Tot mai multi suceveni bolnavi de cancer


Intră acum și în grupul de

Numărul sucevenilor depistaţi cu cancer sunt în creştere de la an la an. În prezent, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se găsesc 8.823 de bolnavi de cancer, anul trecut numărul acestora fiind de 8.355.

Prin Programul judeţean de Oncologie, anul acesta, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a alocat circa 9 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 40% din bugetul total de 21,6 milioane lei alocat tuturor subprogramelor de sănătate din judeţ.

Din această lună, farmaciile cu circuit deschis nu mai au voie să vândă citostatice injectabile pentru bolnavii de cancer, ci doar farmaciile cu circuit închis din spitale. Problema este că în multe spitale nu s-au încheiat licitaţiile pentru achiziţionarea acestor medicamente, astfel că va trece cel puţin o lună până când pe rafturile farmaciilor de spital se vor găsi şi citostatice injectabile.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, coordonatorul Programului judeţean de Oncologie, a spus însă că la spitalul sucevean procedura pentru obţinerea dreptului de contract cu furnizorul este prin negociere directă, care s-a început deja.

În opinia acesteia, schimbarea privind procurarea citostaticelor injectabile, este bună deoarece „ar fi mai simplu pentru pacienţi, fiindcă nu mai trebuie să alerge de la o farmacie la alta, deci ar fi un avantaj pentru ei”.

Ministrul Cseke Attila a cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice modul în care sunt asigurate medicamentele oncologice injectabile la nivelul unităţilor sanitare din programul naţional, indiferent dacă acestea se află în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau în cea a autorităţilor locale.

Până luni, managerii unităţilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii trebuie să prezinte soluţiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente, în funcţie de numărul pacienţilor aflaţi în tratament. Ministrul sănătăţii a spus că „este grav” dacă managerii unităţilor sanitare prin care se derulează Programul naţional de oncologie nu au demarat la timp licitaţiile privind achiziţia medicamentelor oncologice injectabile, fiindcă ei ştiau încă de la sfârşitul anului trecut că aceste medicamente se vor elibera în circuit închis.

Şi managerul Spitalului Judeţean Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a declarat că a fost declanşată deja procedura de negociere directă cu furnizorii de citostatice injectabile, deşi aceştia „se cam feresc” de ea, deoarece se realizează prin credite de angajament, dar că la Suceava nu sunt probleme cu tratamentul pacienţilor cu cancer. Acesta a menţionat că, pentru a uşura accesul pacienţilor la medicaţie, intenţionează să deschidă un punct farmaceutic chiar în Secţia de Oncologie.


Intră acum și în grupul de