Bucovina, un model de ecoagricultura (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cei mai importanţi operatori care au ca principal obiect de activitate agricultura ecologică în ţara noastră s-au reunit pe parcursul zilei de miercuri la Vatra Dornei, în cadrul unei ample conferinţe naţionale intitulată “Agricultura Ecologică în Bucovina – model de urmat”.

Întâlnirea coordonată de şeful Asociaţiei Bio – România, Marian Cioceanu, a reprezentat o oportunitate pentru toţi agricultorii care încearcă promovarea produselor sănătoase pe piaţa internă şi de ce nu internaţională de a vedea la propriu ce înseamnă o biofermă.

Locaţia nu a fost aleasă la întâmplare dacă ne gândim la faptul că Bucovina reuneşte la ora actuală peste 80% din producătorii agricoli ce se mândresc cu produsele bio pe care le comercializează în ciuda problemelor de care se lovesc la tot pasul.

În prezenţa fostului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, actualul preşedinte al Consiliului judeţean Suceava şi vicepreşedinte al partidului de guvernământ, producătorii bio şi-au exprimat nemulţumirile, şi nu puţine la număr, precum şi propunerile pentru ca România să devină un centru al produselor de gen.

“Turismul este la pământ, despre industrie nici nu mai are rost să vorbim, aşa că agricultura ecologică este singurul domeniu ce mai poate ridica ţara asta”, a declarat unul dintre producătorio prezenţi la conferinţă, făcând referire la solul României care “nu este infectat de producţia agricolă masivă derulată în ultimii ani în ţările vestice”.

Conform afirmaţiilor făcute de preşedintele Marian Cioceanu, zona Bucovinei este oricând un exemplu pentru întreaga Românie în ceea ce priveşte agricultura bio fiind de altfel “singura care s-a chinuit să respecte standardele impuse în contextul actual. La începutul anului, în ţara noastră mai existau circa 1700 de producători bio, iar mai bine de 80% dintre aceştia sunt din Bucovina. Este un exemplu ce trebuie urmat tocmai de aceea am organizat această conferinţă aici pentru ca ceilalţi fermieri să preia din modelul existent”.

În altă ordine de idei, Asociaţia îşi doreşte strângerea tuturor nemulţumirilor într-un memorandum pe care urmează să-l înainteze ministrului de resort pentru ca şi “fermierii ecologici din România să intre pe picior de egalitate cu colegii lor din Uniunea Europeană ceea ce nouă ne-a lipsit, adică să primim subvenţii dedicate agriculturii ecologice”, a conchis Marian Cioceanu.


Intră acum și în grupul de