“Agro Expo Bucovina” 2010 si-a deschis portile


Intră acum și în grupul de

Ediţia 2010 a Târgului Naţional “Agro Expo Bucovina” a debutat vineri dimineaţă în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Păduraru, a directorul Fondului de Garantare a Creditului Agricol, Veronica Toncea, şi a subprefectului judeţului Suceava, Angela Zarojanu.

Unul dintre cele mai mari târguri din Moldova

Evenimentul a devenit un târg de tradiţie pentru toţi cei care activează în industria agroalimentară si este unul dintre cele mai mari din Moldova. Această ediţie, a VIII-a, a reuşit să adune peste 70 de companii de profil, din peste 20 de judeţe ale ţării şi se desfăşoară în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică la Shopping City Suceava. De organizarea “Agro Expo Bucovina” s-au ocupat: Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava şi Shopping City Suceava.

Dezvoltarea rurală, prioritară pentru Flutur

Prezent la deschiderea oficială a târgului, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a menţionat că şi-ar fi dorit să întâlnească mai mulţi agricultori în galeria de la Shopping City şi a propus organizatorilor ca pe viitor acest eveniment să se desfăşoare chiar în satul românesc, pentru a atrage mai mulţi oameni şi pentru a-i informa cu privire la posibilităţile de dezvoltare a zonelor rurale şi a modalităţilor de accesare a banilor europeni cu proiecte ce au la bază “satul românesc”.

Tot Flutur a ţinut să amintească faptul că “am dat alarmă de grad 0, am mobilizat primarii ca să facă proiecte pe satul românesc, pentru că degeaba facem simpozioane dacă nu accesăm fonduri pentru mediul rural”. Fost ministru al Agriculturii, el a mai spus că, în calitate de preşedinte al CJ Suceava, îl interesează foarte mult proiectele rurale şi atragerea de bani către aceste zone. Discursul lui a continuat cu enumerarea problemelor cu care se confruntă agricultura şi micii producători şi fermieri, punând accent pe faptul că banii europeni trebuie accesaţi pe proiecte de agro-mediu, doar că agricultorii nu ştiu să acceseze aceste programe şi trebuie învăţaţi.

Preşedintele CJ Suceava, supărat pe bănci

“Ar trebui să chemăm şi bancile la târgurile de acest gen, pentru că iar au fugit de agricultură”, a declarat Flutur, care s-a arătat supărat pe faptul că băncile nu îi creditează pe “ţărani”. O altă temă de proiect pe care acesta a propus-o spre dezbatere a fost “Femeia din mediul rural”, menţionând că şi pe această latură se pot obţine bani europeni.

Instituţia Prefectului îi sprijină pe producătorii agricoli

Angela Zarojanu, subprefectul judeţului Suceava, s-a arătat încântată de participarea la acest eveniment şi la Forumul “Satul românesc”, subiect care a iscat o adevărată dezbatere între cei prezenţi. După ce a menţionat că Instituţia Prefectului sprijină dezvoltarea zonei rurale şi agricultura, Angela Zarojanu şi-a încheiat intervenţia urând “Mult succes!” târgului.

La rândul său, directorul Shopping City Suceava, Mircea Petrariu, a declarat că va pune la dispoziţia micilor producători o serie de spaţii, unde aceştia îşi vor putea comercializa produsele, aflate acum la mare căutare.

Fondul de Garantare a Creditului Agricol garantează 80% din valoarea creditului

Veronica Toncea, directorul Fondului de Garantare a Creditului Agricol, i-a informat pe producătorii agricoli prezenţi că pot apela la garanţie pentru creditele de producţie, fondul garantând 80% din valoarea creditului. Tot ea a declarat că din luna aprilie, Fondul de Garantare a Creditului Agricol va avea o reprezentanţă şi în zona Moldovei, prilej cu care populaţia rurală din zonă va fi mai bine informată cu privire la garanţiile pe care le poate obţine.

Adrian Rădulescu: “Agricultorii sunt numiţi ţărani şi nu sunt creditaţi”

Secretarul de Stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a menţionat că “după pensii şi salariile profesorilor, prioritatea Guvernului trebuie să fie agricultura”. El a ridicat o serie de probleme cum ar fi faptul că băncile nu îi creditează pe agricultori şi că aceştia, “ţăranii”, nu sunt respectaţi de către o parte a populaţiei, fiind numiţi “ciobani” etc., românii neconştientizând faptul că agricultura ţine ţara şi o poate face să se dezvolte economic.

”Agro Expo Bucovina”- ultimele noutăţi din industria agro-alimentară

Cei prezenţi la Shopping City Suceava au putut să afle, cu prilejul acestui târg, ultimele noutăţi din industria agro-alimentară. Mai mult, Forumul economic “Agricultura încotro?”, i-a pus la current pe agricultori cu privire la problemele actuale ale acestui sector industrial şi potenţialele soluţii pentru un succes cât mai mare în acest domeniu. Forumul a fost structurat pe trei teme: “Satul românesc – prezent şi viitor”, “Produsele tradiţionale româneşti – realităţi şi perspective” şi “Promovarea produselor ecologice, de la general la particular”.

Evenimentul este cel mai mare de acest gen din Nordul Moldovei şi a devenit un târg de tradiţie pentru toţi cei care activează în industria agro-alimentară. Manifestarea este specializată în maşini, utilaje şi tehnologii pentru industria alimentară, aparatură de laborator, produse alimentare, miere şi produse apicole, arome, esenţe, coloranţi şi aditivi, legume şi fructe, conserve, echipamente de protecţie, igienizare, instalaţii frigorifice, producători agricoli, unităţi de cercetare, etc.

A VIII-a ediţie a Târgului Naţional de Agricultură şi Industrie Alimentară “Agro Expo Bucovina”, se desfăşoară în perioada 19-21 martie, în parcarea Shopping City Suceava.


Intră acum și în grupul de