și în grupul de