Pregatiri in linie dreapta pentru editia 2011 a Festivalului International de Folclor “Intalniri Bucovinene” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ediţia 2011 a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” va avea loc în perioada 21 iunie – 20 octombrie 2011, în cinci ţări locuite de bucovineni, respectiv la Jastrowie şi Pila în Polonia, Câmpulung Moldovenesc în România, Bonyhád în Ungaria, Turčianske Teplice în Slovacia şi Cernăuţi în Ucraina.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri, 11 martie, Sever Dumitrache, viitorul director al Centrului Cultural Bucovina începând de săptămâna viitoare, a precizat: “Ne aflăm în linie dreaptă în ceea ce priveşte pregătirea şi desfăşurarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor << Întâlniri Bucovinene >>. Nu are sens să accentuăm utilitatea acestui festival în care spiritul bucovinean devine transfrontalier, în care bucovinenii de pretutindeni se regăsesc şi poate îşi reactivează patria lor mamă, ţinutul acesta mirific care se numeşte Bucovina”.

A fost invitat apoi să ia cuvântul „neobositul şi inimosul” Zbigniew Kowalski, după cum l-a numit Sever Dumitrache pe directorul şi iniţiatorul acestui festival, care a prezentat câteva date generale despre proiectul „Întâlniri Bucovinene”, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie.

„Doresc să vă amintesc că festivalul are 5 ediţii, în 5 ţări diferite, la festival participând peste 150 de formaţii reprezentative pentru fiecare zonă, adunând un număr de 4.500 de artişti, lucru care arată că acest festival se desfăşoară la o scară mare şi că trebuie să se muncească foarte mult pentru realizarea lui. Prima etapă în organizarea acestui festival este dată de stabilirea datelor, implicit stabilirea termenelor la care vor avea loc aceste festivaluri în diferite ţări”, a anunţat Zbigniew Kowalski.

Protocolul comun privind organizarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene” a fost semnat în Ungaria, în localitatea Bonyhád. Acolo au fost stabilite termenele la care vor avea loc festivalurile în diferite ţări, dar şi când vor sosi participanţii şi când vor pleca. „A doua etapă este aceea în care eu vin în fiecare ţară, îi vizitez pe toţi cei care vor veni la festival şi stabilim toate detaliile tehnice. Acum câteva zile am fost în Ucraina la Cernăuţi, acum sunt în România, voi pleca în Ucraina şi în Slovacia. Aceasta este ultima etapă din punct de vedere organizatoric, care ar trebui să se încheie până la sfârşitul lunii martie.

În afară de împărţirea invitaţiilor, strângem informaţii despre fiecare grupă care va participa la festival, în fiecare an fiind pregătit un nou catalog al festivalului”, a completat directorul festivalului.

Festivalul Internaţional de folclor “Întâlniri Bucovinene” va debuta în Polonia, în două localităţi, respectiv în Jastrowie şi Pila, unde se va desfăşura în perioada 21-26 iunie 2011. A doua ediţie va avea loc la Câmpulung Moldovenesc în perioada 28-31 iulie 2011, iar a treia în Ungaria, în perioada 20-21 august 2011. Tot în luna august se va desfăşura şi ediţia din Slovacia, respectiv în zilele de 20 şi 21 august, urmând ca ediţia finală a festivalului să aibă loc, în mod tradiţional, la Cernăuţi, în perioada 8-9 septembrie 2011. Festivalul se va încheia în data de 20 octombrie a.c.

Zbigniew a explicat, totodată, ce este caracteristic pentru Festivalul “Întâlniri Bucovinene” faţă de celelalte festivaluri care se organizează la nivel european. “În primul rând, festivalul are loc în 5 ţări diferite, în al doilea rând este un festival care prezintă cultura unei singure regiuni, sunt toate grupele care provin din zona Bucovinei. Având în vedere aceste criterii, este cel mai mare festival care are loc în Europa. În afară de formaţiile care sunt invitate din cele 5 ţări, participă şi formaţii din alte ţări unde există asemenea asambluri bucovinene. În acest an, la ediţia din Polonia vor participa asambluri bucovinene din Germania, Bosnia şi Herţegovina şi Slovenia”.

Documentul în care sunt prezentate toate informaţiile referitoare la participanţi şi la modul de desfăşurare se află în catalog. Catalogul este pregătit în Polonia, fiind editat tot acolo din fonduri poloneze, în acesta regăsindu-se prezentarea celor 5 ediţii care au loc în anul respectiv, tradusă în limbile ţărilor participante.

La Festivalul Internaţional de Folclor, vor participa formaţii care în structura lor reprezintă cultura tradiţională din Bucovina, din folclorul muzical, coregrafic. Astfel, la ediţia din Polonia vor participa formaţii din Şaru Dornei şi Soloneţ, la cea din Ungaria, formaţii din Rădăuţi, Dorneşti şi Câmpulung, la ediţia din Slovacia formaţii din Straja, Fundu Moldovei, Stroieşti, Sadova, Pojorâta, Vatra Moldoviţei, iar în Ucraina vor pleca ansambluri din Poiana Stampei, Cârlibaba, Salcea şi Dumbrăveni.

Bugetul alocat de municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru participarea la acest festival este de 200.000 euro (pentru două ediţii), bani proveniţi de la Consiliul Judeţean şi de la sponsori, cheltuielile întregului festival ridicându-se la 1 miliard de lei vechi.

Festivalul Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene” se desfăşoară în urma unui acord încheiat între România, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi Polonia, iar printre obiectivele acestei manifestări este popularizarea Bucovinei ca posibil model de bună convieţuire a diferitelor comunităţi etnice şi prezentarea fenomenului cultural din Bucovina cu sistemul ei de valori.


Intră acum și în grupul de