Mozaicurile de pe blocurile de langa Primarie risca sa fie distruse de lucrarile de reabilitare termica


Intră acum și în grupul de

Deşi monumentele de for public oferă o identitate locală, primăriile nu le dau prea multă atenţie. „Vorbim mult de monumentele de for public. Apelul nostru este de a li se da mai multă atenţie pentru că oferă identitate locală”, a declarat directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava, Daniel Hrenciuc.

Apelul direcţiei vine ca urmare a faptului că, deşi există Legea 120 din 2006, care reglementează „cadrul juridic general al realizării, amplasării şi administrării monumentelor de for public”, iar autorităţile locale trebuiau să prezinte Direcţiei pentru Cultură, în termen de 60 de zile de la apariţia legii, situaţia monumentelor de for pentru a fi clasate „acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi, în ciuda tuturor demersurilor instituţiei noastre”, a spus directorul DCPN Suceava, Daniel Hrenciuc.

„Fac un apel la Primării ca acestor monumente să li se acorde mai multă atenţie, în sensul identificării şi protejării lor. Se ajunge în situaţia în care, de exemplu, în Suceava, mozaicurile parietale de pe blocurile H1, H2, H3 şi blocul turn de lângă Primărie să fie în situaţia de a fi demantelate de către cetăţenii care doresc să reabiliteze termic blocurile. Există soluţii şi pentru aceste cazuri, pe care le ştiu specialiştii”, a spus Daniel Hrenciuc.

Mai exact, peretele respectiv poate fi izolat termic din interiorul apartamentelor.

„Mioriţa”, „Primăvara”, „Nuntă”, „Vânătoare” sunt temele picturilor murale de pe blocurile din cartierul Areni. Un mozaic se află şi pe unul din pereţii Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, dar şi pe Casa de Cultură.

Din nefericire, mozaicul parietal de pe clădirea fostei fabrici IUPS Suceava „Eroismul poporului român în opera de industrializare socială- Laudă omului şi muncii” a fost distrusă la mijlocul lunii octombrie 2007, împreună cu clădirea pe care se afla amplasată, din cauza ignoranţei conducerii Primăriei Suceava.

La acea vreme 11 iubitori de lucrări artistice au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor sucevene prin care solicitau realizarea tuturor demersurilor pentru a salva lucrarea de artă monumentală din patrimoniu artistic sucevean, dar care nu l-a impresionat pe primarul Sucevei, Ion Lungu. „Nu mă pronunţ din punct de vedere cultural asupra valorii acestei lucrări, dar ca simbol aparţine unei anumite epoci. Probabil că nostalgicii vor să îl conserve. Eu nu am nici o nostalgie” a declarat atunci edilul administraţiei locale sucevene.

Construcţia a fost demolată, iar autorizaţia nu prevedea protejarea sau conservarea lucrării.

În opinia semnatarilor scrisorii, singura soluţie ar fi fost demontarea şi preluarea lucrării de către Complexului Muzeal Bucovina urmând ca, în momentul identificării unei suprafeţe adecvate, acesta să fie reamplasat.

Dacă atunci nu existau sancţiuni, între timp acestea au apărut prin noi regementări iar un gest de genul celui întâmplat cu mozaicul de pe clădirea IUPS, poate costa Primăria o amendă de 20.000 lei.


Intră acum și în grupul de