Dan Puric, din nou la Suceava: „Martirul cand sacrifica viata lui, nu este sinucigas!” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sute de suceveni au umplut sâmbătă la amiază, sala mare a Casei de Cultură Suceava, pentru a participa la întâlnirea de suflet cu îndrăgitul actor şi autor Dan Puric, venit special în municipiu pentru a le vorbi celor prezenţi la eveniment “Despre martiri”.

Elevi, studenţi, profesori, oameni de cultură ai oraşului, politicieni, oameni de afaceri şi oameni simpli, au ascultat preţ de aproximativ două ore pleiada de idei, povestiri, mărturisiri, amintiri împărtăşite de Dan Puric. Prin această întâlnire s-a dorit recuperarea memoriei colective, readucerea în atenţie a unei perioade de tristă amintire şi pomenire, de oameni deosebiţi care au suferit, ori care au murit pentru demnitate, credinţă şi pentru neamul românesc.

S-au adus în discuţie lucruri ştiute, pe care la un moment dat unii au dorit să le şteargă din memoria noastră, ori “dacă ne uităm trecutul, nu mai suntem vrednici de viitor”, este de părere preotul paroh Viorel Vîrlan, preşedintele Fundaţiei “In Memoriam”, organizatorul conferinţei care a avut loc la Suceava.

Dan Puric, omul care nu plictiseşte, a încântat prezenţa de spirit a sucevenilor cu mărturisiri istorice triste, îmbinând deopotrivă relatările, cu talentul său actoricesc de excepţie, prin glumele presărate pe alocuri şi prin stilul caracteristic de a povesti, primind reacţii pozitive, de înţelegere, admiraţie sau de părtinitate din partea celor care l-au ascultat cu interes preţ de două ore.

A vorbit, aşadar, despre puterea basarabenilor de a-şi susţine românitatea, cu preţul de a pierde într-un anumit context ajutoarele europene, însă păstrându-şi demnitatea. “Ţarcul de gândire politic al lumii de dincolo de Prut este că teritoriul acela martirizat nu are identitate românească. A nu mărturisi, astăzi, condiţia adevărată a României este un păcat. Tăcerea poporului român este o tăcere vinovată. A mărturisi este un act de însănătoşire într-o lume din ce în ce mai bolnavă”, a explicat Puric, care a sesizat, deopotrivă, că mărturisirea „este un risc”.

”În 20 de ani, s-a inoculat ideea ruşinii de a fi român”

„Şi atunci, aşa cum spunea părintele Papacioc, noi trebuie să facem exerciţii de verticalitate. Să ai drept, să ai demn! Eminescu spunea aşa: < Viitorul umbra! > (…) Şi atunci dacă copiii noştri ne văd demni, nu mândri, nu trufaşi, atunci umbra pe care o lăsăm noi în istorie este dreaptă. Noi ne racordăm în funcţie de Bunul Dumnzeu. Ne-a lăsat această verticalitate de a fi fiii săi”, a arătat cu convingere actorul, motivând prin aceasta de ce „în 20 de ani, s-a inoculat ideea ruşinii de a fi român”.

Maestrul povestitor, Dan Puric, a mai vorbit despre: geniul lui Constantin Brâncuşi, neînţeles din păcate – „condiţia noastră de martiri este inhibată de proprii noştri istorici, din frică, din oportunism”, despre Mihai Eminescu, dar şi despre Înalt Prea Sfinţitul Său Bartolomeu Anania, pe care l-a numit de asemenea martir. „L-am întrebat: Înalt Prea Sfinţia Voastră, cum se canonizează un Sfânt? Mi-a spus: < Măi Dănuţ, poporul, Dumnezeu face sfinţii. Poporul prin evlavia lui îl aduce prin istorie la cunoaştere şi intră în incidenţa sinodului, iar sinodul bisericesc, prin evlavia poporului îl canonizează şi îl face sfânt >. Apoi, l-am întrebat: < Dar dacă poporul român nu ştie ce e aia evlavie? > Atunci mi-a mărturisit că la asta nu s-a gândit”, a rememorat Dan Puric, remarcând mintea dezinhibată a Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania.

“…atunci ştii pe ce pământ eşti!”

Invitatul special al evenimentului a vorbit mult şi despre mentalitatea postcomunistă care, din păcate, continuă să dăinuie, dar a explicat totodată şi faptul că „martirul când sacrifică viaţa lui, nu este sinucigaş, bunii mei prieteni! Culmea, se întâmplă ceva! Instinctul normal de conservare este într-o fracţiune de secundă depăşit şi se trece în instinctul jertfelic”, a apreciat Dan Puric.
Cu patimă, acesta a vorbit, deopotrivă, şi despre relele tratamente aplicate oamenilor în temniţele comuniste, amintind devastatorul experiment de la Piteşti, care a marcat pe viaţă oameni poate nevinovaţi.

O prezenţă îndrăgită la Suceava, Dan Puric s-a arătat extrem de surprins de numărul mare de suceveni care, cu drag, au venit să îl asculte. „V-aţi luat din timpul dumneavoastră pentru această întâlnire. În clipa în care ai identificat linia aceasta de forţă a creştinismului, atunci ştii pe ce pământ eşti!”

După ce a reuşit să impresioneze publicul sucevean în luna februarie a acestui an, când s-a urcat pe scena Casei de Cultură Suceava pentru a juca rolul protagonistului în spectacolul „Sinucigaşul”, Dan Puric a reuşit să stârnească din nou admiraţie în rândul celor care în număr atât de mare, au revenit la Casa de Cultură, pentru a-l vedea, de această dată în altă postură, acela de „mărturisitor” precum spune el, vorbind „Despre martiri”.


Intră acum și în grupul de