Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei propune ca în loc de dezinfectant, în sălile de clasă să fie folosite, între cursuri, lămpi cu ultraviolete: O lampă cu ultraviolete curăță și ozonifică aerul, iar în 15 minute omoară 98 la sută dintre bacteriile și virușii din aer//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei a declarat într-un interviu la News Bucovina că va fi nevoie de foarte multă precauție și abordare inteligentă în ceea ce privește deschiderea școlilor și s-a pronunțat pentru curățarea aerului din sălile de clasă cu lămpi cu ultraviolete care ucid 98 la sută dintre viruși și bacterii, precizând că SARS-CoV-2 are o transmitere aerogenă.

Ciornei a arătat că în cele trei scenarii propuse de autorități mingea a fost pasată autorităților locale.

„ Nu văd un set de reguli date de minister care ar trebui totuși să ca o umbrelă în această problemă. Începem, dar trebuie să începem cu nite reguli”, a spus cercetătorul sucevean.

El a adăugat că una dintre propunerile sale a fost dotarea școlilor cu ceva foarte simplu: lămpi cu ultraviolete.

„Această boală de care ne temem cu toții este o boală cu transmitere aerogenă și este foarte important să ne amintim cu toții că în momentul în care ne pleacă la școală copiii încep îmbolnăvirile: răceli, norovirus, o gastro-enterită, vine gripa. S-a măsurat lucrul acesta și să știți că un copil în timpul unui an școlar face, în medie, 12 îmbolnăviri bacteriene sau virale care se traduc într-un număr foarte mare de absențe de la școală și, în plus, sunt și orele de absență ale părinților care primesc cu generozitate doza aceea infectantă și stau acasă în concediu.Când copiii sunt mici părinții stau acasă pentru că trebuie să aibă grijă de copilul bolnav”, a spus Ciornei.

El a explicat că instalarea de lămpi cu ultraviolete în sălile de clasă este o chestiune foarte simplă care ar putea fi aplicată în toate școlile și că propune să se încerce în primul rând în județul Suceava.

„Haideți să punem lămpi cu ultraviolete în clase. Dacă se dorește, se pot amplasa lămpi fixe în două colțuri de clasă sau în maxim patru colțuri de clasă ceea ce ar costa cam 4000 de lei pe clasă. O lampă mobilă cu ultraviolete ieftină, dar care funcționează, omoară și virușii și bacteriile și curăță aerul, ozonifică aerul, în 15 minute omoară 98 la sută dintre bacterii și virușii din aer”, a spus Ciornei.

Cercetătorul sucevean a subliniat că face această propunerea autorităților din Suceava ca în loc să cumpere dezinfectant cu tonele, iar copiii să aibă probleme cu inhalarea de vapori de dezinfectat, să se curețe aerul cu lămpi cu ultraviolete.

„Soluția este la îndemâna tuturor. O asemenea lampă, în timp de 15 minute, dacă este pusă să funcționeze între ore, omoară aproape toți virușii și toate bacteriile din clasă și face un mediu foarte sigur pentru copii”, a spus Ciornei.

El a adăugat că aceste lămpi cu ultraviolete afectează vederea, iar punerea lor în funcțiune trebuie făcută fără nicio persoană în clasă.

„În momentul când se face dezinfecția cu aceste lămpi cu ultraviolete, iar eu o fac de 20 de ani, toată lumea pleacă din clasă. Nu există să stea cineva cu ochii în bătaia lămpilor cu ultraviolete.Lampa are un timer, iar când se pune în funcțiune trebuie părăsită încăperea”, a menționat cercetătorul sucevean.

El a adăugat că elevilor li se va impune să poarte mască, să nu interacționeze, ceea ce e ca și cum li s-ar amputa spiritul.

Dr. Radu Ciornei nu exclude că vor exista îmbolnăviri în școli, dar crede că nu va trebui instalată panica și nici ca școlile să se închidă.

„Vor fi focare punctiforme în destule școli, după părerea mea. Am spus încă se la început că va fi o evoluție lungă și trenantă și nu va fi explozia de un milion de cazuri cum spuneau unii. Vor fi focare, iar dacă un copil s-a îmbolnăvit ar fi bine ca școlile să nu se închidă.Trebuie să fim foarte precauți și foarte inteligenți în ceea ce privește deschiderea școlilor”, a spus Ciornei.

El a citat un studiu coreean făcut pe peste 80.000 de subiecți care a demonstrat că doar 11,9 la sută dintre oamenii care au avut contact direct, infectant, cu cei care au făcut boala, s-au îmbolnăvit.

„Sunt situații de super-spreading, când un om dă boala la foarte mulți, dar situațiile acestea sunt rare. Dintre contacții acelor oameni din studiul coreean doar 2 la sută au făcut boala. Trebuie să ne uităm și în literatura de specialitate și să nu punem o frână de să intrăm cu toții cu capul în parbriz și să nu știm ce ni s-a întâmplat cum am făcut în luna martie și trebuie să fim într-o expectativă armată”, a menționat dr. Ciornei.

Totodată, el s-a pronunțat pentru testare în masă prin metoda pool-testing, respectiv prelevarea de probe de la grupuri de opt persoane din școli și analizarea lor într-o singură probă, iar dacă aceasta este negativă înseamnă că toți cei testați nu au infecția, iar dacă este pozitivă atunci sunt testați fiecare în parte.

„În momentul în care un copil se îmbolnăvește sau are un părinte bolnav, atunci trebuiesc luate măsurile de rigoare, dar nu trebuie să dăm cu napalm în școală dacă un profesor sau un elev au fost confirmați pozitiv”, a mai spus Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de