Cele mai frumoase exemplare canine, prezentate la „Agro ExpoBucovina”


Intră acum și în grupul de

O paradă de excepţie a celor mai reuşite exemplare provenite din crescătoriile canine existente la nivelul judeţului Suceava a făcut senzaţie în rândul publicului sucevean, care s-a adunat sâmbătă, în cadrul târgului „Agro ExpoBucovina”, amplasat în parcarea de la Shopping City Suceava.

În calitate de moderator al evenimentului, Cristian Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Chinologice a judeţului Suceava, a avut deosebita plăcere de a prezenta într-un mod aparte, calităţile şi abilităţile fiecărei rase în parte, exemplare grupate pe categorii de rasă, conform Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Ciobănescul Românesc Mioritic, un câine cu dimensiuni impresionante

La grupa I a participat astfel câinele din rasa „Ciobănesc Românesc Mioritic”, recent standardizat provizoriu de către Federaţia Chinologică Internaţională, recunoscut în 2006. Ciobănescul românesc mioritic reprezentat la paradă de către o femelă adusă dintr-o crescătorie de la Rădăuţi, a fost recunoscut provizoriu alături de “Ciobănescul Românesc Carpatin”, având coada cu dimensiunile cuprinse între 8 şi 10 cm, cu o structură osoasă puternică, impresionantă.

Rotwailler-ul, câinele măcelarului

La grupa a II-a a Federaţiei Chinologice Internaţionale a participat o rasă mult iubită şi răspândită în România, „Rotwailler”, câine de pază şi apărare, provenit din Germania, extrem de serios, prezent în varianta cu coadă necupată, păr scurt şi punctele de foc maronii de deasupra ochilor. Cele două exemplare “Rotwailler” care au defilat la paradă sunt prezentate frecvent în expoziţii, fiind foarte familiari cu poziţia de atenţie. „Rotwailer-ul” este câinele care a însoţit măcelarii germani din oraşul Rottweil, un câine pe care măcelarii se bazau foarte mult. Legenda spune că atunci când măcelarii mergeau să se distreze la birturi, legau banii de zgarda acestui câine incoruptibil. În jurul acestei specii chinologice s-au creat multe legende. El este trecut pe lista raselor periculoase conform ordonanţei de urgenţă 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi, însă corect dresat şi corect stăpânit de tânăr, dă rezulate excepţionale în ceea ce priveşte utilitatea. Este un câine de pază şi protecţie prin excelenţă. Cele două exemplare sunt din Suceava, respectiv de la Dorneşti.

Ciobănescul Caucazian are o osatură impresionantă şi un caracter extrem de dur

A urmat apoi una dintre cele mai spectaculoase rase canine născute în spaţiul dintre Marea Neagră şi Marea Caspică, o legendă vie a chinologiei, selecţionată de Canisa de Stat Steaua Roşie din Rusia, pentru paza graniţelor Rusiei, anume „Ciobănescul Caucazian”. La expoziţie a fost prezent în cele trei variante – varietatea armeană, varietatea arzeră şi varietatea georgiană, exemplare aduse de la Mălini. Cu o osatură impresionantă acest câine are cu un caracter extrem de dur. Femelele nasc uneori fără a permite prezenţa omului. Un caracter foarte puternic, excepţional de pază. Senzaţia acestei prezentări a fost dată de un pui în vârstă de o lună, care a făcut parte din cel mai numeros grup adus la Suceava, alături de cel al ciobăneştilor de Bucovina.

Ciobănescul de Asia Centrală este docil cu familia, însă un câine de pază de excepţie

Strămoşul multor câini, un câine despre care se spune că ar fi una dintre cele mai vechi rase este „Ciobănescul de Asia Centrală”, cu o osatură de excepţie, care rezistă la temperaturi de -20 grade, până la temperaturi de +20 grade, dezvoltat în Turkmenistan, cu un caracter introvertit. Exemplarul din această rasă, adus sâmbătă la Suceava tocmai din Republica Moldova, poate fi foarte docil cu familia, dar se transformă într-un câine de pază de excepţie. Urechile şi coada sunt decupate pentru a nu fi puncte vulnerabile în luptele cu prădătorii.

