Psihiatrii prezenţi la Congresul de la Gura Humorului au apreciat proiectul de reinserţie socială de la Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Fostul preşedinte al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie Socială, prof.univ.dr. Eliot Sorel, actual coordonator al Departamentului de Sănătate Mintală din cadrul Universităţii “George Washington” SUA, a apreciat, miercuri, la Gura Humorului colaborarea dintre medicul psihiatru Alexandru Paziuc şi autorităţile locale din Câmpulung Moldovenesc în proiectul comun privind reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi psihice şi combaterea stigmei faţă de aceste persoane.

Profesorul universitar american a spus că Centrul de Sănătate Mintală din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de medicul psihiatru Alexandru Paziuc, a realizat un parteneriat cu Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc în domeniul dezvoltării serviciilor de psihiatrie socială, arătând că unul dintre cei mai “importanţi suporteri” ai acestui parteneriat este chiar primarul Constantin Şerban.

Eliot Sorel a mai explicat că este necesară dezvoltarea centrelor de sănătate mintală la nivelul comunităţilor locale din România arătând că aceste centre pot fi mai eficiente întrucât costurile sunt mai reduse şi pot asigura continuitatea tratamentului pacientului, cât şi sprijinirea persoanelor bolnave prin implicarea familiei, a comunităţii sau prin colaborarea cu sistemul politic.

El a subliniat că modelul de colaborare între autorităţile locale şi medicii din Câmpulung Moldovenesc poate fi urmat şi de alte comunităţi din România.
Profesorul american a spus că pornind de la acest model de colaborare a propus participanţilor la primul Congres Regional de Psihiatrie Socială şi Comunitară din Centrul şi Sud- Estul Europei stabilirea unui premiu mondial care să fie acordat oricărui primar care se implică în dezvoltarea psihiatriei sociale.

Eliot Sorel a spus că ideea organizării unui Congres de Psihiatrie Socială şi Comunitară în România s-a născut în perioada în care medicul Alexandru Paziuc a fost studentul său la Universitatea “George Washington” din SUA şi că a venit la Gura Humorului cu pentru “a aduce cele învăţate peste hotare înapoi în ţara natală”.

“Sunt născut la Fălticeni. Sunt un copil al României, al Europei de Sud-Est, al Europei şi Americii şi am venit cu deosebită plăcere pentru a aduce cele învăţate peste hotare înapoi în ţara natală”, a spus Eliot Sorel.

El a arătat că la primul Congres Regional de Psihiatrie Socială şi Comunitară din Centrul şi Sud-Estul Europei au participat “colegi străluciţi” din Australia, Austria, Anglia, Maroc, India şi Statele Unite ale Americii, precum şi colegi din România, amintindu-i pe preşedintele Asociaţiei Psihiatrice din România, prof.univ.dr. Dan Prelipceanu sau pe profesorii universitari Vasile Chiriţă de la Iaşi şi Mircea Lăzărescu de la Timişoara.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie Socială, prof. univ.dr. Driss Moussaoui din Maroc, a apreciat nivelul ştiinţific ridicat al Congresului Regional de Psihiatrie Socială şi Comunitară din Centrul şi Sud-Estul Europei organizat la Gura Humorului, tematicile abordate, calitatea lucrărilor ştiinţifice prezentate.

“Nivelul ştiinţific a fost înalt, discuţiile au fost foarte importante pentru psihiatrie la nivel mondial, dar şi pentru această ţară. Am văzut tineri foarte inteligenţi, cu multe bune intenţii şi acest lucru îmi dă sentimentul că se va face un progres important în România în acest domeniu, ceea ce mă mulţumeşte”, a spus prof. univ.dr. Driss Moussaoui din Maroc. Congresul îşi propune să reunească personalităţi de marcă ale psihiatriei comunitare internaţionale şi naţionale în vederea promovării serviciilor de sănătate mintală comunitară şi deschiderii de noi perspective în domeniul politicilor de psihiatrie comunitară.

Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Socială, medicul sucevean Alexandru Paziuc, a declarat că acest prim congres şi-a propus să reunească personalităţi de marcă ale psihiatriei comunitare internaţionale şi naţionale în vederea promovării serviciilor de sănătate mintală comunitară şi deschiderii de noi perspective în domeniul politicilor de psihiatrie comunitară.

El a spus că la congres au participat aproximativ 200 de persoane, specialişti în domeniul psihiatriei comunitare din Anglia, Australia, Austria, Germania, Maroc, India, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, SUA şi România.

Paziuc a arătat că participanţii la congres s-au pronunţat pentru o nouă abordare a psihiatriei sociale ca o continuitate a psihiatriei biologice şi nu ca o alternativă a psihiatriei clinice.


Intră acum și în grupul de