„Forta politica a femeilor”, o dezbatere de zile mari la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

City Gallery din incinta Shopping City Suceava a fost, vineri, gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de lansarea la Suceava a volumului „Forţa politică a femeilor”, coordonat de Andreea Paul (Vass), care i-a avut ca invitaţi speciali pe oamenii politici: Florin Cîntic, Sanda-Maria Ardeleanu, Angela Zarojanu şi Marta Timofeiov, care a avut ca temă „discriminarea de gen în politica românească”.

O prezenţă plăcută, gazda evenimentului Andreea Paul (Vass), sosită special la Suceava la invitaţia subprefectului Angela Zarojanu, a ţinut o pledoarie despre discriminarea femeilor din România, atunci când vine vorba de ocuparea unei funcţii politice importante.

Coordonatoarea volumului în discuţie şi-a provocat invitaţii să decidă dacă femeile care aleg să facă pasul în politică au de întâmpinat câteva piedici ce ţin de inegalitatea de şanse, şanse care se vor, şi ar trebui să fie egale cu cele ale bărbaţii de pe scena politică.

La începutul discuţiei, Andreea Paul (Vass) a explicat titlul volumului său: „De ce < Forţa politică a femeilor > ? Ei bine pentru că după ce am stat de vorbă cu ele, după ce am ascultat vocea femeilor din politică, am ales să adun aceste mărturii ale doamnelor active în politică în prima parte a cărţii, doamne care şi-au destăinuit reuşitele, dar şi eşecurile lor, femei care au dezvăluit cum au reuşit în acest plan.

În a doua parte a cărţii, le invit pe doamnele care au excelat profesional, dar care nu au ales să facă pasul în politică, şi le întreb < De ce? > În cuvintele foarte sugestive ale profesoarei Mihaela Miroiu primesc şi răspunsul destul de tranşant: < Pentru că politica nu s-a grăbit să li se adreseze > . În partea a treia a volumului, pentru că nu puteam să îi neglijez pe ei, pe domni, diriguitorii de marcă, intelectuali, sau jurnalişti, pe care îi întreb acelaşi lucru: < Există discriminare de gen în politica românească? > Cum percep ei reprezentarea corectă a societăţii româneşti în sfera decidentă a politicii publice. Primim răspunsuri uimitoare, aproape cvasiunitare din partea lor, anume: < Da, femeile trebuie să muncească de zece ori mai mult decât un bărbat pentru a obţine aceleaşi rezultate în politică > ” , a spus coordonatoarea volumului, care a accentuat faptul că în acest caz se pune problema inegalităţii de şanse.

Invitată să ia cuvântul în calitate de subprefect al Sucevei, Angela Zarojanu a explicat: „Am avut o experienţă în viaţa politică în care discutam despre lucrul acesta. S-au făcut câţiva paşi.

Din păcate, rezultatele sunt minore, cu toate că numărul femeilor în partidele politice şi în administraţie a crescut destul de mult, totuşi, în posturile decizionale numărul femeilor este foarte mic. Şi atunci trebuie să arătăm calităţile noastre, ceea ce ne promovează pentru că suntem responsabile, inclusiv în viaţa de familie, pentru faptul că facem lucrurile cu mult calm şi cu multă implicare, la fel ca în viaţa politică”.

Cu aceeaşi convingere, că „femeile din politica românească sunt o forţă”, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, a realizat, din perspectiva sa de lingvist, o analiză stilistico – lingvistică a textului şi a tipului de discurs folosit atât de bărbaţii politicieni, cât şi de femeile politician: „Această dezbatere constituie punctul forte al volumului pe care îl dezbatem astăzi aici.

Volumul se încadrează studiilor de gen, o spun cu foarte multă responsabilitate cunoscând acest domeniu, fiind pasionată de condiţia studiilor de gen, ca un subdomeniu al investigaţiilor culturale, ca lingvist m-am ocupat de mărcile lingvistice care pornesc de la discursul feminin, în comparaţie cu cel masculin (…) În momentul în care am avut în mâini această carte, am rămas extrem de surprinsă să văd cum a reuşit moderatoarea să construiască acest volum pornind de la intervenţiile noastre.

Toate vocile de pe palierul politic românesc au fost reunite la o simplă chemare a autoarei în acest volum”.

Cu scurte intervenţii declanşate în urma discursului susţinut de fiecare dintre invitaţii speciali, Andreea Paul (Vass) şi-a introdus de fiecare dată opiniile, punctând deopotrivă că viaţa politică a femeilor nu are doar părţi frumoase, ci, din contra, cere foarte multe sacrificii, care se răsfrâng asupra copiilor şi asupra familiilor acestor femei.

La finalul întâlnirii, cei prezenţi la lansare au avut ocazia de a interacţiona cu cea care a coordonat volumul, şi implicit cu invitaţii de marcă ai acesteia. Evenimentul face parte din proiectul de promovare la nivel naţional al cărţii şi a mesajului de implicare a femeilor în viaţa politică, demarat pe 14 aprilie la Bucureşti.


Intră acum și în grupul de