Cane Corso, cel mai tânăr molos

Senzaţie au făcut şi exemplarul masculin „Cane Corso”, rasă de provenienţă italiană, relativ recentă, cel mai tânăr molos (câine puternic, cu buzele lăsate, cu conjunctiva dezvelită), un câine extrem de docil, cu un caracter mediteranean prin excelenţă, un câine dezvoltat în sud-ul Italiei, deosebit pentru pază şi apărare.

Terra Nova, înotător de excepţie, salvator de vieţi

O rasă absolut spectaculoasă care face deliciul show-urilor canine, un câine care nu de puţine ori a salvat de la înec mulţi oameni, este „Terra Nova”, adus la paradă dintr-o crescătorie din Rădăuţi. Istoricul spune că exemplarele acestei specii provin din Scandinavia, fiind denumiţi „câinii urşi”. Legenda spune că „Terra Nova” provine din câinii aduşi de vikingi, dar cu singuranţă are sorgintea în nordul Americii. Are pieliţă interdigitală, motiv pentru care înoată extrem de bine. Deţine o blană foarte mare, foarte sănătoasă, cu un îngrăşământ natural dezvoltat de organismul acestui câine care se pare că poate înota în apele cele mai reci. A dezvoltat un instinct natural de a salva oamenii de la înec în urma utilizării lui în bărcile de pescuit. Ca utilitate iniţială trăgea plasele încărcate cu peşte.

Schnauzer-ul Mijlociu este folosit la depistarea drogurilor datorită mirosului foarte bine dezvoltat

Tot din grupa a II-a face parte şi „Schnauzer-ul Mijlociu”, o rasă germană, care mai apoi a dezvoltat „Schnauzer-ul pitic” şi pe cel „Uriaş”. Este folosit şi de poliţia germană, având un miros extrem de bun folosit pentru depistare de droguri. Un câine extrem de puternic moral. Exemplarul prezentat la târg aparţine unui crescător sucevean.

Ciobănescul de Berna – frumuseţe, docilitate, obedienţă

Considerat unul dintre cei mai frumoşi câini de pe Glob, ciobănescul de Berna, reprezentat la Suceava de o femelă, este foarte jucăuş, fiind cunoscut ca şi câinele care trăgea utilajele cu lapte, folosit pentru tracţiune în Elveţia. O perioadă a fost numit ruda săracă a celebrului Saint Bernard. Se spune că are cei mai frumoşi pui din lume, făcând parte dintr-o familie de excepţie.

Ciobănescu Românesc de Bucovina, născut şi crescut la Suceava

Rasa următoare a plecat din oraşul Suceava ca să cucerească lumea – „Ciobănescul Românesc de Bucovina”, întâmpinat la Suceava cu merituoase cu aplauze. Este una din rasele noastre naţionale, născute şi crescute în Suceava, cu un caracter foarte echilibrat. Elita este reprezentată de exemplarele bălţate, fondul alb cu pete negre, culoarea cenuşie şi neagră. Rasa este recunoscută provizoriu de Federaţia Chinologică Internaţională din anul 2009, rasă care încă îşi pătrează caracterul utilitar, făcându-şi serviciul la stână. Exemplarele au fost aduse de la Gura Humorului.

Fox Terrier-ul cu păr sârmos, un câine cu o dantură de excepţie

La grupa a III-a a Federaţiei Chinologice Internaţionale participat „Fox Terrier-ul cu păr sârmos”, una dintre perlele chinologiei britanice, un exemplar care se pregăteşte de expoziţii, venit de la Rădăuţi. Denumirea sa provine din latinescul „terra”, câinii din această rasă intrând în vizuina vulpii şi a bursucului. Deşi este de talie mică, este un câine extrem de puternic, cu un caracter extrem de aspru, dur, cu o dantură de excepţie. Provine din câinii din Anglia, care omorau cu mare pasiune şobolanii.

Un alt exemplar a fost „Fox terrier-ul cu păr neted”, considerat aristrocratul faţă de ruda sa săracă fox terrier-ul cu păr sârmos, caracter foarte puternic, femela junior de la Dorneşti în prezentare, pasionată de distrugere.

