8 Martie – Sarbatoarea femeii


Intră acum și în grupul de

Aşteptată cu entuziasm de toate femeile, doamne şi domnişoare, ziua de 8 martie celebrează FEMEIA, în toate ipostazele ei, mamă, soţie, iubită, prietenă, femeie de afaceri etc. Această zi constituie un bun prilej pentru a dărui respect, iubire şi mici atentii tuturor femeilor care ne înconjoară.

În întreaga lume, ziua de 8 martie este dedicată femeii, însa această zi are o dublă semnificaţie. În Europa Occidentală, ziua de 8 martie este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare iar în ţările baltice, această zi o sărbătoreşte pe femeia mamă, prilej cu care atât copiii cât şi bărbaţii dăruiesc mamelor şi soţiilor mici cadouri, în semn de iubire şi respect.

Ziua Mamei

Originea Zilei Mamei vine din Grecia Antică, grecii celebrând-o pe zeiţa pământului Rhea, mama tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp. În Roma, o sărbătoare similară era cunoscută sub numele de Hilaria şi era dedicată mamei tuturor zeilor, Cybele. Populaţia Angliei sărbătorea de asemenea ziua mamei, fiind cunoscută sub denumirea de “Sâmbăta Mamelor.

Americanca Julia Ward Howe a propus pentru prima dată, în anul 1872, sărbatorirea Zilei Mamei, drept o zi dedicată păcii. A urmat mai târziu o campanie pentru stabilirea sărbatoririi acestei zile în luna mai. Aceste acţiuni au condus la înfiinţarea unei asociaţii iar în anul 1914, preşedintele Woodrow Wilson a proclamat Ziua Mamei drept sărbătoare naţională, care se celebra în a doua duminică din luna mai.

Deşi ţările lumii sărbătoresc această zi la date diferite, în unee state, precum SUA, Danemarca, Turcia, Australia etc., Ziua Mamei are loc în a doua duminică a lunii mai.

Ziua Internaţională a Femeii

În plan internaţional, ziua de 8 martie este cunoscută ca Ziua Femeilor Militante, care au luptat pentru drept de vot, dreptul la educaţie, la asistenţă socială, la contracepţie, la proprietate şi divorţ.

Ziua Femeii comemoreaza evenimentul de la 8 martie 1857, când 129 de femei muncitoare din New York au fost arse într-o fabrică de textile, după ce au fost blocate acolo, în urma unui protest la adresa condiţiilor mizere de muncă şi a salariilor.

Internaţionala Socialistă a hotărât, în anul 1910, recunoaşterea pe plan internaţional a unei sărbători dedicate FEMEII. Ziua de 8 martie a fost declarată oficial drept Ziua Internaţională a Femeii în anul 1921, când reprezentantele Secretariatului Internaţional al Femeilor din Internaţionala Comunistă au propus ca această zi să fie sărbătorită pe toată suprafaţa globului. În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 8 martie ca fiind Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.

Echipa NewsBucovina urează tuturor doamnelor şi domnişoarelor “La Mulţi Ani!” de ziua lor şi o primăvară însorită!


Intră acum și în grupul de