Si Suceava citeste!


Intră acum și în grupul de

Cele două holuri din faţa librăriei Alexandria din Shopping City Suceava, au devenit, sâmbătă, neîncăpătoare, odată cu derularea celui mai important proiect de implicare socială intitulat Suceava citeşte!, aflat la prima ediţie.

Proiectul „Lecturi Urbane – Oraşul Citeşte” are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii, iniţiat de civika.ro, organizat şi în Suceava de Alexandria Librării împreună cu Shopping City Suceava.

Aşadar, copii şi adulţi au ocupat imediat băncile din spaţiul destinat lecturii, fiecare având posibilitatea alegerii unui volum preferat din multitudinea de cărţi expuse pe tarabele din “Parcul de lectură”.

În deschiderea acţiunii, Cezar Căilean, responsabil PR în cadrul Alexandria Librării din incinta Shopping City Suceava, organizatorul manifestării Lecturi urbane. Suceava citeşte! a punctat faptul că „este prima ediţie şi ultima din acest an, noi încercăm să facem trei ediţii pe an. Proiectul Lecturi urbane a început în mai 2009, în Bucureşti, când un grup de tineri au coborât la metrou şi au început să împartă cărţi călătorilor. Un lucru inedit care a stârnit reacţii, cele mai multe plăcute, unele de uimire şi de atunci, într-un an jumătate au ajuns la a XIV-a ediţie”.

Cezar Căilean a arătat că neexistând metrou şi la Suceava şi având în vedere anotimpul rece, organizatorii au apelat la Shopping City Suceava, partenerul care le-a pus la dispoziţie spaţiul existent în faţa librăriei Alexandria din complexul comercial, spaţiu pe care l-au numit strategic Parcul Lecturi urbane.

Acţiunea s-a desfăşurat după un mecanism simplu. Încă de acum 3 săptămâni, când a fost anunţat proiectul Suceava citeşte, au fost amplasate centre de colectare de carte în librăriile Alexandria şi la partenerii acesteia. Sucevenii au fost receptivi, au îmbrăţişat ideea donând cărţi, şi aşa s-au strâns peste 400 de volume, care au fost inscripţionate cu datele proiectului – „Suceava citeşte, citeşte şi dă mai departe!”

Prezentă la eveniment, scriitoarea Angela Furtuna a explicat semnificaţia lecturii şi rolul acesteia pentru suflet. „Salut ideea acestui proiect, evoluţia şi construcţia sa. Logo-ul Citeşte şi dă mai departe! este foarte inspirat pentru că ne plasează pe noi cititorii şi pe scriitori într-o zonă a conspirativităţii (…) Însemnul Oraşul citeşte îmi aminteşte de însemnele textului şi lecturilor în cetate. Exista un respect anume faţă de limba şi textul citit, exista un proces de venerare a ideilor, a mesajului de transmis, exista un mesaj de vindecare. Astăzi, s-au schimbat percepţiile, citim în diverse atitudini, citim alungiţi în pat, citim în tramvai, citim ca să adormim şi nu ca să venerăm. Aşadar, lucrurile au evoluat şi nu trebuie să condamnăm niciun sens al evoluţiilor”.

De asemenea, artistul plastic Constantin Severin a catalogat evenimentul ca fiind unul de prestigiu în lumea culturală din Bucovina. „O carte poate modifica viaţa unui om atât în plan interior, cât şi în plan exterior”, a afirmat Severin, făcând trimitere la una dintre cărţile care i-au marcat existenţa.

Totodată, la eveniment au participat şi membri ai organizaţiei GIRB (Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia), reprezentaţi prin Oxana Greadcenco care a ţinut să amintească de unul dintre proiectele organizaţiei, implementat în anul 2010 la Suceava, intitulat Trimite o carte peste Prut!. „Timp de 6 luni am strâns de la suceveni aproape 2000 de cărţi pe care le-am dus la trei şcoli din Republica Moldova. Am înţeles atunci că o carte poate stabili legături nu numai între oameni, ci şi între ţări.

Copiii de acolo au primit cărţile cu mult entuziasm, mai ales că în această campanie s-au implicat şi liceele şi şcolile din Suceava. Vom continua campania şi anul viitor, pentru că în Moldova chiar este nevoie de cărţi”, a subliniat reprezentanta GIRB.

“Lecturi Urbane – Suceava Citeşte” a fost un real succes, acţiunea urmând a fi reluată şi anul viitor, odată cu încălzirea vremii, pe stradă, prin parcuri, în spaţiul public al Sucevei, în ideea de a încuraja sucevenii să citească.


Intră acum și în grupul de