Targul de la mall – amestec de handmade si chinezarii


Intră acum și în grupul de

Handmade-ul – unicitate şi originalitate

Produsele handmade, lucrate 100% manual, sunt la mare căutare în ultima vreme. Ca să iasă în evidenţă prin unicitate şi originalitate, mulţi suceveni aleg să îşi achiziţioneze astfel de accesorii, podoabe, piese de vestimentaţie, decor etc.

Week-end-ul acesta, în zilele de sâmbată şi duminică, la Iulius Mall Suceava a avut loc prima ediţie a Târgului Handmade, eveniment care, potrivit complexului comercial, doreşte să devină tradiţie, la mall urmând să se desfăşoare multe alte ediţii ale târgului.

Produsele expuse nu au fost neapărat lucrate manual

Dacă vizitatorii stand-urilor amplasate la parterul Iulius Mall se aşteptau ca la Târgul Handmade să găsească doar produse confecţionate manual, aceştia au fost dezamăgiţi pentru că unii “artizani” au ales să scoată la vânzare obiecte 100% achiziţionate de pe la alte tarabe, acestea neavând nici cea mai mică legătură cu lucrul manual şi tehnicile lui.

Păcat este că aceste persoane se prezentau cumpărătorilor ca fiind “meşteri” sau “creatori” populari, în timp ce încercau să îşi vândă chinezăriile.

Săpunurile handmade naturale şi broşele sub formă de măşti veneţiene, vedetele târgului

Printre exponate au putut fi admirate şi achiziţionate şi o serie de produse care îşi meritau denumirea. Sucevenii dornici să cumpere ceva de la târg au avut de ales între bijuterii create manual, piese vestimentare, costume tradiţionale, sculpturi religioase din lemn, accesorii şi genţi din piele etc.

Noutatea acestei ediţii a fost reprezentată de o colecţie de săpunuri naturale create manual şi de accesoriile care luau forma unor măşti veneţiene, acestea din urmă fiind deasemenea articole lucrate manual, cu talent şi migală.

Aceste săpunuri au surprins în mod plăcut cumpărătorii datorită compoziţiei naturale şi modului de prezentare. Ingredientele folosite pentru realizarea unui astfel de produs sunt următoarele: uleiuri vegetale, ceară de albine, argilă, uleiuri esenţiale şi flori uscate.

Expozanţii, aproape mulţumiţi de desfăşurarea târgului

Prezenţi în număr nu foarte mare la parterul complexului comercial sucevean, artizanii s-au declarat mulţumiţi în ceea ce priveşte deschiderea sucevenilor către această formă de artă şi produsele care îi rezultă.

La numai câteva ore de la începerea expoziţiei, Diana Radu din Suceava, care confecţionează articole de marochinărie, a declarat pentru NewsBucovina.ro că “s-a mişcat câte ceva”, în sensul că lumea mai cumpără, în ciuda crizei şi perioadei nu tocmai prielnice pentru organizarea acestor evenimente.
Tot ea a spus că în alte oraşe, cum ar fi Iaşi şi Sighişoara, există o deschidere mai mare spre produsele handmade, dar a mărturisit că e convinsă că “în următorii ani produsele lucrate manual o să aibă o căutare tot mai mare şi în Suceava”.

Nicoleta Buraciuc, meşter popular, este de părere că “perpetuarea meşteşugului popular denotă spiritualitatea umană românească”. Creatoare de costume tradiţionale, Nicoleta Buraciuc s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte evoluţia handmade-ului, spunând că foarte mulţi ar vrea să cumpere, singurul impediment fiind reprezentat de partea materială, costumele tradiţionale fiind destul de scumpe.

Reprezentantele sexului frumos au vizitat în număr mare stand-urile expoziţionale

Pasionate şi interesate de tot ce este nou şi chic în materie de accesorii şi frumuseţe, sucevencele nu au ezitat să arunce un ochi peste produsele expuse si să-şi cumpere produsul, de regulă bijuteria, care i-a atras atenţia.
Acest lucru nu a fost greu de realizat din cauza preţurilor practicate de comercianţi, care se potriveau aproape fiecărui buzunar. Costul unui accesoriu destinat femeilor pornea de la 5 lei şi ajungea şi până la 50 de lei.


Intră acum și în grupul de