Suceava, un judeţ cu spitale seculare


Intră acum și în grupul de

Spitale care seamănă cu o cazarmă militară părăsită sau cu o închisoare. Aşa arată opt din cele zece spitale ale judeţului Suceava, care asigură, teoretic, sănătatea a sute de mii de oameni. Multe dintre clădiri ar putea fi transformate în muzee pentru că au o vechime de două sute de ani. La Fălticeni, de exemplu, un perete exterior al maternităţii Spitalului Municipal se deplasează câţiva centimetri anual din cauza alunecărilor de teren.

„Clădiri din cărămidă, fundaţia fiind zidită, nu are nici un fel de rezistenţă, pericol de a cădea. Astea sunt condiţiile pentru 150 de mii de locuitori când ajung în spital”, a declarat Petru Perju, şef administrativ al Spitalului Fălticeni.

Lângă clădirile istorice se înalţă o structură de ziduri care trebuia să fie noul spital al Fălticeniului, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de bani.

La Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, mai multe secţii sunt găzduite de un fost conac boieresc, aflat în stare avansată de degradare. Pavilioanele Spitalului Vechi au o vechime de două sute de ani. Mai exact este vorba despre clădirea unde funcţionează secţia de oncologie şi clădirea unde sunt neurologia şi pneumoftiziologia.

Cu excepţia a două spitale, celelalte opt din judeţ funcţionează pe baza unor autorizaţii provizorii şi a unor planuri de modernizare pe care nu le respectă nimeni. „Două spitale sunt autorizate conform legii, celelalte au planuri de conformare, pentru că trebuie investiţii”, a precizat şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu.


Intră acum și în grupul de