Sarcina – o minune costisitoare


Intră acum și în grupul de

În materialul care urmează vă vom prezenta dovada care combate teoria conform căreia nicio minune nu durează mai mult de trei zile. Vom vorbi despre minunea de a purta timp de nouă luni un copil în pântece, dar mai ales despre costurile pe care le implică acest lucru.

Odiseea celor nouă luni necesită multă energie, grijă, răbdare dar nu în ultimul rând, mulţi bani. În ciuda crizei care a lovit buzunarele multora, viitorii părinţi sunt nevoiţi ca, pe parcursul sarcinii, să suporte costurile analizelor, consultaţiilor şi testelor care veghează asupra dezvoltării bebeluşului şi a stării de sănătate a viitoarei mămici.

Aşadar, din momentul în care bănuieşte că este însărcinată, o femeie trebuie să înceapă să îşi pregătească portofelul, pentru că urmează prima vizită la medic care confirmă şi stabileşte vârsta sarcinii. O consultaţie costă între 60 şi 80 lei. Tot acum, medicul ginecolog recomandă şi primul set de analize, cele uzuale, care arată daca organizmul funcţionează normal, şi dacă nu, ce anume trebuie tratat.

Potrivit declaraţiilor doctorului ginecolog Ilie Merticaru, o gravidă trebuie să îşi facă toate analizele care îi sunt recomandate, pentru a se asigura de o bună dezvoltare a sarcinii, de sănătatea bebeluşului şi a ei. Şeful secţiei de ginecologie de la Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a explicat pentru NewsBucovina.ro care sunt testele ce trebuie efectuate pe durata unei sarcini.

Printre analizele care trebuie făcute se numără hemoleucograma, care reprezintă numărarea completă a tuturor celulelor sangvine şi arată dacă viitoarea mămică are sau nu o anemie. Acest test costă în jur de 20 lei. O altă analiză recomandată este sumarul de urină sau urocultura, care este important pentru depistarea glucozei din sânge şi a anumitor infecţii. De obicei, pentru efectuarea acestei analize o gravidă plăteşte între 20 şi 25 lei.

Tot acum se măsoară şi nivelul de calciu din sânge, care costă în jur de 10 lei, acesta fiind foarte important pentru dezvoltarea normală a bebeluşului. Deasemenea, se măsoară glicemia, colesterolul şi trigliceridele, pentru a afla dacă sunt necesare anumite restricţii alimentare pe perioada sarcinii. Medicul recomandă deasemenea şi efectuarea analizelor pentru hepatita B, C, HIV, sifilis, etc. Dacă sunt efectuate la laboratoare particulare de analize medicale, aceste teste costă deasemenea câteva zeci de lei.

Este foarte important de ştiut care este grupa sanguină şi Rh-ul mamei. Dacă Rh-ul este negativ, va fi investigat şi tatăl, pentru a nu exista probleme pe parcursul sarcinii. Aflarea grupei sanguine şi Rh-ului scoate din buzunarul viitorilor părinţi aproximativ 20 lei.

Urmează ecografia, testul care confirmă sarcina şi urmăreşte eventualele anomalii, identificând sarcinile cu risc. In Suceava, o ecografie în primul trimestru de sarcină costă între 60 şi 80 lei. De asemenea, în primele trei luni de la concepere, viitoarea mamă face cel puţin trei vizite la medicul care îi supraveghează sarcina, plătind pentru fiecare între 60 şi 80 lei.

Pentru o bună dezvoltare a fătului sunt necesare şi o serie de vitamine şi suplimente prenatale, care costă lunar aproximativ 50 lei.

Aşadar, în primul trimestru de sarcină, viitorii părinţi sunt nevoiţi să scoată din buzunar, pentru a acoperi costurile consultaţiilor, vitaminelor, analizelor medicale şi ecografului, cel puţin 600 lei, asta dacă vorbim despre costurile minime.

În al doilea trimestru sunt necesare o parte din analizele din primele trei luni de sarcină, dar şi altele noi. Se repetă hemoleucograma, glicemia, calcemia, colesterolul, pentru că acestea se pot modifica după primul trimestru de sarcină iar eventualele afecţiuni trebuie tratate corespunzător.

Între săptămânile 15 şi 18 se face Triplul Test, care costă între 100 şi 200 lei, în funcţie de cabinetul ales. Acesta dă informaţii despre posibilele defecte şi afecţiuni, cum ar fi sindromul Down. Cu toate acestea, nu toţi medicii recomandă efectuarea acestui test, considerând că o sarcină poate fi monitorizată corespunzător şi fără efectuarea lui.

Tot în trimestrul doi, între săptămânile 20 şii 22, se efectuează ecografia de morfologie fetală, care monitorizează dezvoltarea fătului, placentei, cordonului ombilical etc. Tot acum este analizat fiecare organ în parte pentru a depista eventualele anomalii. Această ecografie costă între 150 şi 250 de lei.

Bineînţeles că viitoarele mămici trebuie să meargă la consult ginecologic cel puţin o dată pe lună şi trebuie să continue administrarea vitaminelor prescrise la începutul sarcinii. Aşadar, suma cheltuită în al doilea trimestru de sarcină este cuprinsă între 650 şi 700 lei.

Urmează ultimele trei luni, cele dinainte de marele eveniment, de aducerea pe lume a bebeluşului. Gravida trebuie să repete acum analizele de sânge, de urină şi cele ale secreţiilor vaginale, pentru a se asigura că starea de sănătate este bună, iar dacă rezultatele nu sunt normale, pentru a se încerca corectarea lor.

In această perioadă, cei mai mulţi medici recomandă testul de toleranţă la glucoză, pentru diagnosticul eventualului diabet de sarcină, măsurarea tensiunii arteriale şi, nu în ultimul rând, se repetă ecografia, care măsoară greutatea şi lungimea bebeluşului, poziţia lui în uter, starea de sănătate a placentei, cantitatea de lichid amniotic, etc. In funcţie de aceste lucruri, medicul stabileşte dacă viitoarea mămică poate sau nu să nască normal.

Toate aceste teste din ultimele luni de sarcină, consultaţiile, vitaminele şi ecografia costă aproximativ 550 lei, preţurile luate în calcul fiind cele medii.

Aşadar, minunea de a purta timp de nouă luni un copil în pântece necesită multă grijă dar şi mulţi bani. Costurile analizelor, consultaţiilor, vitaminelor şi ecografiilor ajungând la aproape 2 000 lei.

Odiseea celor nouă luni de sarcină se termină însă cu mult aşteptata venire pe lume a bebeluşului, cu miraculoasa naştere, ale cărei costuri depăşesc în unele cazuri 2 500 lei. Aşadar, toată “distracţia” costă undeva la 4 500 lei.

Dar, cum nimic nu se compară cu bucuria de a fi părinte, sucevenii nu se sperie cu una cu două de faptul că o sarcină este, în vremurile noastre, extrem de costisitoare, şi continuă să iubească şi să aducă pe lume copii, aceste fiinţe minunate care ne fac viaţa mai frumoasă.


Intră acum și în grupul de