Numarul parintilor inscrisi la workshop-urile gratuite propuse de „Salvati Copiii” Suceava este in crestere


Intră acum și în grupul de

Unsprezece suceveni s-au înscris până în prezent la workshop-urile gratuite pentru părinţi şi viitori părinţi care vor fi susţinute de specialiştii “Triple P” ai Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, filiala Suceava, în cadrul proiectului “Părinţi Competenţi, copii sănătoşi – Dezoltarea de servicii de parenting în România”, începând cu data de 26 ianuarie.

În funcţie de vârsta pe care o au copiii, părinţii înscrişi vor fi repartizaţi pe 3 categorii de vârstă, date de anii copiilor astfel – grupa 0-6 ani, grupa 7-12 ani şi grupa 13-18 ani. Cei care au calitatea de viitori părinţi vor fi încadraţi la categoria de vârstă 0-6 ani.

Aceste workshop-uri au practic scopul de a sprijini părinţii în educarea şi disciplinarea copiilor într-un mod pozitiv, pentru creşterea frecvenţei comportamentelor dezirabile, abordând teme precum: metode parentale pozitive, promovarea dezvoltării copiilor, gestionarea comportamentelor nedorite şi utilizarea strategiilor parentale pozitive.

Pentru a afla mai multe despre problemele dezbătute la atelierele de lucru pentru părinţi, în funcţie de vârsta copilului, am stat de vorbă cu unul dintre psihologii Organizaţiei “Salvaţi Copiii”. „La categoria 0-6 ani, vom aborda depresia la copilul mic, tulburările de somn, tulburările de alimentaţie, modalitatea pe care părinţii o au în intervenţie.

La categoria 7-12 ani, începe vârsta şcolară, şi cum şcolaritatea mică este însoţită de o grămadă de transformări facem intervenţie pe disciplinare vis-a-vis de cum să-şi facă lecţiile la timp, cum anume să-şi managerieze timpul, dacă există probleme de agresivitate, cum anume se pot rezolva, iar la categoria 13-18 ani, unde întâlnim la copii preadolescenţa, respectiv adolescenţa şi bineînţeles toată dezvoltarea normală a puberului şi a adolescentului, vom identifica împreună cu părinţii ce este normal, ce este mai puţin normal şi în special probleme de identitate apărute la copiii lor .

La această vârstă, se manifestă criza de identitate, de căutare”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Doina Fîntînariu, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul filialei sucevene.

Totodată, aceasta ne-a explicat implicaţia şi atribţiile “Triple P” din cadrul “Salvaţi Copiii”. „În centru se dezvoltă un program de parentare pozitivă, care merge pe principiile disciplinării pozitive, iar părinţii vor învăţa aici cum să facă faţă anumitor probleme care se ivesc la şcoală cu copilul, acasă. Vom avea un număr de 8 şedinţe ce se vor derula pe durata a două ore, lucrându-se după materiale specifice. Programul a fost implementat şi se bucură de succes în Europa, iar specialiştii centrului au fost pregătiţi şi formaţi la Universitatea din Australia.

Părinţii vor avea, în cadrul întâlnirilor, fişe de lucru, fiecare va primi câte un manual, fiecare şedinţă va avea prezentare Power Point şi exerciţii pe care părinţii să le înveţe aici şi să le aplice acasă. De asemenea, în cadrul programului vor fi şi sesiuni telefonice în care noi vom suna, vom întreba părinţii cum merge ceea ce şi-au propus, ce comportament au dorit să schimbe la copil, dacă au reuşit, sfaturi de care au nevoie. Practic vom urmări rezultatele monitorizând ceea ce părinţii învaţă aici şi aplică acasă”, a adăugat Doina Fîntînariu.

Serviciile programului se adresează părinţilor care doresc să-şi sprijine copilul în dezvoltarea lui cognitivă, socială şi emoţională sănătoasă, părinţilor ai căror copii au dificultăţi comportamentale, sociale şi emoţionale (tristeţe, agresivitate, crize de furie, opoziţionism), părinţilor cu dificultăţi emoţionale (stres, anxietate, depresie), familiilor aflate în situaţii de criză (divorţ, deces, boli cronice), profesioniştilor (medici pediatri, psihiatri, medici de familie, cadre didactice etc.).

Întâlnirile vor fi moderate de câte două persoane specializate, fie psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, fiecare specializat pe domeniul său de activitate.

Înscrierile se mai pot face până pe data de 20 ianuarie la numerele de telefon 0230 525 559 sau 0748 075 695 între orele 08.00 – 16.00 sau pe adresa de e-mail la [email protected] sau [email protected].

Workshop-urile gratuite se vor desfăşura pe parcursul a 8 sesiuni a câte 2 ore, la sediul Centrului de Consiliere pentru Părinţi din str. Armenească, nr. 41, Suceava şi se vor organiza săptămânal sau odată la două săptămâni, după-amiaza, în funcţie de programul părinţilor înscrişi.


Intră acum și în grupul de