Sociologul Adrian Botezatu, la un an de la carantinarea Sucevei: A fost o acțiune tip Caragiale. După ce președintele Iohannis a negat vehement epidemia a căutat cu disperare o diversiune care să acopere abordarea neprofesionistă a pandemiei


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean Adrian Botezatu a declarat, joi, la Analiza de Seară de la News Bucovina că situația de la Suceava a fost o diversiune pentru a se acoperi abordarea neprofesionistă a pandemiei.

„A fost o acțiune a guvernanților de tip Caragiale în sensul în care președintele Iohannis era preocupat de declanșarea alegerilor anticipate care să-i dea guvernul lui și puterea deplină”,a spus Botezatu.

El a arătat că președintele Klaus Iohannis a negat vehement în primă fază orice rol negativ al epidemiei și  spunea că mass-media este cea care inventează lucruri grave și sperie populația.

„După ce i-a explodat grenada în mână și au început să apară efectele au căutat cu disperare o diversiune care să acopere această abordare neprofesionistă a pandemiei. Din moment ce șefii serviciilor secrete nu au fost demiși înseamnă că ei au informat ceea ce petrecea la acel moment pe plan mondial”, a spus Botezatu.

El a adăugat că atunci Guvernul a fost prins fără contracte negociate, fără stocuri făcute, în condițiile în care era o competiție la nivel mondial de achiziții de medicamente și de echipamente medicale.

„Ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, în primul moment a capitulat, s-a retras de pe câmpul de bătălie ca un laș. A preluat din mers un medic-politruc, Nelu Tătaru, care făcea vizite ineficiente la Suceava. Gândiți-vă la circul cu izoleta românească, gândiți-vă că ministrul Economiei de atunci, care este membru al Guvernului și astăzi făcea conferințe de presă săptămânale în care anunța că începe producția de măști și nu mai începeau niciodată, gândiți-vă la dosarul penal al șefului UNIFARM care era principalul responsabil cu achizițiile medicale, gândiți-vă la numărul de paturi ATI care a rămas același, iar într-un an de zile Guvernul a făcut achiziții militare de 7-8 miliarde de dolari, iar sistemul medical arată fix la fel”, a mai spus sociologul sucevean.

El a amintit că Prefectura Suceava, în acel moment, când asupra județului se petrecea un act de teroare psihologică prim mass-media națională plătită cu bani grei de Guvernul României de atunci nu a comunicat nimic deși erau lucruri simple de comunicat și putea să arate, pentru comparație, statistici cu câte decese erau în acel moment, câte erau cu un an înainte.

„Erau acuzații că morgile nu mai fac față, că cimitirele nu mai fac față. Erau informații ușor de demontat pentru că se putea face ușor o statistică”, a spus Botezatu.

El a subliniat că atunci județul Suceava era un vacuum de comunicare și de autoritate.

„Nimeni dintre politicienii la putere nu a ieșit să ia apărarea acestui județ și acestor cetățeni care au fost lăsați la terfelire pentru mass media națională. Sunt multe lucruri de reproșat și părerea mea este că prea puține lucruri s-au învățat din acel moment”, a spus sociologul sucevean.


Intră acum și în grupul de