Yacht Terrier-ul, în stare să atace orice, de la vulpe la elefant

Având în vedere supremaţia britanicilor în terrieri, chinologia germană a considerat că trebuie să îşi ia revanşa şi să creeze unul din terrierii care să îi detroneze pe terrierii insulari, aşa a fost creat „Yacht Terrier-ul” de vânătoare german, un câine despre care se spune că poate să atace orice, de la vulpe, până la elefant. Sare şi la mistreţ, iar în unele momente îşi pierde simţul de conservare. Are o părere extrem de bună despre el. Nu îşi dimensionează bine talia, dar are un caracter extrem de puternic. Există două exemplare ale rasei – negru cu puncte de foc şi maro.

Teckel-ul cu părul scurt este folosit la vânătoare

La grupa a IV-a a fost nominalizat „Teckel-ul cu păr scurt”, un câine care solicită un contact aproape epidermic cu stăpânul său, folosit la vânătoare, un câine foarte afectuos, de o mare inteligenţă, venit la Suceava de la Rădăuţi.

Ciao-Ciao, câinii cu limba albastră

La grupa a V-a este înscrisă o rasă de excepţie, una dintre cele mai vechi rase de pe pământ, o rasă chinezească care are ca şi caracteristică aparte limba albastră.

Se spune că atunci când Dumnezeu a făcut lumea, în momentul în care a fixat stelele, au căzut frânturi din cer pe pământ, este singurul câine care a avut demnitatea să lingă aceste frânturi de cer şi de aceea are limba albastră. Este vorba despre „Ciao-Ciao”, cunoscut ca şi câinele împăraţilor chinezi. Numărul de exemplare ciao ciao dădea rangul în societarea chineză. Caracterul speciei este foarte introvertit, nu este neaparat cel mai bun companion al copiilor, dar este un câine extrem de reţinut, de demn. Face parte din categoria câinilor primitivi. Exemplarul a fost adus de la Câmpulung Moldovenesc.

Basset Hound este copoiul care urmează dâra de sânge a celui rănit

La grupa a V-a a Federaţiei Chinologice Internaţionale este înscris „Copoiul”, cu exemplarul „Basset Hound”, un câine britanic, cu o carismă excepţională, încăpăţânat, drăgălaş uneori, câine lung, cu picioarele mici, care se strecoară în vizuinele de vulpi şi bursuci. Copoiul care urmează dâra de sânge a celui rănit, cu un lătrat extrem de puternic care semnalizează vânatul rănit. Exemplarul din expoziţie a fost o femelă din Suceava, participantă la multe expoziţii în ţară şi în străinătate.

Alături de acesta, stă copoiul de talie medie, „Copoiul Beagle”, standardizat de Statele Unite ale Americii, un copoi tricolor, foarte jucăuş, extrem de distructiv în perioada de tinereţe, un câine de familie de excepţie. Din păcate şi-a căpătat o faimă nedorită pentru că este câinele cel mai des folosit în experienţele de laborator. Exemplarul adus la târg de la Fălticeni are doar 5 luni.

Grupa a VIII-a Federaţiei Chinologice Internaţionale a încadrat două rase excepţionale pentru familie, „Labrator Retriver” în două varietăţi, galben pai şi negru, aduse din crescătoriile de la Dorneşti. Exemplarul rasei este un câine care se situează pe locul doi ca număr, după ciobănescul german, având o dorinţă de joacă foarte mare, dorinţa de a fi pe placul stăpânului, un câine care înoată, se scufundă în ape foarte reci, o legendă canadiană veche zicând că este rezultatul împerechierii dintre câine şi vidră.

Golden Retriver, câinele perfect pentru familie

Un alt exemplar de „Golden Retriver”, participant în expoziţiile naţionale şi internaţionale a fost cel în varietate de culoare pai, un câine de familie de excepţie, asupra originei sale planând foarte multe necunoscute, a fost adus de stăpânul său Mircea Petrariu, managerul complexului comercial Shopping City Suceava. Exemplarul Golden Retriver este un câine nobil. Legenda spune că un lord din Anglia a fost impresionat de câinii de circ a unor circari ruşi din Crimeea. Demonstraţiile ştiinţifice arată însă că nu este chiar aşa, „Golden Retriver-ul” rămânând un câine nobil, un câine cu o blană frumoasă, foarte empatic, liniştit, la locul lui.

Parada celor mai frumoşi câini din judeţul Suceava a constituit un succes, adunând deopotrivă spectatori mari şi mici, copii însoţiţi de părinţi, de bunici, alături de mari pasionaţi şi specialişti în domeniu.


Intră acum și în grupul de