Doi medici de la Clinica NOVAOPTIC Suceava au participat la Congresul Societatii Europene de Retina, Paris 2010


Intră acum și în grupul de

La începutul lunii septembrie, a avut loc, la Paris, un eveniment științific remarcabil, de o importanță deosebită în lumea medicală. Este vorba de Congresul Societății Europene de Retină, care s-a derulat pe parcursul a 4 zile, în perioada 2 – 5 septembrie 2010.

La manifestarea ştiinţifică au participat şi doi dintre medicii clinicii sucevene NOVAOPTIC, dr. Ioana Cezara POIATĂ şi dr. Corina LUPAŞCU.

Potrivit medicului primar oftalmolog, Ioana Cezara Poiată, evenimentul științific a avut loc în Palatul Congreselor, Porte Maillot, și a reunit oftalmologi din toată lumea; cu toate că bătrânul continent a fost cel mai bine reprezentat, au participat nume prestigioase ale oftalmologiei din SUA, America de Sud, din Asia și Australia.

Personalități ale cercetării în oftalmologie au prezentat ultimile progrese din domeniul terapiei genetice, al terapiei cu celule stem transplantate sub retină și al protezelor vizuale.

“Un domeniu de interes în cercetare este proteza retiniană; ea ar putea aduce o rază de speranță în afecțiunile retiniene severe, ireversibile și progresive care evoluează spre distrugerea celulelor retiniene (retinopatia pigmentară, degenerescențele maculare juvenile). Cercetările mai avansate sunt în cazul implantelor electronice care declanșează senzații vizuale prin stimularea celulelor retiniene funcționale. Unele tipuri de implante folosesc o cameră video extraoculară care transmite semnalele captate unor electrozi plasați pe retină; acești electrozi stimulează celulele retiniene superficiale, evitând celulele fotoreceptoare bolnave. Alte tipuri de implante au fost concepute pentru a fi introduse sub retină; ele constau din microdiode care sunt stimulate de lumina care ajunge la ele și care generează semnale electrice substituind parțial funcția celulelor fotoreceptoare. Se fac cercetări încă din 2005 și cipul a ajuns la 100- 200 microni. Pentru energie se utilizează o sursa implantată în spatele urechii; se testează obținerea senzațiilor vizuale primare, cum ar fi recunoașterea obiectelor apropiate, detecția mișcării și a contrastelor dintre obiectele alăturate”, a explicat dr. Poiată.

Medicul oftalmolog sucevean a declarat că sesiuni extinse de comunicări au fost dedicate unui instrument neinvaziv inovator în vizualizarea structurii retinei, denumit tomograf ocular în coerență optică (OCT). De la apariția acestuia s-a revoluționat imagistica retiniană. Au apărut generații succesive de OCT care s-au schimbat rapid pe măsura dezvoltării tehnicilor de achiziție a imaginilor, mărindu-se progresiv rezoluția și viteza de scanare a imaginilor. În momentul de față, cel mai performant este spectral domain SD-OCT. Aplicarea noilor tehnologii care redau imaginea finală 3D a țesuturilor scanate a contribuit la înțelegerea patogenezei și a evoluției bolilor și la identificarea țintei tratamentelor. Cele mai multe comunicări au fost despre avantajele SD-OCT asupra generațiilor anterioare de tomografe retiniene. De asemenea, au fost numeroase lucrări despre utilizarea acestei tehnici de imagistică medicală, singură sau în combinație cu angiografia retiniană în diagnosticul, urmărirea și tratamentul unor afecțiuni retiniene des întâlnite: degenerescența maculară legată de vârstă, gaura maculară, obstrucțiile vasculare retiniene, edemul macular diabetic.

“A existat, de asemenea, o sesiune interesantă despre tehnicile moderne în chirurgia retinei. Aceasta este o chirurgie extrem de delicată și în prezent, există o revoluție a fineței instrumentarului și a performanțelor acestuia pe incizii oculare foarte mici care să nu necesite nici un fir de sutură. Se testează noi substanțe care să împiedice reapariția dezlipirii de retină după operație; se studiază implantele autologe (prelevate de la aceeași persoană) de epiteliu pigmentar retinian pentru degenerescența maculară senilă, forma exudativă prin secționarea din periferia retinei a unui fragment din epiteliul pigmentar retinian și plasarea lui sub retina centrală, sperând să se integreze și să funcționeze similar unui epitelui sănătos, salvând celulele fotoreceptoare maculare”, a informat dr. Ioana Poiată.

