Sucevenii spun “NU” Mocanitei


Intră acum și în grupul de

Sucevenii nu mai vor să se plimbe cu Mocăniţa prin centrul municipiului reşedinţă de judeţ, de Sărbători. Asta se poate concluziona în urma sondajului de opinie propus de site-ul NewsBucovina ”Credeţi că şi în acest an CJ Suceava ar trebui să aducă Mocăniţa în centrul oraşului?”.

Potrivit rezultatului sondajului realizat pe parcursul lunii noiembrie, 54,6% dintre suceveni nu mai doresc ca experienţa de anul trecut, când trenul pe linie îngustă a fost montat în centrul oraşului şi a oferit plimbări gratuite, să se repete şi anul acesta, pe perioada Sărbătorilor de iarnă. 35,1% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că prezenţa Mocăniţei în municipiu a fost un succes care trebuie permanentizat, în vreme ce 8,4% dintre respondenţi au arătat că nu sunt interesaţi de subiectul sondajului.

Se pare că cetăţenii Sucevei nu sunt singurii care spun “Nu” aducerii Mocăniţei în centrul oraşului la ediţia de anul acesta “Crăciun în Bucovina”. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, la manifestările de anul acesta va lipsi trenul pe linie îngustă din Moldoviţa, deoarece bugetul este mult mai mic decât anul trecut, şi asta datorită crizei financiare.

Mocăniţa, “vedeta” de anul trecut a manifestărilor intitulate “Crăciun în Bucovina”, a funcţionat în centrul Sucevei din data de 28 noiembrie 2008, când s-au sărbătorit 90 de ani de la unirea Bucovinei cu România, până pe 10 ianuarie 2009. Plimbările cu trenul pe linie îngustă au avut loc din dreptul magazinului Bucovina şi până la Casa de Cultură Suceava, lungimea traseului fiind de 800 de metri, fiind amenajate patru gări: la magazinul Bucovina, la Muzeul de Istorie, la Palatul Administrativ şi la Casa de Cultură.

Locomotiva care a tractat cele trei vagoane ale Mocăniţei a fost fabricată în anul 1917, la fabrica Krauss Munchen şi a fost folosită, până în anul 1971, la fabrica Boehler Kapfenberg din Austria. Ea a fost adusă în România şi reparată în 2005-2006 de către societatea Atelierele Centrale SA.

Viteza maximă de deplasare a mocăniţei este de 15 kilometri pe oră.


Intră acum și în grupul de