La ceas aniversar, Mihai Panzaru PIM a lansat „Poetry from Bucovina” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Înconjurat de rude, prieteni apropiaţi şi nume reprezentative pentru cultura bucovineană, artistul plastic Mihai Pânzaru PIM şi-a serbat luni, 17 ianuarie, ziua de naştere într-un cadru festiv, prilej cu care a lansat şi volumul „Poetry from Bucovina”, carte-album din colecţia neoiconaristă „Mircea Streinul”.

Evenimentul organizat sub genericul “Anul Ştefan Piersic” a fost găzduit de Sala de Arte “Elena Greculesei” a Bibliotecii Bucovinei şi a fost moderat de Gheorghe-Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera”, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina şi poetul Vasile Ursachi, şef al Centrului Cultural Bucovina.

Vasile Ursachi a mărturisit celor prezenţi că “astăzi, 17 ianuarie, îi este dat să trăiască unul dintre cele mai dificile momente din viaţa sa, pricinuit de faptul că este pus în situaţia de a modera o acţiune dedicată unui artist atât de complex, atât de puternic, de pregnant, care a reprezentat România, Bucovina, arta şi spiritualitatea noastră pe toate continentele.

Mihai Pânzaru PIM, ziarist, poet, artist plastic, un excelent prieten, un om care a interacţionat pe parcursul a peste jumătate de secol cu tot ce este valoros în cultura română. Un om care a cunoscut pleiada scriitorilor, a pictorilor, a politicienilor, a actorilor, a dramaturgilor, a clericilor. Este o adevărată moaşă culturală a judeţului Suceava, în sensul că îi cunoaşte pe toţi cei care se nasc şi apar, unii meteoric, alţii pe o perioadă mai îndelungată de timp”.

Alături, la ceas aniversar, i-a fost şi Vasily Boeciko, Consulul Ucrainei la Suceava, care l-a numit “om de literă mare” şi care a rememorat momentul întâlnirii cu marele artistul plastic, în cadrul primului său mandat în calitate de Consul al Ucrainei la Suceava.

Din rândul autorităţilor sucevene, a fost prezent la manifestare vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care a dezvăluit că prietenia pe care o are cu PIM este una veche, de aproape 30 de ani.

Cei prezenţi la eveniment au fost practic invitaţi să împărtăşească celorlalţi modul şi momentul la care l-au cunoscut pe maestrul PIM, Emil Ursu rememorând şi faptul că “undeva în 2004, domnul PIM începea o serie de lucrări, poezie pictată – Eminescu, pentru o expoziţie la Cernăuţi, dedicată datei de 15 ianuarie, care a circulat apoi destul de bine. O a doua expoziţie a fost făcută în primăvara lui 2005, în aceeaşi manieră, tot pentru Cernăuţi. Şi dacă mă uit, astăzi, în această carte, “Poetry from Bucovina”, constat că ultima expoziţie se referă la poeţi bucovineni. Până la urmă, avem o manieră şi o zonă”, a conchis directorul Complexului Muzeal Bucovina.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat şi artistul Constantin Ungureanu Box, care a vorbit despre artistul plastic Pânzaru PIM şi despre perioada bucureşteană care îi leagă.

La rândul său, aniversatul a replicat că “Constantin Ungureanu Box a devenit un artist plin de talent, cu o forţă excepţională (…). M-am gândit că voi ieşi la pensie şi unul dintre oamenii cărora aş dori să transfer ştafeta, ar fi Constantin Ungureanu Box, pentru că este un om cu o pregătire complexă, are calităţi aparte care îi permit să vină să lucreze într-un centru cultural al Bucovinei, este poet, grafician, pictor, dascăl”.

De asemenea, prof. Romeo Istrati a ţinut să sublinieze că Bucovina are nevoie de oameni de idee şi de conţinut şi nu de oameni de ambalaj: “Mihai nu este doar un creator de desen, el este o voce a peniţei”.

La finalul acţiunii, cei prezenţi s-au ridicat în picioare şi i-au cântat „La mulţi ani” îndrăgitului Mihai Pânzaru PIM, oferindu-i pe tot parcursul lansării flori, cadouri şi felicitări.


Intră acum și în grupul de