Demers al activistului de mediu Tiberiu Boșutar la Direcția Silvică Suceava pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să cumpere lemn de foc cu acte: Doar 10 la sută din lemnul de foc este cu acte


Intră acum și în grupul de

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a identificat mai multe date oficiale care se contrazic în ceea ce privește capacitatea de exploatare a masei lemnoase din pădurile țării, dar și în ceea ce privește cantitățile exploatate, apreciind că este nevoie ca pentru a opri furtul de lemn de foc să se pună la dispoziția populației cantitatea suficientă pentru a putea fi achiziționată cu acte.

Boșutar a mers, luni, la Direcția Silvică Suceava având mai multe întrebări legate de exploatarea masei lemnoase și de volumul de lemn de foc pentru populație.

Într-un dialog pe care l-a avut cu purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie, Boșutar a arătat că sunt anumite chestiuni care rămân fără răspuns.

Astfel, el a arătat că într-o discuție cu reprezentantul Comisiei de atestare, Ciprian Muscă, a aflat că, în prezent, capacitatea de exploatare a masei lemnoase din fondul forestier al României este de 21 de milioane de metri cubi pe an, dar când a adunat capacitățile firmelor înscrise pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor, a constatat că această capacitate este de 43 de milioane de mc pe an.

Celsie i-a răspuns că ar trebui de văzut câte din firmele respective mai funcționează pentru a se stabili capacitatea de exploatare.

Boșutar a venit însă cu un alt contraexemplu, respectiv cu volumul de masă lemnoasă care este folosit anual pentru încălzirea locuințelor din țară și care se ridică la 25 de milioane de mc în timp ce România declară că se exploatează, în total, 17 milioane de mc de lemn.

Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, România are 3,5 milioane de case care consumă, anual, în jur de 20 de milioane de tone de biomasă, ceea ce reprezintă circa 25 de milioane de mc de lemn de foc.

„România consumă 25 de milioane de mc doar pentru încălzire și noi raportăm că din toate pădurile României ies, total, cumulat, 18 milioane de mc”, a spus Boșutar.

George Celsie a explicat însă că sunt și păduri proprietate privată care nu sunt administrate de RNP și că ar trebui ca și acestea să fie incluse în statistici.

Activistul de mediu a explicat însă care este problema: „România consumă anual 25 de milioane de mc de lemn de foc pentru încălzire și doar 10 milioane de lemn de foc sunt cu acte. Omul nu are de unde să facă rost de lemn de foc cu acte. Noi facem presiune să oprim furtul de lemn, dar omul care nu are ce pune pe foc și nu poate găsi lemn cu acte, atunci face rost de lemn fără acte”.

În ceea ce privește situația din județul Suceava, el a arătat că Direcția Silvică Suceava administrează circa 60 la sută din suprafața împădurită, iar necesarul de lemn de foc este de circa 1,5 milioane de mc pe an și se întreabă dacă Direcția Silvică Suceava pune la dispoziția cetățenilor cota de 60 la sută din volumul de 1,5 milioane de mc necesar încălzirii.

Tiberiu Boșutar – live de la Directia Silvică Suceava

Tiberiu Boșutar – live de la Directia Silvică Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 15 noiembrie 2021

Concluzia acestuia este că nu trebuie făcută presiune suplimentară pe resursa de lemn.

„De ani de zile lemnul acesta iese din pădure”, a spus Boșutar care a comparat cu prezența pe raft a 20 de sticle cu etichetă, iar două nu au etichetă, iar primii care vin iau sticlele cu etichetă și ultimii fără etichetă.

„Așa se întâmplă și cu pădurile. România la nivel național consumă 25 de milioane de mc de lemn de foc și alte 10 milioane de mc pentru industrie. Ei pun la dispoziția populației cota de lemn de foc care este doar de 10 la sută. Restul, de unde să faci rost? Ești obligat să faci rost de la pădurar și agentul economic fără acte. Agentul economic îți dă ție lemn de foc fără acte, cumpără de la pădurar lemn de lucru fără acte pentru că actele el deja le are. Dacă avem pretenția să oprim furtul și dacă știm că avem de pus pe foc pe an 25 de milioane de mc de lemn de foc, trebuie pus, cu acte, 25 de milioane de mc la dispoziția oamenilor. Dacă avem pretenția ca oamenii să nu fure, trebuie ca oamenii să aibă de unde să cumpere cu acte”, a conchis  Boșutar.


Intră acum și în grupul de