Comunicările despre terapia afecțiunilor retiniene au prezentat rezultatele tratamentului laser convențional în retinopatia diabetică ( laser cu lumina verde); acest tratament invaziv reduce riscul scăderii vederii la 3 ani cu 50 %; se pare că se pot obține rezultate similare, utilizând laser dioda cu lungime de undă de 8- 10 nm care să determine o fotocoagulare ușoară, cu cicatrici mult reduse dar cu o eficiență similară fotocoagulării clasice.

Medicul din cadrul Clinicii NOVAOPTIC a mai arătat că o audiență deosebită au avut sesiunile dedicate unui implant retinian nou apărut, denumit Osurdex; acesta conține o substanță antiinflamatorie, denumită dexametazonă, care este eliberată constant și gradat pe parcursul a 6 luni. Implantul se plasează intravitrean cu un injector special. Riscurile procedurii sunt minime în cursul injectării, dar postoperator pot apărea creșterea presiunii intraoculare și cataracta. În schimb, în cursul celor 6 luni de activitate a substanței intravitreene se descriu creșteri semnificative ale acuității vizuale și ale calității vieții în cazuri severe de edem macular în diabet sau în obstrucții venoase. Problema rezidă în faptul că efectul este trecător și că este necesară introducerea unui nou implant în cazul recidivei afecțiunii.

“S-a comunicat mult și despre injecțiile intravitreene, care fac parte din arsenalul terapeutic modern practicat pe scară largă, bine controlat și cu rezultate remarcabile. Prin injecțiile intravitreene se introduc medicamente cu acțiune imediată și cu durata variabilă a efectului trapeutic, având ca rezultate stabilizarea afecțiunii și creșterea vederii în cazul unor pacienți altfel condamnați la progresia continuă a bolii (ca în cazul degenerescenței maculare legate de vârstă). Ca agenți terapeutici intraoculari se utilizează anticorpi monoclonali anti factor endotelial de creștere (VEGF) .

Medicamentele de acest tip aprobate de Comisia medicamentului pentru tratamentul degenerescenței maculare sunt Macugen și Lucentis și sunt utilizate pe scară largă. Datorită faptului că aceste substanțe sunt costisitoare și injecțiile trebuie repetate pentru menținerea efectului terapeutic, s-au căutat alternative. Din acest motiv, se utilizează off label o substanță – bevacizumab (AVASTIN) aprobată pentru tratamentul cancerului de plămâni, de sân, de colon, de rinichi. Avastin este tot un anticorp anti factor endotelial de creștere și este administrat în aceste cazuri intravenos. În oftalmologie, se utilizează doar doze foarte mici de 1,25 mg intravitrean; această doză se repetă de obicei timp de 3 luni, o dată pe lună; urmează o perioadă de urmărire a activității bolii și injecția se repetă dacă apar recidive. Numeroase rapoarte din întreaga lume relatează rezultate foarte bune și reacții adverse rare locale și generale.

Pe lângă tratamentul cu laserul pentru edemul macular diabetic sau degenerescența maculară legată de vârsta exudativă, tratament care este eficient pe termen lung, dar determină cicatrici retiniene și afectează câmpul vizual, s-au dezvoltat aceste injecții intravitreene care câștigă timp în lupta cu boala.

Cei mai mulți participanți la congres au fost de părere că reuniunea a avut un nivel științific excelent; însă la sfârșitul sesiunilor din Palatul Congreselor, farmecul Parisului care strălucea în lumina de toamnă ademenea pașii pe străduțele încărcate de istorie. Toate simțurile erau delectate : văzul cu farmecul locurilor, mirosul preparatelor restaurantelor cu terase în stradă, auzul cu sansonetele de neuitat și gustul cu buchetul vinurilor. A votre Sante!”, a declarat dr. Ioana Poiată.


Intră acum și în grupul de